МЕДИИТЕ ЗА НАС

Бизнесът се завръща на бул. "Витоша" със старта на метрото

Класа, бр.1247, 17.04.12

Бизнесът се завръща на столичната „Витоша“ със старта на метрото там, което ще стане до броени месеци, показа проучване на „Класа“. Все пак, за да се възстанови позалязлата слава на основната ни търговска улица, са необходими още усилия от страна и на общината, и на частните инвеститори, смятат експерти. Очакваният ренесанс на главните търговски улици в София ще зависи изцяло от формулирането на ясна визия и стратегия за реновирането им, обособяването на пешеходни зони и залагане на конкретни срокове за финансиране и изпълнение на проектите, коментират от Colliers International.

Възстановяване основната функция на главната търговска улица като място за пазаруване, културни и социални събития ще бъде процес на завръщане към устойчив микс от атрактивни модни марки, заведения и места за прекарване на свободното време и забавления. По данни на компанията, свободните площи по бул. „Витоша“ достигат до около 10%, като същият е и процентът на магазините с нови наематели.

В момента предлагане по бул. „Витоша“ в основната му част не липсва - има текучество, затваряне на магазини и отваряне на нови обекти, коментира за „Класа“ и Полина Стойкова, оперативен директор в Bulgarian Properties. Най-често се предлагат помещения с площ около 40-50 кв.м, като цените са в границите на около 80-90 евро на кв.м, ако се вземе предвид само търговската им площ. На практика към обектите има и складови помещения и мазета, които ако се прибавят към площта, ще свалят цената на кв.м до около 50 евро. От компанията припомниха, че най-високите цени са били през 2008 г., когато търговските площи и конкуренцията от страна на моловете е била значително по-малка, а кризата не се е усетила все още с пълна сила.

Вече четвърта година цените на наемите по „Витоша“ спадат, като следват тенденцията и за останалите имоти. Положението по основната търговска улица е било и допълнително утежнено от ремонтните работи по пускането на метрото, затварянето й за движение и силната конкуренция на моловете. Повратният момент се е оказал през 2010 г., когато потокът от хора е достигнал може би до най-ниската си точка. От 2011 г. е започнал процес на отваряне на повече заведения. Именно това е нещото, което е липсвало на градската среда - място за забавления и разходки, срещи с познати и приятели.

След откриването на повече такива обекти започна да се връща и интересът към емблематичния за София бул. „Витоша“, сочат още наблюденията на експертите. Влиянието на този фактор се е оказало много силно и улицата е започнала да се пробужда. В момента заведенията вече заемат централно място сред търговските обекти и тази тенденция ще продължи, допълни още Стойкова. Според нея в близките месеци визията на булеварда ще претърпи коренна промяна, а с отварянето на метрото и реконструкцията на зоните около него, и в близост до НДК - този район ще възвърне притегателната си сила. Той ще възстанови пулса и усещането си за градски център, който определено е загубило напоследък.

Относно перспективите за цените - няма основание за нарастване на наемите в краткосрочен план. Те все още са на сравнително високи нива и трудно се договарят нови наематели, посочи Стойкова.

По отношение на вида обекти, се оказва, че на всеки пет магазина на столичната „Витоша“, има по едно заведение, в което да отмориш след „дългия“ шопинг. Това показва бърза разходка в най-атрактивния участък от централната търговска улица – между Съдебната палата и НДК. Кафенетата, ресторантите и пицариите се превръщат във все по-интересни за инвеститорите, за сметка на магазините. За разстояние от близо 700 метра, кафетата и ресторантите са около 20 на брой.

Откриването на метростанцията на улица „Витоша“ се очаква да стане факт през август, когато най-вероятно ще бъдат изложени и археологичните находки около античния град Сердика. Именно тогава ще бъде даден и отговор на въпроса – дали наистина „Витоша“ може да си върне позабравената слава.

Вижте нашите оферти на бул. „Витоша“

Разгледайте всички наши търговски имоти в София за продажба и под наем

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Бих искал да изкажа специални благодарности на брокер Стефан Абанозов и юрисконсулт Биляна Петкова ...
Наистина съм впечатлен: полезно, професионално и бързо. Покупка: селски имот в района на ...
Искам да благодаря сърдечно на Михаела Донковска за адекватното и професионално отношение във връзка ...
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Последни Новини
В-к Капитал: Спокойствие на жилищния пазар след години на ръст

18/Март/2019
capital.bg

Вижте как авторитетният икономическият седмичник обобщи пазара в София и какво споделиха мениджърите на BULGARIAN PROPERTIES и другите реномирани имотни агенции като статистики, тенденции и очаквания за 2019 г.

След поредната силна година пазарът на жилища в София тръгва към застой. Първите симптоми са още от края на миналата година - по-бавни сделки, по малко ипотеки, огромен брой... прочети повече

Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Знаете ли, че?
Най-хубавите ни вина сега са в 13-те изби на Сакар

29/Януари/2019
https://trip.dir.bg

Климатът във винарския район Сакар е средиземноморски. Още по-тънките спецове по благородните напитки го сравняват с времето по крайбрежието на Рона, където се ражда може би най-хубавото грозде в света. Сакарското не му отстъпва, понеже слънцето го грее над 2000 часа годишно, което е рекорд за страна... прочети повече