МЕДИИТЕ ЗА НАС

1060 евро на квадрат средна цена на имотите в столицата

Труд, 20.10.17, с. 18

Цените на жилищата в София спряха да поскъпват през третото тримесечие на годината. Средната продажна цена на имотите в столицата остава на ниво 1060 евро за квадратен метър, показват данни на агенция Bulgarian Properties. Според брокерите по-голямото търсене през пролетта е довело до увеличено предлагане от страна на предприемачите на ново строителство през лятото.

„Регистрираме е балансиране на пазара на равновесна цена около 1000 евро/ кв.м.", казват експертите и припомнят, че темпът на ръст на цените в София се ускорил през пролетта на 2016 г. и в продължение на една година увеличенията се движат между 15 и 18%. Годишният ръст на цените спрямо третото тримесечие на 2016 г. е 14%, а средната покупна цена на жилищата в София е 93 000 евро, показват още данни на компанията. Справка в регистрите на Агенцията по вписванията, в които не влизат сделките „на зелено", показват, че за периода юли - септември на настоящата година в София са вписани 6300 имотни продажби при 6073 за същия период на 2016-а, което е увеличение от 3,75% на годишна база. За деветмесечието нарастването на обемите продажби на имоти в София е около 4%.

Новото строителство продължава да държи дял от 60% от продажбите в София. Половината от закупените жилища са двустайни апартаменти, 35% са тристайни, 4-стайните са около 5%, както и едностайните.

Средната площ на закупените жилища е 84 кв.м. - с около 6 кв.м. по-малка от тази в първите месеци на годината.Най-често се купуват апартаменти от 2-ри до 6-ти етаж. Апартаментите на високи етажи - от 7-ми до 10-ти, са едва около 10% от всички закупени. 25% от продадените жилища са напълно обзаведени, което се обяснява и с факта, че най-продавани са апартаментите ново строителство, а тези на вторичен пазар са под 50% от общия обем реализирани продажби в София. Половината от закупените жилища се отопляват на ТЕЦ.

Средният престой на имотите на пазара е 3 месеца, а направените отстъпки от офертните цени са под 1% - средно 0,7%.Според анализа на брокерите най-много закупени жилища през третото тримесечие има в кварталите „Младост 4", „Манастирски ливади", Студентски град, „Витоша" и „Кръстова вада". Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и в „Лозенец", където средните цени за изминалото тримесечие са били 1 790 евро/кв.м. в центъра и 1430 евро/кв.м. в „Лозенец". „Стрелбище" и „Гоце Делчев" са други предпочитани квартали с цени между 1100 и 1300 евро/кв.м., но с изключително ограничено предлагане както на ново, така и на старо строителство.Прогнозата на брокерите е за възстановяване на възходящият тренд на жилищния пазар в София от края на тази и началото на новата година.

Вижте нашите топ оферти ново строителство в София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Ние сме горди собственици на красиво жилище, с уникална гледка. Искаме да кажем голямо "БЛАГОДАРЯ" ...
Аз наех имот близо до Варна с BULGARIAN PROPERTIES и благодаря на Евгени Златев, всичко мина много ...
Изключително лесен и приятен се оказа целият процес на подбор и закупуване на имот в България. И то ...
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Най-продаваният комплекс в София!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Последни Новини
НСИ: Жилищата в Пловдив поскъпват най-бързо

02/Януари/2019
Монитор, 01.01.18, с.5

Цените на жилищата в България са нараснали с 6,3% на годишна основа през третото тримесечие на 2018 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-голямо е повишението при новопостроените жилища, които отбелязват годишен ръст от 7,2%, докато при съществуващите жилища е отчетено повишение от 5,8%, показват данните на националната статистика.

През второ... прочети повече

Последни регионални новини
Програма за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

04/Януари/2019
Peika.bg

ДАТА: Oт 11 Януари 2019 до 13 Януари 2019 МЯСТО: Стария град, Пловдив, България

Старият град с артистични изненади за дългия уикенд (11-13 .01.) за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

Пловдив е в трескава подготовка за предстоящото голямо откриване на Европейска столица на културата, наситено с артистични изненади за дългия уикенд под мотото „Ние ... прочети повече

Знаете ли, че?
С колко поскъпнаха имотите в София и какво да очакваме през 2019?

29/Ноември/2018
https://profit.bg

"За изминаващата 2018 г. можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, но с много по-плавни ръстове на всички показатели, както и с множество микроцикли, които променяха имотния пазар през различните месеци.

Като цяло, можем да я определим като стабил... прочети повече