1060 евро на квадрат средна цена на имотите в столицата

2017-10-20   |  Труд, 20.10.17, с. 18

Цените на жилищата в София спряха да поскъпват през третото тримесечие на годината. Средната продажна цена на имотите в столицата остава на ниво 1060 евро за квадратен метър, показват данни на агенция Bulgarian Properties. Според брокерите по-голямото търсене през пролетта е довело до увеличено предлагане от страна на предприемачите на ново строителство през лятото.

„Регистрираме е балансиране на пазара на равновесна цена около 1000 евро/ кв.м.", казват експертите и припомнят, че темпът на ръст на цените в София се ускорил през пролетта на 2016 г. и в продължение на една година увеличенията се движат между 15 и 18%. Годишният ръст на цените спрямо третото тримесечие на 2016 г. е 14%, а средната покупна цена на жилищата в София е 93 000 евро, показват още данни на компанията. Справка в регистрите на Агенцията по вписванията, в които не влизат сделките „на зелено", показват, че за периода юли - септември на настоящата година в София са вписани 6300 имотни продажби при 6073 за същия период на 2016-а, което е увеличение от 3,75% на годишна база. За деветмесечието нарастването на обемите продажби на имоти в София е около 4%.

Новото строителство продължава да държи дял от 60% от продажбите в София. Половината от закупените жилища са двустайни апартаменти, 35% са тристайни, 4-стайните са около 5%, както и едностайните.

Средната площ на закупените жилища е 84 кв.м. - с около 6 кв.м. по-малка от тази в първите месеци на годината.Най-често се купуват апартаменти от 2-ри до 6-ти етаж. Апартаментите на високи етажи - от 7-ми до 10-ти, са едва около 10% от всички закупени. 25% от продадените жилища са напълно обзаведени, което се обяснява и с факта, че най-продавани са апартаментите ново строителство, а тези на вторичен пазар са под 50% от общия обем реализирани продажби в София. Половината от закупените жилища се отопляват на ТЕЦ.

Средният престой на имотите на пазара е 3 месеца, а направените отстъпки от офертните цени са под 1% - средно 0,7%.Според анализа на брокерите най-много закупени жилища през третото тримесечие има в кварталите „Младост 4", „Манастирски ливади", Студентски град, „Витоша" и „Кръстова вада". Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и в „Лозенец", където средните цени за изминалото тримесечие са били 1 790 евро/кв.м. в центъра и 1430 евро/кв.м. в „Лозенец". „Стрелбище" и „Гоце Делчев" са други предпочитани квартали с цени между 1100 и 1300 евро/кв.м., но с изключително ограничено предлагане както на ново, така и на старо строителство.Прогнозата на брокерите е за възстановяване на възходящият тренд на жилищния пазар в София от края на тази и началото на новата година.

Вижте нашите топ оферти ново строителство в София


  прочети повече статии

Сподели
Modera Residence - затворен комплекс в кв. Витоша с АКТ 16
ПОСЛЕДНИ НАЛИЧНОСТИ в хитовия комплекс Modera Residence, носител на наградата за най-продаван комплекс за 2018 и 2019 г. Комплексът е с Акт 16 и предлага качествена среда на живот за нуждите на съвременния човек. Невероятни гледки към Витоша, прекрасна зеленина, зони за отдих на открито и детски площадки.
Вижте още
ново! Vitosha View - сграда F
Най-новата фаза на елитния комплекс Vitosha View в кв. Кръстова вада вече е с разрешение за строеж и строителството предстои да стартира до броени дни!

Изберете своя нов дом в емблематичен комплекс в София сега!
Вижте още

Изпратете запитване