МЕДИИТЕ ЗА НАС

Global Property Guide за цените на имотите в България

Труд, 16.06.14, с. 32

Според данните на Global Property Guide, изготвени въз основа на статистиката за цените на НСИ, през първото тримесечие на годината годишният ръст на цените на жилищата у нас се е ускорил до 2,3%, а спрямо предходните три месеца - до малко над 1%. Тези данни обаче отчитат и инфлацията. В българската икономика месеци наред обаче имаше дефлация, която през февруари надхвърли 2,5 на сто на годишна база. В номинално изражение през първото тримесечие цените на жилищата у нас са останали почти без промяна на годишна база, защото е отчетен спад от 0,05%, а спрямо предходното тримесечие е регистриран ръст от 0,22%.

Лидерите по поскъпване
Дубай остава лидер в класацията на Global Property Guide по ръст на цените на жилищата. Повишението на годишна база през първите три месеца на годината се е ускорило до 31,57% спрямо 17,9% по същото време на миналата година. Вторият най-горещ жилищен пазар в света е столицата на Естония - Талин, където през първото тримесечие е отчетен ръст на цените на жилищата от над 20 на сто на годишна база спрямо 5,6% за същия период на миналата година. Третата позиция е за Тайван с ръст от съответно 11,28% и 1,66%. Първата десетка на най-горещите пазари на жилища в света се допълва от Пекин (Китай), Филипините, Нова Зеландия, Австралия, Ирландия, Исландия и Великобритания. Гърция е на последно място в общата класация на изданието и лидер по спад на цените на жилищата. Годишното понижение на цените обаче е продължило да се забавя, като за периода достига 7% спрямо 11% по същото време на миналата година. Само за тримесечието спадът е минимален - 0,3%. Понижението на цените на жилищата в Испания също продължава да се забавя, като за първите три месеца на годината е отчетен и лек ръст - от 0,54%. На годишна база обаче намалението достига 5,4% (спрямо 12,8% година по-рано), което нарежда страната на второ място по спад на цените на жилищата. Русия допълва челната тройка на пазарите с падащи цени на жилищата, а следващото място е за Украйна. Там след ръста от 7,83% на цените през първите три месеца на миналата година в началото на тази е отчетен спад от 3,5% на годишна база.

Разнородно движение в курортите

Добре известно е, че преобладаващата част от купувачите на ваканционни имоти у нас са руснаците и по-малко украинците. Засиленият ръст на сделките през последните няколко години доведе до поскъпването на тези имоти, но далече не навсякъде. По данни на BULGARIAN PROPERTIES, която е специализирана и в сделките с ваканционни имоти, стойността на сделките в Банско и Пампорово е паднала през първите три месеца на годината. В Банско спадът е 2,6% спрямо предходното тримесечие и е почти същият и на годишна база. Същият е и спадът в Пампорово, като и в двата курорта купувачите са предимно български граждани. Интересът на руснаците към Банско се засилва напоследък, но не е достатъчен, за да повлияе на цените, смятат от агенцията.

“Последният зимен сезон беше най-силен за продажбите на имоти в ски курортите от началото на кризата. Дори и с нараснали продажби обаче интересът е далече от този по време на имотния бум и не е достатъчен, за да оттласне пазара от дъното, поради което цените на ски имотите продължиха да пълзят надолу и през 2014 г.”, смята Полина Стойкова, оперативен директор на компанията. При жилищата ново строителство през първото тримесечие на годината има съвсем лек ръст в сравнение с предходното тримесечие. Той тръгва от 0,2% за столицата и стига до 1,3% в Стара Загора и Велико Търново. Дори в София обаче цените се движат разнопосочно и зависят най-вече от качествата на имота. Цените на новите жилища са най-високи предимно в източните и южните райони на града, за разлика от северните и западните.

Имоти ново строителство в София

Разгледайте нашите оферти на имоти в София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Ползвам услугите на BULGARIAN PROPERTIES от девет години, и по-точно на Станимира Петкова и Силвия ...
Работят качествено и бързо, без никакви проблеми. Препоръчвам работата и услугите на BULGARIAN ...
Купихме си студио в комплекс "Съни Дей-5" до Несебър с вашата компания, от която сме много доволни. ...
Най-продаваният комплекс в София!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Последни Новини
България е най-добрата ваканционна дестинация, според британците

11/Юни/2019
profit.bg

Българският курорт Слънчев бряг предлага на британските туристи най-доброто съотношение качество-цена, докато континенталната част на Испания продължава да примамва посетители с плажове, култура и кухня.

Това пише британският таблоид The Sun, цитирайки национален доклад за пътуванията на жителите на Обединеното кралство. Изборът на почивка на тези места може да спести на туристите п... прочети повече

Последни регионални новини
Круизът Бургас – Истанбул ще струва €70 в двете посоки

20/Юни/2019
https://lupa.bg

От 1-ви юни до 15-и септември следващата година се очаква да стартира редовната круизна линия Бургас – Инеада – Истанбул. 70 евро ще бъдат цените на билетите в двете посоки, а за сезон са планирани 45 плавания в едната и в другата посока.

От Морската гара в Бургас до турския град Инеада плаването ще продължава около 2 часа, а до Истанбул – 4,5 часа като се избягват границите.
... прочети повече

Знаете ли, че?
Жилищният пазар в София бележи силна динамика през първото тримесечие на 2019 г.

24/Юни/2019
в-к Строител, Десислава Бакърджиева

Вижте оригиналната статия тук (pdf)

„Първите месеци на годината ни изненадаха с по-висока активност. Имотният пазар като че ли превключи на по-висока скорост още със старта на 2019 г. и в момента определено е във възход с нараснали обеми и много силна динамика.”

Това об... прочети повече