МЕДИИТЕ ЗА НАС

Британци и руснаци пак търсят имоти у нас

www.dom.dir.bg, 01.09.2015

Интересът на чужденците към покупка на ваканционни имоти в България макар и бавно се съживява.

След отлив през миналата година, в последните месеци тенденцията се обръща, като най-голям интерес проявяват купувачи от Великобритания, Русия и Украйна, сочи пазарният анализ на компанията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES през второто тримесечие, цитиран от "Дневник".

Доминиращите до миналата година руски купувачи намаляват с 60% през първото полугодие поради кризата в Русия, отслабването на рублата и наложените на страната санкции.

Все пак през последните 2-3 месеца има активизация на руския пазар и частично завръщане на руските купувачи, сочат наблюденията на компанията на пазара.

Силният британски паунд доведе до възстановяването на интереса на британските купувачи към имоти в чужбина, включително и в България. Запитванията от британци са с 30% повече, а покупките им бележат 60% ръст. Разбира се, този ръст е от много ниска база и не може така бързо да се възстанови спада от предходните години, но като цяло това е много положителен сигнал, коментират наблюдателите.

Те констатират и значителното увеличение на продажбите на имоти на украинци – основно в Бургас и Слънчев бряг, но има сделки и в София и ски курортите.

Друга позитивна тенденция през последните месеци е увеличение на дела на купувачите и от други държави, освен тези три, между които Франция, Белгия, Германия, Холандия, Латвия, Чехия, Израел, Гърция и дори САЩ и Канада.

Бургас и Южното Черноморие

Второто тримесечие беше относително по-добро за имотите в морските курорти на фона на слабия старт на годината.

Спадът в реализираните продажби на имоти в Слънчев бряг за второто тримесечие е 30% спрямо година по-рано. Средната цена на купените апартаменти е 600 евро/кв.м., което е близо до цените от 2014 г. Имоти в Бургас към момента се купуват най-вече от българи, като Сарафово привлича доста голям интерес напоследък. Средната цена на продадените апартаменти в Бургас е 785 евро/кв.м по данни на компанията.

На юг през последните месеци се купуват имоти най-вече около Созопол и Лозенец и то предимно от български купувачи.

Варна и Северното Черноморие

Сделките с имоти във Варна са повече, отколкото преди година, а средната цена на апартаментите е сходна с тази в София - 800 евро/кв.м. Най-многобройни купувачи в района са българите и британците. Българите купуват луксозни имоти в центъра на Варна, ново строителство в кварталите на града, а също и ваканционни имоти, предимно в голф курортите.

Британците, за които Варна традиционно е един от любимите региони, предпочитат ваканционните курорти около Варна, като купуват както апартаменти в Златни пясъци и други курорти, така и селски имоти, а средната цена на сделките е около 40 000 евро.

Ски курортите

Летният сезон е обичайно по-слаб за имотите в зимните курорти, но това не важи за Банско през тази година. Продажбите там през второто тримесечие бележат ръст, а британците са 40% от купувачите, сочат наблюдениета на BULGARIAN PROPERTIES.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско за второто тримесечие на 2015 г. е 375 евро/кв.м. при 360 евро/кв.м. за първото тримесечие. Средната покупна цена на апартаменти в курорта е 24 000 евро (при 20 100 евро за 2014 г.). Средните цени за второто тримесечие в Пампорово са 350 евро/кв.м., а в Боровец - около 600 евро/кв.м.

Разгледайте нашите ваканционни имоти

Вижте имоти в ски курорти

Вижте имоти на морето

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Искам да благодаря на целия екип на BULGARIAN PROPERTIES за професионализма им и в частност на ...
Подписах договор за покупка на студио в Балчик миналия месец (октомври 2010) и бих искал да ...
Андрю Пийч и Ивайло Влахов са много добър екип и работиха неуморно, за да можем аз и жена ми да ...
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
България е най-добрата ваканционна дестинация, според британците

11/Юни/2019
profit.bg

Българският курорт Слънчев бряг предлага на британските туристи най-доброто съотношение качество-цена, докато континенталната част на Испания продължава да примамва посетители с плажове, култура и кухня.

Това пише британският таблоид The Sun, цитирайки национален доклад за пътуванията на жителите на Обединеното кралство. Изборът на почивка на тези места може да спести на туристите п... прочети повече

Последни регионални новини
Пловдив е лидер при индустриалните терени

09/Април/2019
Труд, 09.04.2019, с. 21

През 2018 г. в Пловдив са издадени 579 разрешителни за строеж на други сгради (които не са жилищни или административни), в които влизат индустриалните и логистични сгради като складове и производствени помещения. Общата им площ достига 549,77 хил. кв.м, сочат данните на Националния статистически институт.

Градът остава лидер в този сегмент макар одобреното строителство на такива сг... прочети повече

Знаете ли, че?
14 родни плажа посрещат туристите със ”Син флаг”

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

14 плажа и една яхтена марина по Българското Черноморие ще посрещат туристите със сертификат „Син флаг“. Така ивиците с чист пясък и морска вода са с две повече в сравнение с миналото лято. Това са , „Оазис“, „Дюни“, „Созопол Харманите“, „Поморие Изток“, „Несебър Юг",“Слънчев бряг Юг“, „Слънчев бряг ... прочети повече