МЕДИИТЕ ЗА НАС

Бизнесът се завръща на бул. "Витоша" със старта на метрото

Класа, бр.1247, 17.04.12

Бизнесът се завръща на столичната „Витоша“ със старта на метрото там, което ще стане до броени месеци, показа проучване на „Класа“. Все пак, за да се възстанови позалязлата слава на основната ни търговска улица, са необходими още усилия от страна и на общината, и на частните инвеститори, смятат експерти. Очакваният ренесанс на главните търговски улици в София ще зависи изцяло от формулирането на ясна визия и стратегия за реновирането им, обособяването на пешеходни зони и залагане на конкретни срокове за финансиране и изпълнение на проектите, коментират от Colliers International.

Възстановяване основната функция на главната търговска улица като място за пазаруване, културни и социални събития ще бъде процес на завръщане към устойчив микс от атрактивни модни марки, заведения и места за прекарване на свободното време и забавления. По данни на компанията, свободните площи по бул. „Витоша“ достигат до около 10%, като същият е и процентът на магазините с нови наематели.

В момента предлагане по бул. „Витоша“ в основната му част не липсва - има текучество, затваряне на магазини и отваряне на нови обекти, коментира за „Класа“ и Полина Стойкова, оперативен директор в Bulgarian Properties. Най-често се предлагат помещения с площ около 40-50 кв.м, като цените са в границите на около 80-90 евро на кв.м, ако се вземе предвид само търговската им площ. На практика към обектите има и складови помещения и мазета, които ако се прибавят към площта, ще свалят цената на кв.м до около 50 евро. От компанията припомниха, че най-високите цени са били през 2008 г., когато търговските площи и конкуренцията от страна на моловете е била значително по-малка, а кризата не се е усетила все още с пълна сила.

Вече четвърта година цените на наемите по „Витоша“ спадат, като следват тенденцията и за останалите имоти. Положението по основната търговска улица е било и допълнително утежнено от ремонтните работи по пускането на метрото, затварянето й за движение и силната конкуренция на моловете. Повратният момент се е оказал през 2010 г., когато потокът от хора е достигнал може би до най-ниската си точка. От 2011 г. е започнал процес на отваряне на повече заведения. Именно това е нещото, което е липсвало на градската среда - място за забавления и разходки, срещи с познати и приятели.

След откриването на повече такива обекти започна да се връща и интересът към емблематичния за София бул. „Витоша“, сочат още наблюденията на експертите. Влиянието на този фактор се е оказало много силно и улицата е започнала да се пробужда. В момента заведенията вече заемат централно място сред търговските обекти и тази тенденция ще продължи, допълни още Стойкова. Според нея в близките месеци визията на булеварда ще претърпи коренна промяна, а с отварянето на метрото и реконструкцията на зоните около него, и в близост до НДК - този район ще възвърне притегателната си сила. Той ще възстанови пулса и усещането си за градски център, който определено е загубило напоследък.

Относно перспективите за цените - няма основание за нарастване на наемите в краткосрочен план. Те все още са на сравнително високи нива и трудно се договарят нови наематели, посочи Стойкова.

По отношение на вида обекти, се оказва, че на всеки пет магазина на столичната „Витоша“, има по едно заведение, в което да отмориш след „дългия“ шопинг. Това показва бърза разходка в най-атрактивния участък от централната търговска улица – между Съдебната палата и НДК. Кафенетата, ресторантите и пицариите се превръщат във все по-интересни за инвеститорите, за сметка на магазините. За разстояние от близо 700 метра, кафетата и ресторантите са около 20 на брой.

Откриването на метростанцията на улица „Витоша“ се очаква да стане факт през август, когато най-вероятно ще бъдат изложени и археологичните находки около античния град Сердика. Именно тогава ще бъде даден и отговор на въпроса – дали наистина „Витоша“ може да си върне позабравената слава.

Вижте нашите оферти на бул. „Витоша“

Разгледайте всички наши търговски имоти в София за продажба и под наем

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Наскоро продадохме наш имот в Боровец чрез BULGARIAN PROPERTIES. По време на целия процес работихме ...
Цялото ни семейството с радост изразява благодарност към BULGARIAN PROPERTIES като цяло и отделно ...
Със съпругата ми сме много благодарни на Ивета Тодорова за професионалното отношение и безупречната ...
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Най-продаваният комплекс в София!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
Най-продаваните комплекси ново строителство в София за 2018 г.

12/Декември/2018
Класация на BULGARIAN PROPERTIES

В края на тази динамична година, която премина под знака на засилено ново строителство, с много започнати нови сгради и проекти, които тепърва ще се реализират, ви представяме нашата класация с най-продаваните ни комплекси ново строителство в гр. София.

1. Modera Residence е безспорният победител в годишната ни класация. Затвореният комплекс е разположен в кв. Витоша и ще разполага ... прочети повече

Последни регионални новини
Пускат нов шест-седалков лифт на Боровец

31/Октомври/2018
http://www.peika.bg

Подготовката за предстоящия зимен сезон тече с пълна сила в първия планински курорт на Балканите - Боровец, а добрите новини не чакат до началото на снежния сезон!

Нови стълбове блестят в сърцето на курорта, опънати въжета очертават линията на лифта, а новите комфортни седалки чакат нетърпеливо да посрещат запалените скиори и бордисти. Нов шест-седалков лифт “Мартинови Бараки Експре... прочети повече

Знаете ли, че?
С колко поскъпнаха имотите в София и какво да очакваме през 2019?

29/Ноември/2018
https://profit.bg

"За изминаващата 2018 г. можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, но с много по-плавни ръстове на всички показатели, както и с множество микроцикли, които променяха имотния пазар през различните месеци.

Като цяло, можем да я определим като стабил... прочети повече