МЕДИИТЕ ЗА НАС

Брокери прогнозират: догодина цените остават същите, продажбите ще се увеличават

168 часа, 15.11.2013

През следващата година очакваме да продължи раздвижването на пазара на имоти, като броят на продажбите се увеличи, а цените да задържат досегашните си нива. Това прогнозират от BULGARIAN PROPERTIES на база на данните от анализа на третото тримесечие тази година.

"Спадовете в цените на имотите вече са загърбени. Все още не очакваме да започне покачването им, но като цяло прогнозите за имотния пазар са оптимистични", коментира оперативният директор Полина Стойкова. По думите й догодина се очаква купувачите да бъдат още по-активни. Колебанията в цените са възможни, но това би било по-скоро временна ситуация през определени месеци, отколкото цялостна тенденция.

"Изминалото тримесечие се характеризира с голяма динамика както в летните курорти, така и в големите градове, съобщават от BULGARIAN PROPERTIES. Двата основни дяла на пазара - градските и ваканционните имоти, се различават и по количество продажби, и по профила на купувачите, които проявяват интерес. В градовете основният дял от интересуващите се са българи, докато във ваканционните курорти - руснаци. „През третото тримесечие на 2013 г. се забелязва увеличение на продажбите в сравнение със същия период от миналата година, която беше сравнително слаба", уточнява Полина Стойкова. Затова не може да се направи генерален извод за вдигане на цените.

Ръстът на продажбите в столицата е около 10% спрямо същия период на миналата година. Цените са между 720 и 750 евро на кв. м, като те са се запазили през последните 1-2 години. През 3-тото тримесечие средната цена на сключените сделки е била 741 евро на кв. м, което е с 31 лв. над сумите през същия период миналата година. През последните месеци се наблюдава и засилване на интереса към луксозните имоти в София.

Броят на сделките се увеличава, ако се сравни с миналата година. "Това е по-скоро сигнал, че пазарната ситуация се подобрява", уточнява оперативният директор. Тук определящо значение имат данните на БНБ за увеличение на новоотпуснатите жилищни кредити и спад на лихвените проценти. Те са предпоставка за тенденцията за увеличаване на броя на сделките.

"Това са добри новини, които показват, че пазарът вече е навлязъл в нов етап - следкризисен", коментира Полина Стойкова. Интересът на руснаците към ваканционните имоти продължава да нараства. Около 95% от сделките по морето са били сключени именно с чужденци.

Ако искате да прочетете пълния ни анализ, изпратете ни имейл

Време е за покупка на имот в София!

Вземете предварително одобрение за кредит


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Покупката ми на къща до Каварна мина много добре, както от финансова, така и от организационна ...
Искам да благодаря на мениджъра на компания BULGARIAN PROPERTIES - Ангел Соколов. При сключване на ...
Наскоро купих къща в Банско за да прекарвам симната си почивка на това великолепно място. Въпреки че ...
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Последни Новини
НСИ: Жилищата в Пловдив поскъпват най-бързо

02/Януари/2019
Монитор, 01.01.18, с.5

Цените на жилищата в България са нараснали с 6,3% на годишна основа през третото тримесечие на 2018 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-голямо е повишението при новопостроените жилища, които отбелязват годишен ръст от 7,2%, докато при съществуващите жилища е отчетено повишение от 5,8%, показват данните на националната статистика.

През второ... прочети повече

Последни регионални новини
Фрагментите от Берлинската стена вече са в Пловдив

10/Януари/2019
Bnr.bg

На Римския стадион в Пловдив бе експонирана единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена. Пътуващата експозиция е създадена по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 година, а откриването ѝ в Пловдив е на 12-и януари и е част от програмата за откриването на "Пловдив 2019".

Изложбата представя предшест... прочети повече

Знаете ли, че?
Оптимистични прогнози за ски сезона

22/Октомври/2018
Лилия Чалева, dir.bg

Оптимистични са прогнозите на туристическия бранш за предстоящия зимен сезон, досегашните записвания за Пампорово и Банско показват ръст от 15- 20 процента в сравнение с миналогодишните резервации за същия период. Това заяви Георги Пампоров, изпълнителен директор на Организацията за управление на тур... прочети повече