Брокери прогнозират за 2014: Пазарът бавно излиза от кризата

2013-10-28   |  Монитор, 28.10.13

Цените на жилищата в страната около година още ще бъдат стабилни и няма да имат резки колебания и поскъпване. Това прогнозират повечето брокери от агенциите за недвижими имоти.

Според Константин Пандов от ЕППИ в близките месеци конюнктурата на пазара на жилища ще остане стабилна. „Евентуално бързо поскъпване на жилищата може да се очаква при рязка промяна на политиката на банките например, които да започнат да отпускат по-лесно ипотеки”, смята той.

По думите му разрешаването на покупката на земеделска земя от чужденци ще раздвижи и пазара жилища у нас. „Външните инвеститори, решили да вложат пари в ниви, лесно биха си купили и жилище у нас, което ще доведе и до нарастване на търсенето им, а оттам и до повишаване на цените им”, предполага брокерът. „Евентуален повишен интерес на инвеститорите към България би повлияло положително и на развитието на жилищния пазар у нас”, казва Пандов.

„Дъното на цените на жилищата бе достигнато още през миналата година и те се стабилизираха”, допълни той. „В последните месеци няколко апартамента, за чиято продажба посредничихме, бяха продадени на по-високи цени, отколкото еднотипни имоти преди година или две”, поясни брокерът.

„Успокояването на цените на жилищата е добра новина за имотния пазар”, смята Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties. Според нея това не е изненада, а процес, който протича от повече от година и макар много хора да бяха скептични, вече е неоспорим факт. „Поевтиняването в София на годишна база през третото тримесечие по данните на НСИ е 0,17%, което е много близо до 0”, добави тя. По думите й имаме и второ поредно тримесечие с реален тримесечен и годишен ръст на цените (след отчитане на инфлация). „Пазарът ни бавно, но сигурно излиза от кризата по подобие на много страни в Европа и света”, смята Стойкова.

„Никой не може да каже дали жилищата най-после ще спрат да поевтиняват и причината се крие в икономическите и политическите проблеми на страната”, смята Страхил Иванов от „Явлена”. Според него въпреки всичко в момента пазарът е по-динамичен от миналата година. Броят на сделките се увеличава, нараства и интересът към него, особено в големите градове. Те бяха с най-голям спад по време на кризата, а сега се наблюдава активизиране на покупко-продажбите на имоти. Това се отнася особено за последните 6 месеца. „Не искам да говоря за цените, защото те са следствие на броя на сделките на пазара”, смята брокерът.


Изменение на цените за третото тримесечие спрямо предходното:

номинално реално

София +0,67% +1,17%

Пловдив +0,92% +1,41%

Варна - 1,04% - 0,55%

Бургас - 0,45% +0,04%

Стара Загора - 0,64% - 0,16%

Русе +0,63% +1,12%

Велико Търново +0,10% +0,59%

Източник Bulgarian Properties.

  прочети повече статии

Сподели
Жилище в Пловдив в комплекс Tomov Plaza
Апартаменти ново строителство в кв. Тракия на ТОП цени от 620 евро/кв.м.! Един от най-продаваните ни проекти в Пловдив, чието строителство напредва, очаквано завършване - 12.2021 г.
Вижте още
Modera Residence - затворен комплекс в кв. Витоша с АКТ 16
ПОСЛЕДНИ НАЛИЧНОСТИ в хитовия комплекс Modera Residence, носител на наградата за най-продаван комплекс за 2018 и 2019 г. Комплексът е с Акт 16 и предлага качествена среда на живот за нуждите на съвременния човек. Невероятни гледки към Витоша, прекрасна зеленина, зони за отдих на открито и детски площадки.
Вижте още

Изпратете запитване