Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Броят на сделките за първите 9 месеца с 4% нагоре

2017-10-24   |  Монитор, 24.10.17, с. 11

С 6 квадрата по-тесни жилища купували софиянци през третото тримесечие, спрямо първото и средната площ на закупените апартаменти е паднала до 84 кв. м.

Половината от сделките са с двустайни апартаменти,35% - с тристайни, останалите са с 4-стайните, гарсониери, многостайни и мезонети. Двустайните апартаменти са най-търсени и първи се изчерпват в новите сгради. Това се дължи на по-достъпните им крайни покупни цени и на това, че са по-ликвидни за продажба и отдаване под наем. Наблюдава се и тенденция на нарастване на покупките на тристайни жилища, които се купуват предимно за собствено ползване.

Най-често се купуват апартаменти на 2-ри до 6-ти етаж. Продължава да се наблюдава относително голям дял на жилища и на ниските етажи - закупените жилища на партер и първи етаж са около 17% от всички, като това се дължи на по-голямата наличност на такива имоти в новите сгради от една страна и на това, че често този тип жилища при новото строителство вървят със собствен двор и това ги прави привлекателни за семействата с деца, особено когато са в затворени комплекси. Апартаментите на високи етажи - от 7-ми до 10-ти, са едва около 10% от всички закупени.

Средната покупна цена на жилищата в София през третото тримесечие е била 93 000 евро. Между юли-септември средната цена на единица площ е била 1060 евро, което е с 14% повече отколкото през същия период на миналата година, сочат данни на Bulgarian properties.

Наскоро обявените данни на Агенцията по вписванията за последното тримесечие сочат, че в София са вписани 6300 имотни продажби при 6073 за същия период на 2017 г., което е ръст от 3.75% на годишна база. За деветмесечието около 4% е нарастването на обемите продажби на имоти в София, като извън статистиката остават сделките с жилища в процес на строителство, които ще бъдат вписани на по-късен етап.

60% от сделките на жилища продължават да се падат на новото строителство. За това спомага и нарасналото през последните месеци предлагане, като то вече успява да отговори на увеличеното търсене. Това доведе до успокояване на темпа на нарастване на цените и балансира жилищният пазар в София.

Вижте актуални оферти за ново строителство гр. София



  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване