СТАТИИ

Брокери прогнозират за 2014: Пазарът бавно излиза от кризата

Монитор, 28.10.13

Цените на жилищата в страната около година още ще бъдат стабилни и няма да имат резки колебания и поскъпване. Това прогнозират повечето брокери от агенциите за недвижими имоти.

Според Константин Пандов от ЕППИ в близките месеци конюнктурата на пазара на жилища ще остане стабилна. „Евентуално бързо поскъпване на жилищата може да се очаква при рязка промяна на политиката на банките например, които да започнат да отпускат по-лесно ипотеки”, смята той.

По думите му разрешаването на покупката на земеделска земя от чужденци ще раздвижи и пазара жилища у нас. „Външните инвеститори, решили да вложат пари в ниви, лесно биха си купили и жилище у нас, което ще доведе и до нарастване на търсенето им, а оттам и до повишаване на цените им”, предполага брокерът. „Евентуален повишен интерес на инвеститорите към България би повлияло положително и на развитието на жилищния пазар у нас”, казва Пандов.

„Дъното на цените на жилищата бе достигнато още през миналата година и те се стабилизираха”, допълни той. „В последните месеци няколко апартамента, за чиято продажба посредничихме, бяха продадени на по-високи цени, отколкото еднотипни имоти преди година или две”, поясни брокерът.

„Успокояването на цените на жилищата е добра новина за имотния пазар”, смята Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties. Според нея това не е изненада, а процес, който протича от повече от година и макар много хора да бяха скептични, вече е неоспорим факт. „Поевтиняването в София на годишна база през третото тримесечие по данните на НСИ е 0,17%, което е много близо до 0”, добави тя. По думите й имаме и второ поредно тримесечие с реален тримесечен и годишен ръст на цените (след отчитане на инфлация). „Пазарът ни бавно, но сигурно излиза от кризата по подобие на много страни в Европа и света”, смята Стойкова.

„Никой не може да каже дали жилищата най-после ще спрат да поевтиняват и причината се крие в икономическите и политическите проблеми на страната”, смята Страхил Иванов от „Явлена”. Според него въпреки всичко в момента пазарът е по-динамичен от миналата година. Броят на сделките се увеличава, нараства и интересът към него, особено в големите градове. Те бяха с най-голям спад по време на кризата, а сега се наблюдава активизиране на покупко-продажбите на имоти. Това се отнася особено за последните 6 месеца. „Не искам да говоря за цените, защото те са следствие на броя на сделките на пазара”, смята брокерът.


Изменение на цените за третото тримесечие спрямо предходното:

номинално реално

София +0,67% +1,17%

Пловдив +0,92% +1,41%

Варна - 1,04% - 0,55%

Бургас - 0,45% +0,04%

Стара Загора - 0,64% - 0,16%

Русе +0,63% +1,12%

Велико Търново +0,10% +0,59%

Източник Bulgarian Properties.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Наскоро купихме къща и регистрирахме компания с BULGARIAN PROPERTIES. Бихме искали да благодарим на ...
Благодарение на помощта на Сергей Пеловски от BULGARIAN PROPERTIES, успяхме да продадем нашето шале. ...
Изключителни адмирации към професионализма и благодарности на брокер Димитър Вълканов за ...
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Последни Новини
Пет интересни факта за Банско - най-добрият ски курорт у нас

20/Март/2019
profit.bg

Българският ски курорт Банско напоследък не излиза от световните класации.

През ноември миналата година той беше обявен за най-добрата бюджетна дестинация за ски туризъм от британската компания за финансови и застрахователни услуги, предназначени за туристи, Post Office Travel Money.

През 2017 г. британкото издание Daily Mirror нареди пиринското градче на седмо място ... прочети повече

Последни регионални новини
Видинският куклен театър играе на фестивал в Иран

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

Актьорите от Държавния куклен театър във Видин заминават за иранския град Техеран, където ще участват в международен театрален фестивал. Там те ще представят на 21 и 22 февруари кукления спектакъл за възрастни „Малкият театър на края на света“, създаден съвместно с колегите им от Театър дьо ла Масю във френския град Ница.

Постановката е дело на френския режисьор Езекел Гарсия Ромеу... прочети повече

Знаете ли, че?
"Ню Йорк таймс" намери къща за 4 млн. долара в София

28/Февруари/2019
dnevnik.bg

Цените на недвижимите имоти в България бележат ръст, новото строителство се развива благодарение и на ниските лихви, а купувачи от чужбина заявяват интерес към покупки с инвестиционна цел. Тези характеристики на имотния пазар в България отбелязва "Ню Йорк таймс" в обширен обзор по темата.
прочети повече