МЕДИИТЕ ЗА НАС

Бизнесът се завръща на бул. "Витоша" със старта на метрото

Класа, бр.1247, 17.04.12

Бизнесът се завръща на столичната „Витоша“ със старта на метрото там, което ще стане до броени месеци, показа проучване на „Класа“. Все пак, за да се възстанови позалязлата слава на основната ни търговска улица, са необходими още усилия от страна и на общината, и на частните инвеститори, смятат експерти. Очакваният ренесанс на главните търговски улици в София ще зависи изцяло от формулирането на ясна визия и стратегия за реновирането им, обособяването на пешеходни зони и залагане на конкретни срокове за финансиране и изпълнение на проектите, коментират от Colliers International.

Възстановяване основната функция на главната търговска улица като място за пазаруване, културни и социални събития ще бъде процес на завръщане към устойчив микс от атрактивни модни марки, заведения и места за прекарване на свободното време и забавления. По данни на компанията, свободните площи по бул. „Витоша“ достигат до около 10%, като същият е и процентът на магазините с нови наематели.

В момента предлагане по бул. „Витоша“ в основната му част не липсва - има текучество, затваряне на магазини и отваряне на нови обекти, коментира за „Класа“ и Полина Стойкова, оперативен директор в Bulgarian Properties. Най-често се предлагат помещения с площ около 40-50 кв.м, като цените са в границите на около 80-90 евро на кв.м, ако се вземе предвид само търговската им площ. На практика към обектите има и складови помещения и мазета, които ако се прибавят към площта, ще свалят цената на кв.м до около 50 евро. От компанията припомниха, че най-високите цени са били през 2008 г., когато търговските площи и конкуренцията от страна на моловете е била значително по-малка, а кризата не се е усетила все още с пълна сила.

Вече четвърта година цените на наемите по „Витоша“ спадат, като следват тенденцията и за останалите имоти. Положението по основната търговска улица е било и допълнително утежнено от ремонтните работи по пускането на метрото, затварянето й за движение и силната конкуренция на моловете. Повратният момент се е оказал през 2010 г., когато потокът от хора е достигнал може би до най-ниската си точка. От 2011 г. е започнал процес на отваряне на повече заведения. Именно това е нещото, което е липсвало на градската среда - място за забавления и разходки, срещи с познати и приятели.

След откриването на повече такива обекти започна да се връща и интересът към емблематичния за София бул. „Витоша“, сочат още наблюденията на експертите. Влиянието на този фактор се е оказало много силно и улицата е започнала да се пробужда. В момента заведенията вече заемат централно място сред търговските обекти и тази тенденция ще продължи, допълни още Стойкова. Според нея в близките месеци визията на булеварда ще претърпи коренна промяна, а с отварянето на метрото и реконструкцията на зоните около него, и в близост до НДК - този район ще възвърне притегателната си сила. Той ще възстанови пулса и усещането си за градски център, който определено е загубило напоследък.

Относно перспективите за цените - няма основание за нарастване на наемите в краткосрочен план. Те все още са на сравнително високи нива и трудно се договарят нови наематели, посочи Стойкова.

По отношение на вида обекти, се оказва, че на всеки пет магазина на столичната „Витоша“, има по едно заведение, в което да отмориш след „дългия“ шопинг. Това показва бърза разходка в най-атрактивния участък от централната търговска улица – между Съдебната палата и НДК. Кафенетата, ресторантите и пицариите се превръщат във все по-интересни за инвеститорите, за сметка на магазините. За разстояние от близо 700 метра, кафетата и ресторантите са около 20 на брой.

Откриването на метростанцията на улица „Витоша“ се очаква да стане факт през август, когато най-вероятно ще бъдат изложени и археологичните находки около античния град Сердика. Именно тогава ще бъде даден и отговор на въпроса – дали наистина „Витоша“ може да си върне позабравената слава.

Вижте нашите оферти на бул. „Витоша“

Разгледайте всички наши търговски имоти в София за продажба и под наем

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
От 2 години ползвам услугите на BULGARIAN PROPERTIES. Търся си изгоден селски имоти близо до Созопол ...
Здравейте, Бих искала да изкажа огромните си благодарности към целият екип на Бългериан Пропертис. ...
Здравейте, С настоящия коментар бих искала да изкажа благодарността ни към Бългериън пропертис и ...
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Последни Новини
Имотната агенция на годината откри офис и в Бургас

14/Юни/2019
profit.bg

BULGARIAN PROPERTIES откри нов офис в Бургас, информираха от имотната агенция на годината за Profit.bg.

Това е част от стратегията на компанията за присъствие със собствени офиси във всички големи градове и курорти в страната.

Той се намира в модерна офис сграда в кв. Лазур с адрес: ул. Адам Мицкевич 5, вх. Б, ет. 2, офис 2.

Регионални мениджъри за Бур... прочети повече

Последни регионални новини
Пловдивска област е на седмо място в страната по размер на средна месечна работна заплата

16/Май/2019
focus-radio.net, 15.05.2019

По размер на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2019 година, Пловдивска област заема седмо място сред всички 28 области в страната.

Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Валентин Точев, главен експерт в Териториалното статистическо бюро-Юг. С най-висока средна месечна работна заплата е област София – 1 656 лв., а с най-ниска е област Благоевград – 779 лв. прочети повече

Знаете ли, че?
Очаква се икономиката тази година да е малко по-добра от миналата

08/Май/2019
www.mediapool.bg, 07.05.2019

Европейската комисия очаква икономическият растеж у нас леко да се възстанови тази година и да достигне 3.3% на фона на отчетените 3.1% през 2018 г. Това става ясно от пролетната икономическа прогноза на комисията. За сравнение, прогнозата на българското правителство за 2019 г., която първоначално бе... прочети повече