СТАТИИ

Престижен сайт класира България осма в имотните мераци на британците

Монитор, 03.08.12, с.11

Експертите от престижния информационен портал TheMoveChannel са изготвили таблица с най-желаните страни в света за покупка на имот от страна на британците и България гордо заема в нея осмото място. Това е издигане с цели 10 позиции за година, поясняват спецовете и категорично обявяват страната ни за шампион. Скокът, който направихме през последните месеци, е достоен за златен медал, коментират брокерите.

Традиционно на върха на класацията е Испания популярна с ваканционните домове на англичани и германци. Тя е плътно следвана от друг ветеран в областта – САЩ, а бронзовото място е за Франция. Преднина пред страната ни имат още Португалия, Италия, Турция и Бразилия, но сме надминали Кипър и Хърватия в челната десетка.

Класацията е изготвена на основа на запитванията на реални клиенти на портала, които възнамеряват да инвестират в имот в някоя от страните или вече са го направили. 2,57% от всички запитвания на сайта са били за България.

Когато България за първи път влезе в класацията, година по-рано, повечето експерти в областта се смяха на усилията й да се състезава с ветераните на пазара. Година по-късно обаче малката страна доказа, че е достоен съперник и върви само нагоре – икономиката е стабилна, освен това улесниха покупката на имот и вече не е необходимо да регистрираш фирма в страната, за да купиш жилище, което си е голям плюс, заяви директорът на TheMoveChannel Дан Джонсън.

10% от сделките у нас са с албионци
Около една десета от сделките с ваканционните и селските имоти у нас се сключват с британци, каза за „Монитор” Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES. „Въпреки че в началото на кризата те се оттеглиха от пазара ни, сега го наблюдават много внимателно, изпращат запитвания, но просто трудно се решават да закупят, макар да има много изгодни предложения”, добави тя.

Според Стойкова купувачите в ски курортите са предимно млади хора, в активна възраст, които в момента могат да си позволят да инвестират зад граница. „Докато селските имоти, а и по морето до голяма степен бяха купувани от пенсионери или хора в предпенсионна възраст”, уточнява тя.

„На моменти несигурността около доходите на британците надделява и запитванията намаляват”, каза още Стойкова. „Имотът за тях е екстра и те лесно се лишават от нея”, добави тя.

Ирландците станаха продавачи
Англичаните и ирландците отново са главни действащи лица на българския пазар на ваканционни имоти, но този път са от другата страна – на продавачите, сочи анализ на българска агенция.

Основните купувачи на втори дом в България са руснаци, като те предпочитат жилищата по Южното Черноморие, но вече обръщат поглед и към планинските ни курорти, както и към селските къщи по Северното Черноморие. През първите шест месеца на 2012 г. се наблюдава ръст от над 17% на броя на сключените сделки при ваканционните имоти по морето, се казва още в анализа.

Средната офертна цена на ваканционните имоти по Южното Черноморие към края на юни 2012 г. е около 750 евро/кв.м.

Разгледайте нашите оферти на ваканционни имоти

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Много благодаря за вашата работа! ...
Отскоро си търсим жилище, което да превърнем в наш дом за постоянно в столицата. Сблъскахме се с ...
Разглеждам офертите на сайта на Bulgarian Properties през последните 8 години и когато дойде ...
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Последни Новини
Николай Николов е новият Регионален мениджър на BULGARIAN PROPERTIES за Велико Търново

20/Март/2019
BULGARIAN PROPERTIES

Той пое това предизвикателство в началото на 2019 г. и за изминалите само няколко седмици вече има постигнати видими резултати.

В качеството си на Регионален мениджър Николай допринесе за откриване на новия офис на компанията в центъра на гр. Велико Търново, който вече е отворен и посреща клиенти.

Освен продавачи и купувачи на имоти, екипът ни посрещна и журналист ... прочети повече

Последни регионални новини
Фестивал в Банско показва 10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения ще бъдат представени на зимната кинопанорама в Банско, която започва тази вечер. Събитието съвпада и със кръговете от световната купа по ски, които стартират утре. Така любителите на зимните спортове и на световното кино ще могат да съчетаят планината с киносалона, сподели директорът на международния фестивал за планинарско кино Натали Пет... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече