МЕДИИТЕ ЗА НАС

Global Property Guide за цените на имотите в България

Труд, 16.06.14, с. 32

Според данните на Global Property Guide, изготвени въз основа на статистиката за цените на НСИ, през първото тримесечие на годината годишният ръст на цените на жилищата у нас се е ускорил до 2,3%, а спрямо предходните три месеца - до малко над 1%. Тези данни обаче отчитат и инфлацията. В българската икономика месеци наред обаче имаше дефлация, която през февруари надхвърли 2,5 на сто на годишна база. В номинално изражение през първото тримесечие цените на жилищата у нас са останали почти без промяна на годишна база, защото е отчетен спад от 0,05%, а спрямо предходното тримесечие е регистриран ръст от 0,22%.

Лидерите по поскъпване
Дубай остава лидер в класацията на Global Property Guide по ръст на цените на жилищата. Повишението на годишна база през първите три месеца на годината се е ускорило до 31,57% спрямо 17,9% по същото време на миналата година. Вторият най-горещ жилищен пазар в света е столицата на Естония - Талин, където през първото тримесечие е отчетен ръст на цените на жилищата от над 20 на сто на годишна база спрямо 5,6% за същия период на миналата година. Третата позиция е за Тайван с ръст от съответно 11,28% и 1,66%. Първата десетка на най-горещите пазари на жилища в света се допълва от Пекин (Китай), Филипините, Нова Зеландия, Австралия, Ирландия, Исландия и Великобритания. Гърция е на последно място в общата класация на изданието и лидер по спад на цените на жилищата. Годишното понижение на цените обаче е продължило да се забавя, като за периода достига 7% спрямо 11% по същото време на миналата година. Само за тримесечието спадът е минимален - 0,3%. Понижението на цените на жилищата в Испания също продължава да се забавя, като за първите три месеца на годината е отчетен и лек ръст - от 0,54%. На годишна база обаче намалението достига 5,4% (спрямо 12,8% година по-рано), което нарежда страната на второ място по спад на цените на жилищата. Русия допълва челната тройка на пазарите с падащи цени на жилищата, а следващото място е за Украйна. Там след ръста от 7,83% на цените през първите три месеца на миналата година в началото на тази е отчетен спад от 3,5% на годишна база.

Разнородно движение в курортите

Добре известно е, че преобладаващата част от купувачите на ваканционни имоти у нас са руснаците и по-малко украинците. Засиленият ръст на сделките през последните няколко години доведе до поскъпването на тези имоти, но далече не навсякъде. По данни на BULGARIAN PROPERTIES, която е специализирана и в сделките с ваканционни имоти, стойността на сделките в Банско и Пампорово е паднала през първите три месеца на годината. В Банско спадът е 2,6% спрямо предходното тримесечие и е почти същият и на годишна база. Същият е и спадът в Пампорово, като и в двата курорта купувачите са предимно български граждани. Интересът на руснаците към Банско се засилва напоследък, но не е достатъчен, за да повлияе на цените, смятат от агенцията.

“Последният зимен сезон беше най-силен за продажбите на имоти в ски курортите от началото на кризата. Дори и с нараснали продажби обаче интересът е далече от този по време на имотния бум и не е достатъчен, за да оттласне пазара от дъното, поради което цените на ски имотите продължиха да пълзят надолу и през 2014 г.”, смята Полина Стойкова, оперативен директор на компанията. При жилищата ново строителство през първото тримесечие на годината има съвсем лек ръст в сравнение с предходното тримесечие. Той тръгва от 0,2% за столицата и стига до 1,3% в Стара Загора и Велико Търново. Дори в София обаче цените се движат разнопосочно и зависят най-вече от качествата на имота. Цените на новите жилища са най-високи предимно в източните и южните райони на града, за разлика от северните и западните.

Имоти ново строителство в София

Разгледайте нашите оферти на имоти в София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Благодаря за коректността и вниманието. Пожелавам успех! ...
Уважаеми г-не/г-жо, Благодаря Ви за бързата реакция на запитването ми. С удоволствие ще правя ...
Това е втората ми покупка на имот с BULGARIAN PROPERTIES. Този път използвахме услугите на ...
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Най-продаваният комплекс в София!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Последни Новини
Открихме офис Велико Търново!

11/Март/2019
BULGARIAN PROPERTIES

Каним ви да посетите новия ни офис в гр. Велико Търново!

Той се намира в центъра на Старопрестолния град, до паметника на Васил Левски и парк Марно поле.

Посетете ни на адрес: гр. Велико Търново, бул. "Васил Левски" 17А, ет. 1
Вижте офиса на картата
Телефон: 062 520 289
Мобилен: 0882 817 481

Нашият регионален мениджър Николай Никол... прочети повече

Последни регионални новини
София е домакин на международния форум Innovation Explorer

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

София е домакин на петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Тази година темата на събитието е вдъхновена от научно-фантастичния сериал Black Mirror и модерната философия на Ювал Ноа Харари.

Участниците тази година предизвикват силен интерес! Сред тях е и шпионинът от ЦРУ Робърт Беър, който ще говори за иновациите и технологиите в света на разузнаването.... прочети повече

Знаете ли, че?
Бижу за $4 млн. в Бояна! "Ню Йорк таймс" на лов за къщи из България

01/Март/2019
trafficnews.bg

В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а купувачите от чужбина заявяват интерес към покупки с инвестиционна цел.

Като взима за отправна точка на публикацията си луксо... прочети повече