Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Българите станаха №1 на пазара на ваканциони имоти

2017-06-20   |  Монитор, 20.06.17, с. 10

Българите са най-голямата група купувачи на ваканционни имоти у нас, научи „Монитор".

Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian properties в началото на сезона по морето те се активизират, стимулирани от изгодните оферти в сегмента.

И прогнозира, че това лято чуждестранният интерес ще бъде най-разнообразен и може би няма да се очертае превес на някоя страна.

В Созопол и на юг по морето купувачите продължават да са почти изцяло нашенци, подобно е положението е и в „Боровец". Дори маже да се каже, че в най-скъпите курорти купуват основно българи. „Гражданите от съседните страни като Македония и Сърбия търсят много имоти в Банско, докато по Черноморието имаме активност и от хора от цяла Европа руснаците са ограничен брой като купувачи и са активни продавачи. По този показател картината засега е без особени изменения от миналата година", обясни тя.

Стефка Томова, ръководител на офиса на „Явлена" в Бургас уточни, че именно братушките от големи купувачи преди време са се превърнали в продавачи, като офертите от тях са много и в момента това увеличава предлагането и то е по-голямо от миналата година. „Това води до по-добри цени, и сега е моментът за покупка на имоти на морето", смята тя. Томова обясни още, че основните купувачи са българи, работещи в чужбина или от смесени бракове.

Полина Стойкова уточни, че изгодните оферти са ниво от 10 000-15 000 евро за обзаведени студиа в курортите. Едностайни апартаменти близо до плажа, готови за ползване се намират за около 25 000 -30 000 евро. „Цените в летовищата по морето и в планинските курорти са много разнообразни. В „Боровец" например е по-скъпо от голяма част от имотите в „Слънчев бряг". На юг от Бургас пък е по-скъпо от „Боровец" и от другите ски и морски курорти. За качествени имоти с необходими екстри „Боровец" трябват по около 600 евро на квадрат, в Созопол и района цените са около 1000 евро/кв. м. В тази част на южното Черноморие обаче се оформиха доста елитни комплекси и съответно това също влияе на цените", пояснява Стойкова.

Междувременно стана известно, че през май България е загубила третата си позиция в класацията на най-желаните дестинации за покупка на втори дом на онлайн портала themovechannel.com, но оставаме в топ 10. За миналия месец запитванията за имоти у нас намаляват от малко над 4% до 1,34% от всички, показват данните на портала.

Вижте нашите оферти на морето

Вижте нашите оферти в ски курорти

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване