СТАТИИ

Брокери прогнозират за 2014: Пазарът бавно излиза от кризата

Монитор, 28.10.13

Цените на жилищата в страната около година още ще бъдат стабилни и няма да имат резки колебания и поскъпване. Това прогнозират повечето брокери от агенциите за недвижими имоти.

Според Константин Пандов от ЕППИ в близките месеци конюнктурата на пазара на жилища ще остане стабилна. „Евентуално бързо поскъпване на жилищата може да се очаква при рязка промяна на политиката на банките например, които да започнат да отпускат по-лесно ипотеки”, смята той.

По думите му разрешаването на покупката на земеделска земя от чужденци ще раздвижи и пазара жилища у нас. „Външните инвеститори, решили да вложат пари в ниви, лесно биха си купили и жилище у нас, което ще доведе и до нарастване на търсенето им, а оттам и до повишаване на цените им”, предполага брокерът. „Евентуален повишен интерес на инвеститорите към България би повлияло положително и на развитието на жилищния пазар у нас”, казва Пандов.

„Дъното на цените на жилищата бе достигнато още през миналата година и те се стабилизираха”, допълни той. „В последните месеци няколко апартамента, за чиято продажба посредничихме, бяха продадени на по-високи цени, отколкото еднотипни имоти преди година или две”, поясни брокерът.

„Успокояването на цените на жилищата е добра новина за имотния пазар”, смята Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties. Според нея това не е изненада, а процес, който протича от повече от година и макар много хора да бяха скептични, вече е неоспорим факт. „Поевтиняването в София на годишна база през третото тримесечие по данните на НСИ е 0,17%, което е много близо до 0”, добави тя. По думите й имаме и второ поредно тримесечие с реален тримесечен и годишен ръст на цените (след отчитане на инфлация). „Пазарът ни бавно, но сигурно излиза от кризата по подобие на много страни в Европа и света”, смята Стойкова.

„Никой не може да каже дали жилищата най-после ще спрат да поевтиняват и причината се крие в икономическите и политическите проблеми на страната”, смята Страхил Иванов от „Явлена”. Според него въпреки всичко в момента пазарът е по-динамичен от миналата година. Броят на сделките се увеличава, нараства и интересът към него, особено в големите градове. Те бяха с най-голям спад по време на кризата, а сега се наблюдава активизиране на покупко-продажбите на имоти. Това се отнася особено за последните 6 месеца. „Не искам да говоря за цените, защото те са следствие на броя на сделките на пазара”, смята брокерът.


Изменение на цените за третото тримесечие спрямо предходното:

номинално реално

София +0,67% +1,17%

Пловдив +0,92% +1,41%

Варна - 1,04% - 0,55%

Бургас - 0,45% +0,04%

Стара Загора - 0,64% - 0,16%

Русе +0,63% +1,12%

Велико Търново +0,10% +0,59%

Източник Bulgarian Properties.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Аз съм изключително доволен от работата на Ива Атанасова от офиса на Bulgarian Propierties в ...
Благодаря на BULGARIAN PROPERTIES и в частност на Даниел Стоичков за бързото отдаване под наем на ...
Препоръчваме услугите на Bulgarian Properties при покупка на имот. Услугата, която предлагат е ...
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Най-продаваният комплекс в София!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Последни Новини
Заповядайте в новия ни офис в гр. Бургас!

12/Юни/2019
BULGARIAN PROPERTIES

Следвайки стратегия за присъствие със собствени офиси във всички големи градове и курорти в страната, с най-голямо удоволствие бихме искали да ви съобщим, че открихме нов офис в гр. Бургас.

Той се намира в модерна офис сграда в кв. Лазур с адрес:

ул. Адам Мицкевич 5, вх. Б, ет. 2, офис 2 - точно над клона на БАКБ
Вижте офиса на картата
Тел: 056 828 449... прочети повече

Последни регионални новини
Пловдивска област е на седмо място в страната по размер на средна месечна работна заплата

16/Май/2019
focus-radio.net, 15.05.2019

По размер на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2019 година, Пловдивска област заема седмо място сред всички 28 области в страната.

Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Валентин Точев, главен експерт в Териториалното статистическо бюро-Юг. С най-висока средна месечна работна заплата е област София – 1 656 лв., а с най-ниска е област Благоевград – 779 лв. прочети повече

Знаете ли, че?
Почивка за руските купувачи

07/Май/2019
Капитал, 03.05.2019, с. 43-45

Оплакването, че руснаците масово разпродават ваканционните си имоти в България и напускат страната, е силно преувеличено. Най-хиперболизираната версия е, че близо 70% от руските имоти по българското Черноморие са на пазара, и то на половин цена. Официалната статистика показва съвсем друга картина: 81... прочети повече