Global Property Guide за цените на имотите в България

2014-06-16   |  Труд, 16.06.14, с. 32

Според данните на Global Property Guide, изготвени въз основа на статистиката за цените на НСИ, през първото тримесечие на годината годишният ръст на цените на жилищата у нас се е ускорил до 2,3%, а спрямо предходните три месеца - до малко над 1%. Тези данни обаче отчитат и инфлацията. В българската икономика месеци наред обаче имаше дефлация, която през февруари надхвърли 2,5 на сто на годишна база. В номинално изражение през първото тримесечие цените на жилищата у нас са останали почти без промяна на годишна база, защото е отчетен спад от 0,05%, а спрямо предходното тримесечие е регистриран ръст от 0,22%.

Лидерите по поскъпване
Дубай остава лидер в класацията на Global Property Guide по ръст на цените на жилищата. Повишението на годишна база през първите три месеца на годината се е ускорило до 31,57% спрямо 17,9% по същото време на миналата година. Вторият най-горещ жилищен пазар в света е столицата на Естония - Талин, където през първото тримесечие е отчетен ръст на цените на жилищата от над 20 на сто на годишна база спрямо 5,6% за същия период на миналата година. Третата позиция е за Тайван с ръст от съответно 11,28% и 1,66%. Първата десетка на най-горещите пазари на жилища в света се допълва от Пекин (Китай), Филипините, Нова Зеландия, Австралия, Ирландия, Исландия и Великобритания. Гърция е на последно място в общата класация на изданието и лидер по спад на цените на жилищата. Годишното понижение на цените обаче е продължило да се забавя, като за периода достига 7% спрямо 11% по същото време на миналата година. Само за тримесечието спадът е минимален - 0,3%. Понижението на цените на жилищата в Испания също продължава да се забавя, като за първите три месеца на годината е отчетен и лек ръст - от 0,54%. На годишна база обаче намалението достига 5,4% (спрямо 12,8% година по-рано), което нарежда страната на второ място по спад на цените на жилищата. Русия допълва челната тройка на пазарите с падащи цени на жилищата, а следващото място е за Украйна. Там след ръста от 7,83% на цените през първите три месеца на миналата година в началото на тази е отчетен спад от 3,5% на годишна база.

Разнородно движение в курортите

Добре известно е, че преобладаващата част от купувачите на ваканционни имоти у нас са руснаците и по-малко украинците. Засиленият ръст на сделките през последните няколко години доведе до поскъпването на тези имоти, но далече не навсякъде. По данни на BULGARIAN PROPERTIES, която е специализирана и в сделките с ваканционни имоти, стойността на сделките в Банско и Пампорово е паднала през първите три месеца на годината. В Банско спадът е 2,6% спрямо предходното тримесечие и е почти същият и на годишна база. Същият е и спадът в Пампорово, като и в двата курорта купувачите са предимно български граждани. Интересът на руснаците към Банско се засилва напоследък, но не е достатъчен, за да повлияе на цените, смятат от агенцията.

“Последният зимен сезон беше най-силен за продажбите на имоти в ски курортите от началото на кризата. Дори и с нараснали продажби обаче интересът е далече от този по време на имотния бум и не е достатъчен, за да оттласне пазара от дъното, поради което цените на ски имотите продължиха да пълзят надолу и през 2014 г.”, смята Полина Стойкова, оперативен директор на компанията. При жилищата ново строителство през първото тримесечие на годината има съвсем лек ръст в сравнение с предходното тримесечие. Той тръгва от 0,2% за столицата и стига до 1,3% в Стара Загора и Велико Търново. Дори в София обаче цените се движат разнопосочно и зависят най-вече от качествата на имота. Цените на новите жилища са най-високи предимно в източните и южните райони на града, за разлика от северните и западните.

Имоти ново строителство в София

Разгледайте нашите оферти на имоти в София

  прочети повече статии

Сподели
Изгодни имоти в морските курорти
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още

Изпратете запитване