МЕДИИТЕ ЗА НАС

Брокери прогнозират: догодина цените остават същите, продажбите ще се увеличават

168 часа, 15.11.2013

През следващата година очакваме да продължи раздвижването на пазара на имоти, като броят на продажбите се увеличи, а цените да задържат досегашните си нива. Това прогнозират от BULGARIAN PROPERTIES на база на данните от анализа на третото тримесечие тази година.

"Спадовете в цените на имотите вече са загърбени. Все още не очакваме да започне покачването им, но като цяло прогнозите за имотния пазар са оптимистични", коментира оперативният директор Полина Стойкова. По думите й догодина се очаква купувачите да бъдат още по-активни. Колебанията в цените са възможни, но това би било по-скоро временна ситуация през определени месеци, отколкото цялостна тенденция.

"Изминалото тримесечие се характеризира с голяма динамика както в летните курорти, така и в големите градове, съобщават от BULGARIAN PROPERTIES. Двата основни дяла на пазара - градските и ваканционните имоти, се различават и по количество продажби, и по профила на купувачите, които проявяват интерес. В градовете основният дял от интересуващите се са българи, докато във ваканционните курорти - руснаци. „През третото тримесечие на 2013 г. се забелязва увеличение на продажбите в сравнение със същия период от миналата година, която беше сравнително слаба", уточнява Полина Стойкова. Затова не може да се направи генерален извод за вдигане на цените.

Ръстът на продажбите в столицата е около 10% спрямо същия период на миналата година. Цените са между 720 и 750 евро на кв. м, като те са се запазили през последните 1-2 години. През 3-тото тримесечие средната цена на сключените сделки е била 741 евро на кв. м, което е с 31 лв. над сумите през същия период миналата година. През последните месеци се наблюдава и засилване на интереса към луксозните имоти в София.

Броят на сделките се увеличава, ако се сравни с миналата година. "Това е по-скоро сигнал, че пазарната ситуация се подобрява", уточнява оперативният директор. Тук определящо значение имат данните на БНБ за увеличение на новоотпуснатите жилищни кредити и спад на лихвените проценти. Те са предпоставка за тенденцията за увеличаване на броя на сделките.

"Това са добри новини, които показват, че пазарът вече е навлязъл в нов етап - следкризисен", коментира Полина Стойкова. Интересът на руснаците към ваканционните имоти продължава да нараства. Около 95% от сделките по морето са били сключени именно с чужденци.

Ако искате да прочетете пълния ни анализ, изпратете ни имейл

Време е за покупка на имот в София!

Вземете предварително одобрение за кредит


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Специални благодарности за личното и професионално отношение на Цветан Кемеров при осъществяване на ...
Много съм доволен от вашия брокер Андрю Пийч. Получих качествено обслужване от негова страна. Ще го ...
Много съм доволен от услугите на компанията и в частност на брокер Михаела Донковска. Изключително ...
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Последни Новини
BULGARIAN PROPERTIES с награди за Агенция и Брокер на годината!

21/Март/2019

Изключително сме горди да споделим с вас, че получихме двете най-престижни отличия в Годишните награди на Imoti.net:

🏆 Агенция на годината
и
🏆 Брокер на годината, с която беше удостоен нашия топ брокер Магдалена Тошева

Тези награди са за постигнатите резултати през 2018 г. - годината, в която BULGARIAN PROPERTIES навърши 15 години. прочети повече

Последни регионални новини
Вечният въпрос на Хамлет звучи на 45 езика в Малката базилика в Пловдив

21/Февруари/2019
http://bnr.bg/

Международният ден на майчиния език, ще бъде отбелязан в Пловдив с четене на Шекспир на повече от 45 езика. Празникът ще се състои тази вечер в Малката базилика в Пловдив и се организира от Българо-турския литературен клуб.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 г. с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслуча... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече