СТАТИИ

Брокери прогнозират за 2014: Пазарът бавно излиза от кризата

Монитор, 28.10.13

Цените на жилищата в страната около година още ще бъдат стабилни и няма да имат резки колебания и поскъпване. Това прогнозират повечето брокери от агенциите за недвижими имоти.

Според Константин Пандов от ЕППИ в близките месеци конюнктурата на пазара на жилища ще остане стабилна. „Евентуално бързо поскъпване на жилищата може да се очаква при рязка промяна на политиката на банките например, които да започнат да отпускат по-лесно ипотеки”, смята той.

По думите му разрешаването на покупката на земеделска земя от чужденци ще раздвижи и пазара жилища у нас. „Външните инвеститори, решили да вложат пари в ниви, лесно биха си купили и жилище у нас, което ще доведе и до нарастване на търсенето им, а оттам и до повишаване на цените им”, предполага брокерът. „Евентуален повишен интерес на инвеститорите към България би повлияло положително и на развитието на жилищния пазар у нас”, казва Пандов.

„Дъното на цените на жилищата бе достигнато още през миналата година и те се стабилизираха”, допълни той. „В последните месеци няколко апартамента, за чиято продажба посредничихме, бяха продадени на по-високи цени, отколкото еднотипни имоти преди година или две”, поясни брокерът.

„Успокояването на цените на жилищата е добра новина за имотния пазар”, смята Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties. Според нея това не е изненада, а процес, който протича от повече от година и макар много хора да бяха скептични, вече е неоспорим факт. „Поевтиняването в София на годишна база през третото тримесечие по данните на НСИ е 0,17%, което е много близо до 0”, добави тя. По думите й имаме и второ поредно тримесечие с реален тримесечен и годишен ръст на цените (след отчитане на инфлация). „Пазарът ни бавно, но сигурно излиза от кризата по подобие на много страни в Европа и света”, смята Стойкова.

„Никой не може да каже дали жилищата най-после ще спрат да поевтиняват и причината се крие в икономическите и политическите проблеми на страната”, смята Страхил Иванов от „Явлена”. Според него въпреки всичко в момента пазарът е по-динамичен от миналата година. Броят на сделките се увеличава, нараства и интересът към него, особено в големите градове. Те бяха с най-голям спад по време на кризата, а сега се наблюдава активизиране на покупко-продажбите на имоти. Това се отнася особено за последните 6 месеца. „Не искам да говоря за цените, защото те са следствие на броя на сделките на пазара”, смята брокерът.


Изменение на цените за третото тримесечие спрямо предходното:

номинално реално

София +0,67% +1,17%

Пловдив +0,92% +1,41%

Варна - 1,04% - 0,55%

Бургас - 0,45% +0,04%

Стара Загора - 0,64% - 0,16%

Русе +0,63% +1,12%

Велико Търново +0,10% +0,59%

Източник Bulgarian Properties.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Искам да благодаря на мениджъра Светозар Димитров, който ми избра хубав апартамент, консултираме ме ...
Здравейте г-н Вучелийски, Бих искала да отправя най- сърдечни благодарности към Вас и брокера ...
Здравейте. Поздравления за вашата страхотна работа! Научих много за България от вашия сайт. Всяка ...
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Най-продаваният комплекс в София!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Последни Новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Последни регионални новини
Националното турне на „Палячи” пристига в Пловдив

22/Октомври/2018
http://bnr.bg

Световноизвестният тенор Калуди Калудов отбелязва в Пловдив 40 години на сцената с ролята на Канио в операта „Палячи“ от Леонкавало.

Новата продукция на Държавна опера-Стара Загора е съвместно с Академичен цирк „Балкански“ и ще бъде изпълнена тази вечер в шапитото на цирка, до Колодрума. Идеята за опера в цирка е на Калуди Калудов. В новата постановка пътуващата трупа е циркова и д... прочети повече

Знаете ли, че?
Заемът - все по-предпочитан пред наема

25/Октомври/2018
http://profit.bg

Вечният въпрос – заем или наем? Или иначе казано – да живеем под наем или да изтеглим заем, с който да си купим жилище?

Погледнато от днешна гледна точка, заемът изглежда доста по-изгоден, но дали ситуацията ще продължи да е подобна и догодина, пък и след това?

Увеличав... прочети повече