Оперативният директор на BULGARIAN PROPERTIES в интервю за Fakti.bg за пазара на ваканционни имоти в зимните курорти

2013-02-25   |  fakti.bg

- Госпожо Стойкова, каква е ситуацията на пазара на ваканционни имоти в зимните ни курорти от началото на сезона?

- Бихме могли да кажем, че миналият сезон (2011-2012 г.) до голяма степен предреши съдбата на настоящия. В края на по-миналата и началото на миналата година не наблюдавахме силно търсено, което доведе и до спад в офертните цени в Банско с 20%. От октомври 2012 г. отчитаме стабилизиране на пазара. Още е много рано да говорим за тенденция, но пазарът „замръзна” на ценови нива с около 55% по-надолу в сравнение с 2008 г.

При зимните ваканционни имоти цените спаднаха най-много. Докато в София и по-големите български градове, както и в летните курорти, поевтиняването беше между 35%-40%, то сделки в Банско могат да се сключат на цени над 50% по-ниски от тези през периода на бума. Пазарът в Пампорово и Боровец е по-малък. В Пампорово цените също спаднаха и вече са съпоставими с тези в най-големия ни зимен ваканционен курорт.

От края на 2012 г. наблюдаваме повече интерес сред купувачите. Руските граждани, които през последните години изцяло се насочиха към летните ни курорти, вече проявяват интерес и към Банско.

Също така регистрираме и покупки от страна на българи. Като че ли сме по-ориентирани към придобиване на ваканционен имот в зимен курорт, отколкото по Черноморието, където е презастроено и пренаселено. Има много българи, които живеят в чужбина и могат да си позволят обзаведено студио или апартамент на стойност 15 000-20 000 EUR.

- Едва през тази година англичаните, които купуваха в зимните ни курорти имоти започнаха да излизат от инвестицията, но загубата е голяма.

- Да, така е. Често загубата за британците е между 50% и 70%, особено за тези, които са купили по време на пика на пазара. За придобилите имот в периода 2004-2006 г., ценовата ситуация е по-балансирана.

Англичанина мисли много прагматично – „правим инвестиция”, „грешим”, „времената днес са други, цените са други”, „продаваме и продължаваме напред”. Българите сме с друг начин на мислене. В много редки случаи бихме предприели продажба на загуба.

- Освен руснаци наблюдават ли се интерес от други националности към зимните ни ваканционни курорти?

- Основно са руснаци, поради което и често се споменава, че ставаме зависими от руските купувачи, но по-добре е, че отчитаме нарастване, защото 2009-2010 г. почти нямаше интерес. Туризмът играе важна роля, когато става дума кой проявява интерес към придобиване на ваканционен имот. В момента руснаците са основните туристи. Пазарът обаче е много динамичен. Имаше период, в който гърци проявявах интерес. От скоро британските медии започнаха отново да пишат за българския пазар. България е атрактивна с това, че е добра second home дестинация. Мисля, че тази година може има дори нарастване на интереса от страна на британци.

Разгледайте всички наши оферти на ваканционни имоти в ски курорти

  прочети повече статии

Сподели
Нова вълна морски оферти - 2019 г.!
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване

Намерете вашия имот при максимален избор
Изберете каква маркетингова комуникация желаете да получавате от нас: