МЕДИИТЕ ЗА НАС

1060 евро на квадрат средна цена на имотите в столицата

Труд, 20.10.17, с. 18

Цените на жилищата в София спряха да поскъпват през третото тримесечие на годината. Средната продажна цена на имотите в столицата остава на ниво 1060 евро за квадратен метър, показват данни на агенция Bulgarian Properties. Според брокерите по-голямото търсене през пролетта е довело до увеличено предлагане от страна на предприемачите на ново строителство през лятото.

„Регистрираме е балансиране на пазара на равновесна цена около 1000 евро/ кв.м.", казват експертите и припомнят, че темпът на ръст на цените в София се ускорил през пролетта на 2016 г. и в продължение на една година увеличенията се движат между 15 и 18%. Годишният ръст на цените спрямо третото тримесечие на 2016 г. е 14%, а средната покупна цена на жилищата в София е 93 000 евро, показват още данни на компанията. Справка в регистрите на Агенцията по вписванията, в които не влизат сделките „на зелено", показват, че за периода юли - септември на настоящата година в София са вписани 6300 имотни продажби при 6073 за същия период на 2016-а, което е увеличение от 3,75% на годишна база. За деветмесечието нарастването на обемите продажби на имоти в София е около 4%.

Новото строителство продължава да държи дял от 60% от продажбите в София. Половината от закупените жилища са двустайни апартаменти, 35% са тристайни, 4-стайните са около 5%, както и едностайните.

Средната площ на закупените жилища е 84 кв.м. - с около 6 кв.м. по-малка от тази в първите месеци на годината.Най-често се купуват апартаменти от 2-ри до 6-ти етаж. Апартаментите на високи етажи - от 7-ми до 10-ти, са едва около 10% от всички закупени. 25% от продадените жилища са напълно обзаведени, което се обяснява и с факта, че най-продавани са апартаментите ново строителство, а тези на вторичен пазар са под 50% от общия обем реализирани продажби в София. Половината от закупените жилища се отопляват на ТЕЦ.

Средният престой на имотите на пазара е 3 месеца, а направените отстъпки от офертните цени са под 1% - средно 0,7%.Според анализа на брокерите най-много закупени жилища през третото тримесечие има в кварталите „Младост 4", „Манастирски ливади", Студентски град, „Витоша" и „Кръстова вада". Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и в „Лозенец", където средните цени за изминалото тримесечие са били 1 790 евро/кв.м. в центъра и 1430 евро/кв.м. в „Лозенец". „Стрелбище" и „Гоце Делчев" са други предпочитани квартали с цени между 1100 и 1300 евро/кв.м., но с изключително ограничено предлагане както на ново, така и на старо строителство.Прогнозата на брокерите е за възстановяване на възходящият тренд на жилищния пазар в София от края на тази и началото на новата година.

Вижте нашите топ оферти ново строителство в София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Бих искала да благодаря на вашата брокерка в курорта Слънчев бряг - Елена Ахмеджанова! Тя е много ...
Разглеждам офертите на сайта на Bulgarian Properties през последните 8 години и когато дойде ...
Бих искал да благодаря на Виктор и Ивайло от БП за бърза и безпроблемна продажба на моя имот. Те ...
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Последни Новини
Имотната агенция на годината откри офис и в Бургас

14/Юни/2019
profit.bg

BULGARIAN PROPERTIES откри нов офис в Бургас, информираха от имотната агенция на годината за Profit.bg.

Това е част от стратегията на компанията за присъствие със собствени офиси във всички големи градове и курорти в страната.

Той се намира в модерна офис сграда в кв. Лазур с адрес: ул. Адам Мицкевич 5, вх. Б, ет. 2, офис 2.

Регионални мениджъри за Бур... прочети повече

Последни регионални новини
Артпаркът на София е галерия на открито

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

С два театъра в собствените си предели – „София” и „Сфумато”, и още две сцени на отсрещните тротоари – „Зад канала” и „Сити Марк”, с общинския културен център „Средец”, чиято галерия „Сезони” е сред най-интересните в София, паркът, наричан от едни „Заимов”, а от други „Оборище” е най-голямата територия на изкуството в милионния град. И е една от неговите тайни. Повечето му жители и посетители изоб... прочети повече

Знаете ли, че?
Имотите у нас - най-достъпни от 2015 г. насам

24/Април/2019
profit.bg

По всичко личи, че 2019 г. ще донесе дългоочакваното пазарно равновесие чрез баланс между търсене и предлагане при запазване на стабилни цени на имотите. Това ще удовлетвори незадоволеното търсене от предходните години и ще даде по-голяма увереност на пазарните участници да сключват сделки.
<... прочети повече