МЕДИИТЕ ЗА НАС

1060 евро на квадрат средна цена на имотите в столицата

Труд, 20.10.17, с. 18

Цените на жилищата в София спряха да поскъпват през третото тримесечие на годината. Средната продажна цена на имотите в столицата остава на ниво 1060 евро за квадратен метър, показват данни на агенция Bulgarian Properties. Според брокерите по-голямото търсене през пролетта е довело до увеличено предлагане от страна на предприемачите на ново строителство през лятото.

„Регистрираме е балансиране на пазара на равновесна цена около 1000 евро/ кв.м.", казват експертите и припомнят, че темпът на ръст на цените в София се ускорил през пролетта на 2016 г. и в продължение на една година увеличенията се движат между 15 и 18%. Годишният ръст на цените спрямо третото тримесечие на 2016 г. е 14%, а средната покупна цена на жилищата в София е 93 000 евро, показват още данни на компанията. Справка в регистрите на Агенцията по вписванията, в които не влизат сделките „на зелено", показват, че за периода юли - септември на настоящата година в София са вписани 6300 имотни продажби при 6073 за същия период на 2016-а, което е увеличение от 3,75% на годишна база. За деветмесечието нарастването на обемите продажби на имоти в София е около 4%.

Новото строителство продължава да държи дял от 60% от продажбите в София. Половината от закупените жилища са двустайни апартаменти, 35% са тристайни, 4-стайните са около 5%, както и едностайните.

Средната площ на закупените жилища е 84 кв.м. - с около 6 кв.м. по-малка от тази в първите месеци на годината.Най-често се купуват апартаменти от 2-ри до 6-ти етаж. Апартаментите на високи етажи - от 7-ми до 10-ти, са едва около 10% от всички закупени. 25% от продадените жилища са напълно обзаведени, което се обяснява и с факта, че най-продавани са апартаментите ново строителство, а тези на вторичен пазар са под 50% от общия обем реализирани продажби в София. Половината от закупените жилища се отопляват на ТЕЦ.

Средният престой на имотите на пазара е 3 месеца, а направените отстъпки от офертните цени са под 1% - средно 0,7%.Според анализа на брокерите най-много закупени жилища през третото тримесечие има в кварталите „Младост 4", „Манастирски ливади", Студентски град, „Витоша" и „Кръстова вада". Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и в „Лозенец", където средните цени за изминалото тримесечие са били 1 790 евро/кв.м. в центъра и 1430 евро/кв.м. в „Лозенец". „Стрелбище" и „Гоце Делчев" са други предпочитани квартали с цени между 1100 и 1300 евро/кв.м., но с изключително ограничено предлагане както на ново, така и на старо строителство.Прогнозата на брокерите е за възстановяване на възходящият тренд на жилищния пазар в София от края на тази и началото на новата година.

Вижте нашите топ оферти ново строителство в София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Продадох наследствен селски имот чрез фирмата, сделката приключи преди около месец. Впечатлен съм от ...
Благодаря на Bulgarian Properties за предоставените услуги. Вашият брокер Христо беше изключително ...
От 2 години ползвам услугите на BULGARIAN PROPERTIES. Търся си изгоден селски имоти близо до Созопол ...
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Най-продаваният комплекс в София!
Последни Новини
Продават се: 555 апартамента на цени от 620 евро/кв. м

11/Март/2019
profit.bg

Имотите в Пловдив, който е Европейска столица на културата за 2019 г., поскъпнаха с 14% през миналата година, с което се наредиха на челно място по ръст сред големите градове в страната.

Близостта до София, както и доста по-ниските цени на жилищата в Пловдив, донесоха една нова тенденция през последните месеци – все повече столичани закупуват второ жилище там.

Ето за... прочети повече

Последни регионални новини
Видинският куклен театър играе на фестивал в Иран

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

Актьорите от Държавния куклен театър във Видин заминават за иранския град Техеран, където ще участват в международен театрален фестивал. Там те ще представят на 21 и 22 февруари кукления спектакъл за възрастни „Малкият театър на края на света“, създаден съвместно с колегите им от Театър дьо ла Масю във френския град Ница.

Постановката е дело на френския режисьор Езекел Гарсия Ромеу... прочети повече

Знаете ли, че?
Най-хубавите ни вина сега са в 13-те изби на Сакар

29/Януари/2019
https://trip.dir.bg

Климатът във винарския район Сакар е средиземноморски. Още по-тънките спецове по благородните напитки го сравняват с времето по крайбрежието на Рона, където се ражда може би най-хубавото грозде в света. Сакарското не му отстъпва, понеже слънцето го грее над 2000 часа годишно, което е рекорд за страна... прочети повече