СТАТИИ

Престижен сайт класира България осма в имотните мераци на британците

Монитор, 03.08.12, с.11

Експертите от престижния информационен портал TheMoveChannel са изготвили таблица с най-желаните страни в света за покупка на имот от страна на британците и България гордо заема в нея осмото място. Това е издигане с цели 10 позиции за година, поясняват спецовете и категорично обявяват страната ни за шампион. Скокът, който направихме през последните месеци, е достоен за златен медал, коментират брокерите.

Традиционно на върха на класацията е Испания популярна с ваканционните домове на англичани и германци. Тя е плътно следвана от друг ветеран в областта – САЩ, а бронзовото място е за Франция. Преднина пред страната ни имат още Португалия, Италия, Турция и Бразилия, но сме надминали Кипър и Хърватия в челната десетка.

Класацията е изготвена на основа на запитванията на реални клиенти на портала, които възнамеряват да инвестират в имот в някоя от страните или вече са го направили. 2,57% от всички запитвания на сайта са били за България.

Когато България за първи път влезе в класацията, година по-рано, повечето експерти в областта се смяха на усилията й да се състезава с ветераните на пазара. Година по-късно обаче малката страна доказа, че е достоен съперник и върви само нагоре – икономиката е стабилна, освен това улесниха покупката на имот и вече не е необходимо да регистрираш фирма в страната, за да купиш жилище, което си е голям плюс, заяви директорът на TheMoveChannel Дан Джонсън.

10% от сделките у нас са с албионци
Около една десета от сделките с ваканционните и селските имоти у нас се сключват с британци, каза за „Монитор” Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES. „Въпреки че в началото на кризата те се оттеглиха от пазара ни, сега го наблюдават много внимателно, изпращат запитвания, но просто трудно се решават да закупят, макар да има много изгодни предложения”, добави тя.

Според Стойкова купувачите в ски курортите са предимно млади хора, в активна възраст, които в момента могат да си позволят да инвестират зад граница. „Докато селските имоти, а и по морето до голяма степен бяха купувани от пенсионери или хора в предпенсионна възраст”, уточнява тя.

„На моменти несигурността около доходите на британците надделява и запитванията намаляват”, каза още Стойкова. „Имотът за тях е екстра и те лесно се лишават от нея”, добави тя.

Ирландците станаха продавачи
Англичаните и ирландците отново са главни действащи лица на българския пазар на ваканционни имоти, но този път са от другата страна – на продавачите, сочи анализ на българска агенция.

Основните купувачи на втори дом в България са руснаци, като те предпочитат жилищата по Южното Черноморие, но вече обръщат поглед и към планинските ни курорти, както и към селските къщи по Северното Черноморие. През първите шест месеца на 2012 г. се наблюдава ръст от над 17% на броя на сключените сделки при ваканционните имоти по морето, се казва още в анализа.

Средната офертна цена на ваканционните имоти по Южното Черноморие към края на юни 2012 г. е около 750 евро/кв.м.

Разгледайте нашите оферти на ваканционни имоти

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Благодаря на Диана Янева и на Мартин Полименов за професионално изпълнената сделка. За мен е ...
Силно препоръчвам услугите на Bulgarian Properties в лицето на Стойчо Бугов (брокер), който беше ...
Бих искали да похваля двама служители на BULGARIAN PROPERTIS - Сергей Пеловски и Биляна Петкова за ...
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Последни Новини
В-к 24 часа: 19 г. по-късно британците се завръщат на имотния пазар у нас

03/Юни/2019
Христо Николов, В-к 24 часа

В специалното приложение за имоти на в-к 24 часа "Идеален дом. Иновации и стил" бе публикуван материал на британското издание A Place In The Sun, цитиращ данните и наблюденията на BULGARIAN PROPERTIES относно чуждестранния интерес към имотите в България.

Вижте оригиналната статия тук (pdf)

Британските купувачи бяха първите, които се отдръпнаха от българския пазар още ... прочети повече

Последни регионални новини
Най-добрият град за живеене

11/Април/2019
http://bnr.bg

На официална церемония по време на дванадесетото издание на проучването „Кой е най-добрият град за живеене в България“ град Русе беше отличен с голямата награда.

Кметът на Общината Пламен Стоилов лично получи отличието от вицепремиера Томислав Дончев.

„Дължа тази добра оценка на мотивирания екип, с който се грижим за развитието на Русе и на добрата комуникация с гражд... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече