Брокери прогнозират: догодина цените остават същите, продажбите ще се увеличават

2013-11-19   |  168 часа, 15.11.2013

През следващата година очакваме да продължи раздвижването на пазара на имоти, като броят на продажбите се увеличи, а цените да задържат досегашните си нива. Това прогнозират от BULGARIAN PROPERTIES на база на данните от анализа на третото тримесечие тази година.

"Спадовете в цените на имотите вече са загърбени. Все още не очакваме да започне покачването им, но като цяло прогнозите за имотния пазар са оптимистични", коментира оперативният директор Полина Стойкова. По думите й догодина се очаква купувачите да бъдат още по-активни. Колебанията в цените са възможни, но това би било по-скоро временна ситуация през определени месеци, отколкото цялостна тенденция.

"Изминалото тримесечие се характеризира с голяма динамика както в летните курорти, така и в големите градове, съобщават от BULGARIAN PROPERTIES. Двата основни дяла на пазара - градските и ваканционните имоти, се различават и по количество продажби, и по профила на купувачите, които проявяват интерес. В градовете основният дял от интересуващите се са българи, докато във ваканционните курорти - руснаци. „През третото тримесечие на 2013 г. се забелязва увеличение на продажбите в сравнение със същия период от миналата година, която беше сравнително слаба", уточнява Полина Стойкова. Затова не може да се направи генерален извод за вдигане на цените.

Ръстът на продажбите в столицата е около 10% спрямо същия период на миналата година. Цените са между 720 и 750 евро на кв. м, като те са се запазили през последните 1-2 години. През 3-тото тримесечие средната цена на сключените сделки е била 741 евро на кв. м, което е с 31 лв. над сумите през същия период миналата година. През последните месеци се наблюдава и засилване на интереса към луксозните имоти в София.

Броят на сделките се увеличава, ако се сравни с миналата година. "Това е по-скоро сигнал, че пазарната ситуация се подобрява", уточнява оперативният директор. Тук определящо значение имат данните на БНБ за увеличение на новоотпуснатите жилищни кредити и спад на лихвените проценти. Те са предпоставка за тенденцията за увеличаване на броя на сделките.

"Това са добри новини, които показват, че пазарът вече е навлязъл в нов етап - следкризисен", коментира Полина Стойкова. Интересът на руснаците към ваканционните имоти продължава да нараства. Около 95% от сделките по морето са били сключени именно с чужденци.

Ако искате да прочетете пълния ни анализ, изпратете ни имейл

Време е за покупка на имот в София!

Вземете предварително одобрение за кредит


  прочети повече статии

Сподели
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още
Нова вълна морски оферти - 2019 г.!
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване