Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Предимно българи купуват жилища в Боровец и Пампорово

2017-11-14   |  Стандарт, бр.8881, 13.11.2017, с.3

2017 г. постави ново начало за имотите в ски курортите. Нараснала активност, включително и през летните месеци, увеличаващи се продажби, стабилизирани цени и преобладаващи български купувачи - това са основните тенденции за изтичащата година. Основните причини за увеличаващата се атрактивност на имотите в ски курортите са, от една страна - ниските цени, а от друга - подобрената инфраструктура, лесният и бърз достъп от големите градове, натрупаният опит в управлението и поддръжката на комплексите, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Това дава възможност за по-пълноценно ползване на имотите, удължава сезона и води до възможност за реализиране на доходност, макар и малка, което е допълнителен стимул за покупка.

"Ски курортите започват да се припознават като места за целогодишен туризъм, но което се дължи и повишеният интерес към покупка или дългосрочен наем на имот там", коментира и мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева.

Банско е лидер по ръст на продажбите на имоти през третото тримесечие в цялата страна. Данните на Агенцията по вписванията показват, че сделките в района са нараснали с почти 30% в периода юли-сеп-тември. Ръст има и в районите на другите два курорта - 18% в Пампорово и 5% в Боровец. От началото на годината и в трите ски курорта продажбите нарастват. Но особено силно изразен е скокът през летните месеци.

Почти 100% от купувачите на имоти в Боровец и Пампорово са българи. Това са хора, които живеят в София и другите големи градове. Има нараснал интерес и от страна и на българи, живеещи в чужбина. Купува се за собствено ползване и отдаване под наем през останалото време.

Банско е най-големият имотен пазар и най-интернационален като профил на купувачите - там делът на българските купувачи е само 40%, а останалите са чужденци. Интересен факт е, че има купувачи, които искат да вложат пари в имот в София или друг голям град, но като видят нарасналите цени в градовете, избират да закупят имот в някой от ски или балнео курортите, където цените са в пъти по-ниски.

Наред с покупко-продажбите на имоти, в Банско се развива и пазар за сезонно или дългосрочно отдаване под наем.

Новите клиенти на пазара на имоти под връх Тодорка от година и половина насам са дигиталните номади. Част от тях наемат имоти дългосрочно, други искат и да купят. Агенциите отчетоха, че дигиталните номади са клиенти с нисък бюджет, но са привлечени от ниските данъци, високоскоростния интернет, красивата природа и възможностите за балнеолечение.

Вижте нашите топ оферти в Боровец

Вижте нашите топ оферти в Банско

Вижте нашите топ оферти в Пампорово

Най-доброто от ски курортите


  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване