Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Британците са склонни да намаляват цените

2010-04-22   |  в. Пари, 22.04.2010, Интервю с Полина Стойкова, Оперативен директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

В статия на в. Пари от 22 април 2010 г. озаглавена "Англичаните масово продават имотите си" Оперативният директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС Полина Стойкова коментира, че англичаните продават имотите си на българи или на купувачи от други националности.

Госпожо Стойкова, забелязва ли се тенденция на застаряване на руските купувачи на имоти в България, за каквито пишат в анализите си руски агенции?
- Повечето руски купувачи в момента са на възраст между 50 и 60 г. Те купуват имоти в България преди да се пенсионират с идеята, когато се пенсионират да идват тук за ваканции или по-дългосрочно. Преобладава търсенето на по-евтини имоти от руските купувачи. Повечето от тях не са купувачи от категорията „руски баровци” - и тях ги има, но са по-малко. Много от руските клиенти проявяват сантименталност при избора на нашата страна. Купуват заради спомени от детството, когато са идвали на море. Освен това ги привлича и близката култура и това, че могат да се разбират с хората тук.

Освен руснаците кои са другите чужденци, които купуват в кризата имоти у нас?
- Въпреки кризата, британците също са доста много бройна група купувачи – миналата година дори бяха най-многобройни сред чуждестранните купувачи. Те търсят предимно евтини селски имоти. Много е разнородна палитрата от националности, които купуват в България в момента – от съседни и други европейски страни, Русия и други страни от бившия Съветски Съюз, както и от много далечни дестинации като Австралия, САЩ, Канада и дори Китай.

Много е важно да повдигнем въпроса за правото на чужденците да купуват къщи с градини и апартаменти с идеални части от земята – в момента те нямат право, защото чужденците нямат право да купуват земя като физически лица. Именно за това, те трябва да регистрират български фирми, за да закупят къща с двор, което не е сложно, но определено оскъпява покупката и със сигурност отблъсква част от потенциалните купувачи. Време е да се помисли за предоставяне на възможност за покупка поне на къщи с дворове и апартаменти с идеални части от земята от страна на чужденци. Това в съчетание с ниските цени на имотите в България в момента може да привлече много чуждестранни купувачи.

Чужденците продават ли имотите, които са си купили преди кризата?
- Да, много чужденци, предимно англичани и ирландци продават имоти - ваканционни, селски, градски, всякакви. Решенията им за продажба най-често са продиктувани от нужда от пари.

Какви цени искат за предлаганите от тях имоти – високи за сегашната ситуация или постижими?
- Има продавачи, които държат да получат поне толкова, колкото са платили за имотите си. Но мнозинството от чуждестранните купувачи много добре осъзнават, че цените в България са значително по-ниски отпреди и са готови да продават на цени, на които да реализират бързи продажби. А бързи продажби стават само на ниски и изгодни цени. Чужденците, за разлика от българите, са много по-гъвкави в преговорите за продажба и са склонни на намаления за да реализират продажба. При тях липсва сантиментът, който ние изпитваме към имотите си.

Доколко англичаните успяват да продадат жилищата си в България?
- Много от тях успяват, тъй като продават на добри цени и са отворени към преговори. Освен това, чужденците през годините придобиха много имоти, които са с атрактивни параметри – било то в центъра на големите градове, във вече работещи ваканционни комплекси или селски къщи, които са ремонтирали до съвременни стандарти.

Тези имоти привличат вниманието на купувачите и при добри цени сделки стават относително бързо. В този смисъл чужденците са поели риска да купят имоти на зелено или за тотален ремонт, инвестирали са в тях и сега тези имоти отново са на пазара, което прави предлагането много по-качествено от преди години. Имаме вече много случаи, в които британци продават на българи или на купувачи от други националности.

Какъв тип жилища най-често продават?
- Най-често двустайни апартаменти в типичните нови комплекси по морето и в планинските курорти, селски къщи, парцели или апартаменти в големите градове отново ново строителство.
Чужденците никога не са купували панелни апартаменти например. Срещат се и имоти старо строителство в централните части на градовете.

Отдават ли имотите си под наем?
- Предимно тези, които са купили в качествени комплекси с включено управление на комплекса и отдаване под наем. Селските имоти трудно се отдават под наем без добра организация и хора, които да се грижат на място. В София някои отдават дългосрочно, както и краткосрочно. Подобна е ситуацията в другите градове. Много от чужденците купиха преди време имоти в България с идеята да ги отдават под наем за допълнителна доходност или да препродадат с печалба, след време или след ремонт.

Англичани имат дори сайтове за отдаване под наем на свои имоти тук. Знаете ли за това?
- Да, много англичани си направиха сайтове дори само за техните собствени имоти или къщи. Но по-успешната практика за отдаване под наем е чрез услуга на фирма за управление и отдаване под наем. Ако се опитват да го правят самостоятелно имат прекалено много неща, за които да се грижат и то от разстояние, и много често не си струва.

ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване