МЕДИИТЕ ЗА НАС

Бум в новото жилищно строителство заради поскъпналите имоти в София

mediapool.bg

Силен старт за имотния пазар през 2016 г. в София – чувствително увеличение на продажбите, ръст в цените на жилищата от над 8% и силен интерес към обекти ново строителство. Това сочи анализ на "Българиан пропъртис" за пазара на имоти за първото тримесечие на годината.

Резултатът е значително увеличение от близо 126% при започнати строителни дейности през първите три месеца на годината спрямо същия период на 2015 г. Основната причина за увеличението се дължи на жилищното строителство, при което се отчита ръст от 155%. Това сочат данните на Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции в България – www.bcc.bg.

За изминалата 2015 г. започналото строителството бележи най-голям обем от кризата насам и минава нивата от 2009 г., но все още е едва 37% от нивата през най-силната 2007 г., отчита bcc.bg.

Завръщането на купувачите на зелено

"Изключително висок интерес отчетохме към имоти ново строителство, като купувачите вече са много по-уверени в закупуване на жилища и "на зелено". Често ставаме свидетели на висок процент реализация на площите в жилищни проекти дори преди започване на самото строителство", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на "Бългериан пропертис".

"Купувачите като че ли изостават от пазарните тенденции, тъй като все още голяма част от търсенето е за апартаменти до 50 000 евро, а предлагането на такива имоти е силно ограничено, особено в предпочитаните квартали и в сградите ново строителство", допълва Стойкова.

Средни цени

Средната цена на продадените апартаменти в София е 835 евро/кв.м през първото тримесечие на 2016 г., сочат данните на "Бългериан пропертис".

След като за първи път от 2011 г. насам средната цена премина границата от 800 евро/кв.м през последното тримесечие на 2015 г., тенденцията на нарастване продължава, а нивата над 800 евро/кв.м се затвърждават.

Жилищата в София се продаваха средно за 815 евро/кв.м през 4-тото тримесечие на 2015 г. и за 770 евро/кв.м година по-рано. Съответно, нарастването на цените на имотите в София за първото тримесечие на 2016 г. е 2.5% спрямо предходното тримесечие и 8.4% на годишна база.

От началото на годината ясно се очерта тенденцията на засилено търсене на жилища ново строителство. За изминалите месеци половината от реализираните продажби в София са с жилища ново строителство. Голяма част от тях са в новостроящи се сгради, включително такива, които са в съвсем начален етап.

Средната цена на реализираните сделки с имоти в новостроящи се сгради е 950 евро/кв.м, което е с около 100 евро/кв.м по-висока от средната цена за пазара.

Данните сочат още, че средната обща цена на закупените апартаменти в София за изминалите три месеца от годината е 79 800 евро. За жилищата ново строителство средната цена е 90 000 евро, което показва нагледно предпочитанията на купувачите към жилища ново строителство и по-високите цени, които са готови да заплатят за покупка в качествени нови проекти.

Параметри на закупените жилища

Двустайните и тристайните апартаменти имат равен дял в реализираните продажби през изминалите месеци и заедно са 85% от купените жилища в София.

Прави впечатление, че има нарастване на дела на жилища с 3 спални – 10% от закупените имоти. Повечето от тях са в новостроящи се сгради, които са все още в ранен етап на реализация и дават възможност за обединяване на апартаменти с цел постигане на по-просторни жилища с повече помещения според нуждите на купувачите.

Средната площ на купените жилища през изминалите месеци е 90 кв.м и нараства спрямо предходното тримесечие поради по-големия дял на жилищата с 2 и 3 спални. Най-често се купуват апартаменти на 2-ри до 5-ти етаж, но не липсва интерес и към 6-ти до 8-ми, когато сградата предлага красиви гледки.

Търсене по квартали

Районът около кварталите "Хладилника" и "Кръстова вада" по протежение на бул. "Черни връх", около мол "Парадайз Център" и нагоре към околовръстния път става все по-предпочитан от купувачите заради метрото, многото търговски обекти, подобряващата се инфраструктура и близостта до Витоша.

Районите около Южния парк остават предпочитани за купувачите и усиленото строителство на нови сгради там продължава.

Студентски град и район "Витоша" също са сред харесваните от купувачите. Наличието на ново строителство и добри цени на имотите (средно около 730 евро/кв.м) ги нарежда на челни позиции по закупени жилища и през 2016 г.

Квартал "Лозенец" и центърът продължават да държат лидерството по цени на жилищата със средна покупна цена през изминалите месеци между 1200 и 1500 евро/кв.м.

Различните части на "Младост" също са сред най-търсените от купувачите. За квартала е характерно, че е има голям интерес и за панелни жилища.

Цените доближават предкризисните нива

Заради търсенето на жилища и покачващите им се цени, които почти достигнаха предкризисните нива и новото строителство отбеляза ръст от внушителните 126% през първото тримесечие на 2016 г. спрямо същия период на миналата. Това сочат данните на Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции в България – www.bcc.bg.

Регистърът работи от 12 години и включва всеки строителен обект от етап инвестиционно намерение, като го проследява през различните етапи на строителство от проект до въвеждане в експлоатация (т.нар. акт 16).

Тенденциите през изминалата 2015 г. е за пореден ръст на строителството в столицата. Увеличава се общата разгъната застроена площ на стартиралите нови сгради, които са с 51% повече. За последните 8 години това е най-високият отчетен ръст на обемите на започнало ново строителството в София. Общата разгънатата застроена площ, преминала в етап строеж е 1 155 129 кв. м.

Строителният пазар в София е над една трета от общия обем на започнатото ново строителство, сочат данните на всс.bg.

Жилищното строителство остава най-предпочитано от инвеститорите, като в този сегмент се отчита ръст от 86%. Забелязва се и възстановяване на строителството на офис площи, при които има увеличение от 52%, спрямо 2014 г.

Нивата на стартиралите обеми строителство през последните 12 години, показват, че за 2015 г. започналото строителството бележи най-голям обем от кризата насам и минава нивата от 2009 г. Но все пак е едва 37% от това, през най-силната 2007 г. и близо 60% от сградното строителство през 2004 г..

Вижте всички обекти ново строителство в София

За строители и инвеститори - вижте как можете да си сътрудничите с нас


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Искам да изразя най-искрени благодарности на BULGARIAN PROPERTIES за продажбата на моя ски ...
Сергей Пеловски организира продажбата на моята къща във Видин. Напълно безпроблемно за мен. Той ме ...
Ползвам услугите на BULGARIAN PROPERTIES от девет години, и по-точно на Станимира Петкова и Силвия ...
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Последни Новини
Обзор на имотния пазар през 2018 г. и прогноза за 2019 г.

28/Декември/2018
Полина Стойкова MRICS, Изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES

В края на годината традиционно правим равносметка и обобщение за състоянието на имотния пазар.

За нас 2018 г. беше изключително успешна, може би една от най-успешните години в историята на компанията. Това е резултат, постигнат както на базата на опита и лидерските ни позиции, които неведнъж сме доказвали през годините, но и благодарение на благоприятните пазарни условия.
прочети повече

Последни регионални новини
В Бургас започва Порт Прим Арт Фест

08/Октомври/2018
Силвия Чолева, Бнр.бг

Порт Прим Арт Фест в Бургас е може би най-младият фестивал за култура. Той съществува от миналата година, когато негов патрон беше актрисата Цветана Манева. Второто издание е избрало отново обичана и популярна актриса – Татяна Лолова. В него ще участват творци от различни области на културата и изкуството – театър, кино, литература, визуални изкуства, музика. Както миналата година, така и тази, то... прочети повече

Знаете ли, че?
С колко поскъпнаха имотите в София и какво да очакваме през 2019?

29/Ноември/2018
https://profit.bg

"За изминаващата 2018 г. можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, но с много по-плавни ръстове на всички показатели, както и с множество микроцикли, които променяха имотния пазар през различните месеци.

Като цяло, можем да я определим като стабил... прочети повече