Британци и руснаци пак търсят имоти у нас

2015-09-02   |  www.dom.dir.bg, 01.09.2015

Интересът на чужденците към покупка на ваканционни имоти в България макар и бавно се съживява.

След отлив през миналата година, в последните месеци тенденцията се обръща, като най-голям интерес проявяват купувачи от Великобритания, Русия и Украйна, сочи пазарният анализ на компанията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES през второто тримесечие, цитиран от "Дневник".

Доминиращите до миналата година руски купувачи намаляват с 60% през първото полугодие поради кризата в Русия, отслабването на рублата и наложените на страната санкции.

Все пак през последните 2-3 месеца има активизация на руския пазар и частично завръщане на руските купувачи, сочат наблюденията на компанията на пазара.

Силният британски паунд доведе до възстановяването на интереса на британските купувачи към имоти в чужбина, включително и в България. Запитванията от британци са с 30% повече, а покупките им бележат 60% ръст. Разбира се, този ръст е от много ниска база и не може така бързо да се възстанови спада от предходните години, но като цяло това е много положителен сигнал, коментират наблюдателите.

Те констатират и значителното увеличение на продажбите на имоти на украинци – основно в Бургас и Слънчев бряг, но има сделки и в София и ски курортите.

Друга позитивна тенденция през последните месеци е увеличение на дела на купувачите и от други държави, освен тези три, между които Франция, Белгия, Германия, Холандия, Латвия, Чехия, Израел, Гърция и дори САЩ и Канада.

Бургас и Южното Черноморие

Второто тримесечие беше относително по-добро за имотите в морските курорти на фона на слабия старт на годината.

Спадът в реализираните продажби на имоти в Слънчев бряг за второто тримесечие е 30% спрямо година по-рано. Средната цена на купените апартаменти е 600 евро/кв.м., което е близо до цените от 2014 г. Имоти в Бургас към момента се купуват най-вече от българи, като Сарафово привлича доста голям интерес напоследък. Средната цена на продадените апартаменти в Бургас е 785 евро/кв.м по данни на компанията.

На юг през последните месеци се купуват имоти най-вече около Созопол и Лозенец и то предимно от български купувачи.

Варна и Северното Черноморие

Сделките с имоти във Варна са повече, отколкото преди година, а средната цена на апартаментите е сходна с тази в София - 800 евро/кв.м. Най-многобройни купувачи в района са българите и британците. Българите купуват луксозни имоти в центъра на Варна, ново строителство в кварталите на града, а също и ваканционни имоти, предимно в голф курортите.

Британците, за които Варна традиционно е един от любимите региони, предпочитат ваканционните курорти около Варна, като купуват както апартаменти в Златни пясъци и други курорти, така и селски имоти, а средната цена на сделките е около 40 000 евро.

Ски курортите

Летният сезон е обичайно по-слаб за имотите в зимните курорти, но това не важи за Банско през тази година. Продажбите там през второто тримесечие бележат ръст, а британците са 40% от купувачите, сочат наблюдениета на BULGARIAN PROPERTIES.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско за второто тримесечие на 2015 г. е 375 евро/кв.м. при 360 евро/кв.м. за първото тримесечие. Средната покупна цена на апартаменти в курорта е 24 000 евро (при 20 100 евро за 2014 г.). Средните цени за второто тримесечие в Пампорово са 350 евро/кв.м., а в Боровец - около 600 евро/кв.м.

Разгледайте нашите ваканционни имоти

Вижте имоти в ски курорти

Вижте имоти на морето

  прочети повече статии

Сподели
AMur Residence - луксозна сграда на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение
Вижте още
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Витоша Вю е висок клас жилищен комплекс в кв. Кръстова вада в София. Съчетанието на модерна градска среда и непосредствена близост до Витоша създава усещане за дом, с комфорт и удобство, с бърза комуникация и красиви градини с много зеленина.
Вижте още

Изпратете запитване