МЕДИИТЕ ЗА НАС

Британци и руснаци пак търсят имоти у нас

www.dom.dir.bg, 01.09.2015

Интересът на чужденците към покупка на ваканционни имоти в България макар и бавно се съживява.

След отлив през миналата година, в последните месеци тенденцията се обръща, като най-голям интерес проявяват купувачи от Великобритания, Русия и Украйна, сочи пазарният анализ на компанията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES през второто тримесечие, цитиран от "Дневник".

Доминиращите до миналата година руски купувачи намаляват с 60% през първото полугодие поради кризата в Русия, отслабването на рублата и наложените на страната санкции.

Все пак през последните 2-3 месеца има активизация на руския пазар и частично завръщане на руските купувачи, сочат наблюденията на компанията на пазара.

Силният британски паунд доведе до възстановяването на интереса на британските купувачи към имоти в чужбина, включително и в България. Запитванията от британци са с 30% повече, а покупките им бележат 60% ръст. Разбира се, този ръст е от много ниска база и не може така бързо да се възстанови спада от предходните години, но като цяло това е много положителен сигнал, коментират наблюдателите.

Те констатират и значителното увеличение на продажбите на имоти на украинци – основно в Бургас и Слънчев бряг, но има сделки и в София и ски курортите.

Друга позитивна тенденция през последните месеци е увеличение на дела на купувачите и от други държави, освен тези три, между които Франция, Белгия, Германия, Холандия, Латвия, Чехия, Израел, Гърция и дори САЩ и Канада.

Бургас и Южното Черноморие

Второто тримесечие беше относително по-добро за имотите в морските курорти на фона на слабия старт на годината.

Спадът в реализираните продажби на имоти в Слънчев бряг за второто тримесечие е 30% спрямо година по-рано. Средната цена на купените апартаменти е 600 евро/кв.м., което е близо до цените от 2014 г. Имоти в Бургас към момента се купуват най-вече от българи, като Сарафово привлича доста голям интерес напоследък. Средната цена на продадените апартаменти в Бургас е 785 евро/кв.м по данни на компанията.

На юг през последните месеци се купуват имоти най-вече около Созопол и Лозенец и то предимно от български купувачи.

Варна и Северното Черноморие

Сделките с имоти във Варна са повече, отколкото преди година, а средната цена на апартаментите е сходна с тази в София - 800 евро/кв.м. Най-многобройни купувачи в района са българите и британците. Българите купуват луксозни имоти в центъра на Варна, ново строителство в кварталите на града, а също и ваканционни имоти, предимно в голф курортите.

Британците, за които Варна традиционно е един от любимите региони, предпочитат ваканционните курорти около Варна, като купуват както апартаменти в Златни пясъци и други курорти, така и селски имоти, а средната цена на сделките е около 40 000 евро.

Ски курортите

Летният сезон е обичайно по-слаб за имотите в зимните курорти, но това не важи за Банско през тази година. Продажбите там през второто тримесечие бележат ръст, а британците са 40% от купувачите, сочат наблюдениета на BULGARIAN PROPERTIES.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско за второто тримесечие на 2015 г. е 375 евро/кв.м. при 360 евро/кв.м. за първото тримесечие. Средната покупна цена на апартаменти в курорта е 24 000 евро (при 20 100 евро за 2014 г.). Средните цени за второто тримесечие в Пампорово са 350 евро/кв.м., а в Боровец - около 600 евро/кв.м.

Разгледайте нашите ваканционни имоти

Вижте имоти в ски курорти

Вижте имоти на морето

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Най-добрите!!! ...
Какво прекрасно преживяване беше да закупим имот чрез BULGARIAN PROPERTIES с помощта на Сергей ...
Това е вторият път, в който работя с Bulgarian Properties за покупката на имот в България. Бях ...
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Най-продаваният комплекс в София!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Последни Новини
България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата в края на 2018 г.

19/Март/2019
investor.bg

България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Компанията отчита годишен ръст на цените на жилищата у нас от 6,3% в периода октомври-декември 2018 г. и 0,8% спрямо третото тримесечие на миналата година. Поскъпването на жилищните имоти се забавя в сравнение с третото ... прочети повече

Последни регионални новини
Фестивал в Банско показва 10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения ще бъдат представени на зимната кинопанорама в Банско, която започва тази вечер. Събитието съвпада и със кръговете от световната купа по ски, които стартират утре. Така любителите на зимните спортове и на световното кино ще могат да съчетаят планината с киносалона, сподели директорът на международния фестивал за планинарско кино Натали Пет... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече