МЕДИИТЕ ЗА НАС

В Гърция българинът търси ваканционни имоти

http://fakti.bg

През последните години все повече българи предпочитат гръцкото пред българското море. Неминуемо у някои у тях се събуди и желанието да придобият имот в южната ни съседка, особено след като цените на имотите след кризата от 2008 г. паднаха двойно. Интересът на българите е от ваканционни имоти за собствено ползване до апартаменти в Солун с инвестиционна цел, казва з интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Никола Чолаков, брокер за имоти в Гърция на агенция BULGARIAN PROPERTIES / „Лукс Имоти”.

- Каква е ситуацията с българските купувачи на имоти в Гърция от началото на годината?

- Тази година има търсене от клиенти с ясни изисквания, такива, които вече са запознати (дори и частично) с реалните цени на ваканционните имотите в Гърция, със законовите норми и с процедурите за покупка на имот в южната ни съседка. Някои от тях са клиенти, които са наемали имоти в Гърция през изминалите години и сега пристъпват към покупка или са имали интерес към придобиване, но са изчаквали да видят как ще се развие пазарът.

- Към какъв тип имоти се насочват и към кои региони на страната?


- Интересът е предимно към ваканционни имоти в северна Гърция и по-точно към Халкидики, въпреки, че напоследък има интерес и към градски имоти в Солун поради ниските цени на жилищните имоти там. Най-често се търсят апартаменти - от малки студиа и по-големи жилища до луксозни самостоятелни къщи и вили.

- В какъв ценови диапазон?


- Наблюдава се известно покачване в изискванията към имотите и съответно в ценовия диапазон, в който има реално търсене. По-голямата част от запитванията, които получаваме, са за имоти между 200 000 EUR и 300 000 EUR.

- Какъв е профилът на купувача?


- Семейни и материално обезпечени, хора със собствен бизнес или служители на високо ниво, търсещи уют, чисто море и девствена природа и нещо различно от реалността в нашите морски курорти.

- Какво трябва да знаят българските купувачи за спецификата на пазара на недвижими имоти в Гърция при придобиване на имот?


- Като начало, трябва да си намерят добра агенция и брокер, който да ги въведе в тази специфика на разбираем за тях език. Темата е доста обширна и трябва добре да бъде обяснена и разбрана от купувачите. Ние предоставяме на нашите клиенти тази информация съвсем безплатно, осигуряваме им пълна помощ по всякакви въпроси, даваме им и „Ръководство за покупка на имот в Гърция”.

- Причините, поради които предпочитат Гърция пред България?


- Кристално чисто море и девствена природа, липсата на презастрояване, по-добро обслужване, по-качествена храна.

Гърция е морска страна с голяма брегова ивица, дълъг летен сезон, голям брой сини флагове на плажовете, по-слаба престъпност. Разстоянието от София до Халкидики и от София до българските морски курорти е почти еднакво и това прави Гърция все по-популярна и предпочитана.

- За инвестиция или за собствено ползване купуват?


- Определено за собствено ползване, въпреки, че имаме напоследък и клиенти, които искат да купят с цел инвестиция, тук се връщаме към един от предходните въпроси и интереса към имоти в Солун. В момента в райони в близост до центъра на Солун има доста жилища за продан. Това са стари апартаменти, които се нуждаят от основен ремонт, но те са на цени от около 30 000 EUR и са дву- и тристайни апартаменти, които с една допълнителна инвестиция от 10 000-15 000 EUR могат лесно да се отдават под наем за 250-300 EUR на месец или да се препродадат с печалба. Това така да се каже е новият хит наред с търсенето на ваканционни имоти на Халкидики с цел отдаване под наем през летния сезон.

- Има ли тенденция купените от българи имоти в Гърция да се отдават под наем - било то на българи или на местни граждани?

- Да, потенциалните клиенти-наематели са предимно регионални - българи, сърби, македонци, румънци и от бившия Съветски Съюз, но има и западно и централно европейци, също и наематели от САЩ и Канада. Това касае ваканционните имоти в района на Халкидики, за Солун-град наематели са и гърци, предимно студенти, гръцки граждани или чужденци постоянно или често пребиваващи в Солун.

Вижте нашите оферти от Гърция за продажба и под наем

Ръководсто за покупка в Гърция - изпратете запитване  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Услугата, която получих от BULGARIAN PROPERTIES, беше на високо ниво. С продажбата на апартамента ми ...
Бих искали да похваля двама служители на BULGARIAN PROPERTIS - Сергей Пеловски и Биляна Петкова за ...
Благодаря за професионалния подход на Петър Петаларев, Ивайло Влахов и Сергей Пеловски! Беше ...
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Най-продаваният комплекс в София!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Последни Новини
В-к 24 часа: 19 г. по-късно британците се завръщат на имотния пазар у нас

03/Юни/2019
Христо Николов, В-к 24 часа

В специалното приложение за имоти на в-к 24 часа "Идеален дом. Иновации и стил" бе публикуван материал на британското издание A Place In The Sun, цитиращ данните и наблюденията на BULGARIAN PROPERTIES относно чуждестранния интерес към имотите в България.

Вижте оригиналната статия тук (pdf)

Британските купувачи бяха първите, които се отдръпнаха от българския пазар още ... прочети повече

Последни регионални новини
Артпаркът на София е галерия на открито

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

С два театъра в собствените си предели – „София” и „Сфумато”, и още две сцени на отсрещните тротоари – „Зад канала” и „Сити Марк”, с общинския културен център „Средец”, чиято галерия „Сезони” е сред най-интересните в София, паркът, наричан от едни „Заимов”, а от други „Оборище” е най-голямата територия на изкуството в милионния град. И е една от неговите тайни. Повечето му жители и посетители изоб... прочети повече

Знаете ли, че?
Имотите у нас - най-достъпни от 2015 г. насам

24/Април/2019
profit.bg

По всичко личи, че 2019 г. ще донесе дългоочакваното пазарно равновесие чрез баланс между търсене и предлагане при запазване на стабилни цени на имотите. Това ще удовлетвори незадоволеното търсене от предходните години и ще даде по-голяма увереност на пазарните участници да сключват сделки.
<... прочети повече