Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

В Гърция българинът търси ваканционни имоти

2016-08-30   |  http://fakti.bg

През последните години все повече българи предпочитат гръцкото пред българското море. Неминуемо у някои у тях се събуди и желанието да придобият имот в южната ни съседка, особено след като цените на имотите след кризата от 2008 г. паднаха двойно. Интересът на българите е от ваканционни имоти за собствено ползване до апартаменти в Солун с инвестиционна цел, казва з интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Никола Чолаков, брокер за имоти в Гърция на агенция BULGARIAN PROPERTIES / „Лукс Имоти”.

- Каква е ситуацията с българските купувачи на имоти в Гърция от началото на годината?

- Тази година има търсене от клиенти с ясни изисквания, такива, които вече са запознати (дори и частично) с реалните цени на ваканционните имотите в Гърция, със законовите норми и с процедурите за покупка на имот в южната ни съседка. Някои от тях са клиенти, които са наемали имоти в Гърция през изминалите години и сега пристъпват към покупка или са имали интерес към придобиване, но са изчаквали да видят как ще се развие пазарът.

- Към какъв тип имоти се насочват и към кои региони на страната?


- Интересът е предимно към ваканционни имоти в северна Гърция и по-точно към Халкидики, въпреки, че напоследък има интерес и към градски имоти в Солун поради ниските цени на жилищните имоти там. Най-често се търсят апартаменти - от малки студиа и по-големи жилища до луксозни самостоятелни къщи и вили.

- В какъв ценови диапазон?


- Наблюдава се известно покачване в изискванията към имотите и съответно в ценовия диапазон, в който има реално търсене. По-голямата част от запитванията, които получаваме, са за имоти между 200 000 EUR и 300 000 EUR.

- Какъв е профилът на купувача?


- Семейни и материално обезпечени, хора със собствен бизнес или служители на високо ниво, търсещи уют, чисто море и девствена природа и нещо различно от реалността в нашите морски курорти.

- Какво трябва да знаят българските купувачи за спецификата на пазара на недвижими имоти в Гърция при придобиване на имот?


- Като начало, трябва да си намерят добра агенция и брокер, който да ги въведе в тази специфика на разбираем за тях език. Темата е доста обширна и трябва добре да бъде обяснена и разбрана от купувачите. Ние предоставяме на нашите клиенти тази информация съвсем безплатно, осигуряваме им пълна помощ по всякакви въпроси, даваме им и „Ръководство за покупка на имот в Гърция”.

- Причините, поради които предпочитат Гърция пред България?


- Кристално чисто море и девствена природа, липсата на презастрояване, по-добро обслужване, по-качествена храна.

Гърция е морска страна с голяма брегова ивица, дълъг летен сезон, голям брой сини флагове на плажовете, по-слаба престъпност. Разстоянието от София до Халкидики и от София до българските морски курорти е почти еднакво и това прави Гърция все по-популярна и предпочитана.

- За инвестиция или за собствено ползване купуват?


- Определено за собствено ползване, въпреки, че имаме напоследък и клиенти, които искат да купят с цел инвестиция, тук се връщаме към един от предходните въпроси и интереса към имоти в Солун. В момента в райони в близост до центъра на Солун има доста жилища за продан. Това са стари апартаменти, които се нуждаят от основен ремонт, но те са на цени от около 30 000 EUR и са дву- и тристайни апартаменти, които с една допълнителна инвестиция от 10 000-15 000 EUR могат лесно да се отдават под наем за 250-300 EUR на месец или да се препродадат с печалба. Това така да се каже е новият хит наред с търсенето на ваканционни имоти на Халкидики с цел отдаване под наем през летния сезон.

- Има ли тенденция купените от българи имоти в Гърция да се отдават под наем - било то на българи или на местни граждани?

- Да, потенциалните клиенти-наематели са предимно регионални - българи, сърби, македонци, румънци и от бившия Съветски Съюз, но има и западно и централно европейци, също и наематели от САЩ и Канада. Това касае ваканционните имоти в района на Халкидики, за Солун-град наематели са и гърци, предимно студенти, гръцки граждани или чужденци постоянно или често пребиваващи в Солун.

Вижте нашите оферти от Гърция за продажба и под наем

Ръководсто за покупка в Гърция - изпратете запитване



  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване