Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Българите движат пазара на имоти в зимните курорти

2015-04-29   |  www.capital.bg, 29.04.2015

Макар отливът на руснаците от пазара на ваканционни имоти по морето все още да е проблем за сектора, ситуацията в зимните курорти, морските дестинации дават поводи за оптимизъм.

Докладът на агенцията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES за първото тримесечие на 2015 г. показва, че в началото на годината продажбите на апартаменти в Пампорово са двойно повече в сравнение с година по-рано.

Интересен факт е, че 95% от купувачите са българи, което е коренна промяна в сравнение с миналата година, когато по-голямата част от купилите имоти там са руснаци и британци. От агенцията отбелязват повишен интерес от българи и към Боровец, където продажбите задържат нивата си от миналата година.

BULGARIAN PROPERTIES пак отчита завръщане на руснаците по Черноморието, като все повече от тях вече взимат решение за покупка предимно в Лозенец и градовете Бургас и Созопол.

Във Варна агенцията отбелязва продължаващ интерес на чуждестранни купувачи, сред които са белгийци, кувейтци, италианци, но и голям брой българи.

В сегмента на селските имоти районите на Стара Загора и Велико Търново са най-привлекателни за купувачите, а средната цена на закупените селски къщи в страната остава непроменена от предходната година и е около 18 000 евро.

Ски курортите на фокус

Нарасналият интерес на българи към ваканционни имоти предимно в курортите Пампорово и Боровец е един от най-силните двигатели на пазара там. За разлика от тях Банско се утвърждава като най-интернационалния ски курорт.

Агенцията отчита повишен интерес към града през последните два месеца от англичани. Те представляват около 36% от купувачите там, 18% са руснаците, а българите са 10%. Сред чужденците с имоти в курорта има и украинци, гърци и французи, които също представляват значителен дял от купувачите, отбелязва BULGARIAN PROPERTIES.

Средната цена на продадените имоти в Банско за първото тримесечие на годината е 360 евро/ кв.м. Това е и средната цена на апартаментите в курорта за цялата 2014 г., което според анализаторите показва задържане на стабилни нива.

В Пампорово цените са малко по-ниски от тези в Банско - средно 21 400 евро за апартамент и 340 евро/ кв.м. В Боровец средните цени на база реално сключени сделки са 32 370 евро, или средно 640 евро/ кв.м, показват данните на агенцията.

Слънчево и по морето

Оттеглянето на руските купувачи от Черноморието донякъде се компенсира от интереса на други чуждестранни групи купувачи. Средната цена за първото тримесечие в Слънчев бряг е 675 евро/кв.м при 758 евро/кв.м през 2014 г., което е спад с повече от 10%.

BULGARIAN PROPERTIES отбелязват засилено търсене на апартаменти в Бургас, Созопол и Лозенец, които освен от чужденците са и най-предпочитаните места за почивка от българи. Според агенцията продължава тенденцията от миналата година към нарастване на интереса към Варна и околните курорти. Като по-голямата част от купувачите там са с чуждестранен произход и по-висок бюджет.

Разгледайте имоти в ски курорти

Разгледайте имоти на морето

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване