Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Българи купуват 50% от имотите на морето

2017-07-14   |  Стандарт, бр.8754, 07.07.2017, с.8

Българи замениха руснаците и британците като основен двигател на пазара на имоти на морето. Сънародниците ни вече представляват 50% от купувачите в най-големите морски и ски курорти. каза изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. В курортите на юг от Бургас почти 100% от купувачите са българи. В Боровец и Пампорово, както и балнео курортите начело с Велинград, основните купувачи също са българи.

"За разлика от значителното нарастване на цените на жилищните имоти в големите градове, при ваканционните имоти говорим по-скоро за пазар със стабилни цени и положителни перспективи", каза Полина Стойкова.

Чуждестранното търсене също е стабилно, като се засилва интересът сред купувачите от съседни страни и държави от бившия социалистически блок като Гърция. Румъния. Сърбия, Македония, Украйна, Чехия, Молдова, както и от различни европейски страни. Очаква се и руските купувачи да са по-активни през тази година в сравнение с изминалите.От началото на годината обемите на продажби и цените на морските имоти се запазват сходни с тези от миналата година.

Средната цена, на която се реализират сделки в Слънчев бряг през първата половина на годината е 530 евро/кв.м при 505 евро/кв.м за 2016 г. Общата покупна цена на апартаментите в Слънчев бряг също е без съществено изменение - 32 200 евро за 2017 г. при 29 200 евро година по-рано. Цените на имотите във висок клас тип хотелски комплекси са на нива от 750-800 евро/кв.м.Средната цена на закупените апартаменти в Созопол е 600 евро на кв.м, като цените започват от 500 евро на кв.м и достигат до 1600-1800 евро на кв.м за топкомплексите. В планинските курорти цените също се запазват.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско през първото тримесечие е 370 евро/кв.м, а през второто -360евро/кв.м, при 366 евро/кв.м за цялата 2016 г. Средната обща покупна цена е 25 200 евро при 24 700 евро през миналата година. Във високия клас хотелски комплекси цените в Банско стартират от около 450 евро/кв.м, като тенденцията е за леко нарастване на цените на този клас имоти.Боровец продължава да е най-скъпият ски курорт. Средната цена за второто тримесечие е 600 евро/кв.м при 595 евро/ кв.м през 2016 г. В Пампорово средната цена за второто тримесечие е 340 евро/кв.м.


Вижте актуални оферти в морски курорти



  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване