СТАТИИ

Жилищата с най-малък ценови спад от началото на кризата

stroitelstvoimoti.com, 07.05.2012

Цените на апартаментите в областните градове за първото тримесечие на 2012 г. са останали почти без изменение спрямо периода октомври-декември 2011 г. Последните данни на Националния статистически институт (НСИ) сочат, че средният за страната номинален спад на стойностите на жилищата на тримесечна база е 0.4%. Това показва, че имотният пазар в момента е спокоен, цените са стабилни и продължават да се задържат на едни и същи нива през последната половин година. Оптимистичните резултати за първите три месеца на годината се потвърждават и от експертите на „Бългериан Пропертис“. Те отчитат, че това е най-малкият спад в цените на жилищните имоти у нас от началото на кризата.

Според статистиката на НСИ средната цена на апартамент в областните градове в България през първите 3 месеца на 2012 г. е била 452 евро на кв. м. Тази стойност е само с 2 евро по-ниска от предходното тримесечие.

Традиционно цените в София са били най-високи сред големите градове - 749 евро за кв. м. Изчисленията на „Бългериан Пропертис“ за столицата показват, че цените на жилищата през първото тримесечие на 2012 г. са нараснали номинално с 0.83% спрямо предходното. На годишна база обаче е забелязан спад от 2.1%. След като се вземе предвид инфлацията (чрез ХИПЦ), има ценово понижение и за януари-март 2012 г. от 0.17% спрямо предходното тримесечие и 3.9% спрямо същия период на миналата година.

В Благоевград, Русе и Плевен също е реализирано леко нарастване на стойностите на тримесечна база. В Благоевград то е от порядъка на 2.8%, където цените от 763 евро за кв. м през последното тримесечие на миналата година са достигнали до 785 евро за кв. м през 2012 г. Цифрите за Плевен са 765 евро за кв. м през последните три месеца на миналата година и 782 евро за кв. м през януари-март 2012 г. или ръстът възлиза на 2.15%. В Русе повишението на цените за периода е 2.46% - от 840 евро за кв. м до 861 евро за кв. м. Реалният ръст в Русе след отчетена инфлация за тримесечието е 1.45%, а на годишна база има понижение от 3.10%.

По наблюдение на специалистите през времето януари-март 2012 г. не са липсвали и спадове при стойностите на апартаментите. Най-голямо намаление на цените е регистрирано във Враца (4.42%) и Видин (3.23%). Средните стойности във Враца от 629 евро за кв. м през четвъртото тримесечие на 2011 г. са се понижили до 602 евро за кв. м през 2012 г. Във Видин стойностите са намалели до 551 евро за кв. м от 570 евро за кв. м.

През първите месеци на 2012 г. цените на апартаментите в останалите големи градове, където колебанията са били малки, но надолу, са съответно: Варна - 735 евро за кв. м, Пловдив - 473 евро за кв. м, Бургас - 593 евро за кв. м, Стара Загора - 447 евро за кв. м, и Велико Търново - 353 евро за кв. м.

Номиналният спад на цените за Варна е 1.08% спрямо предходното тримесечие и 3.71% на годишна база. Реалното намаление в морската столица е било съответно 2.06% и 5.49%.

В Пловдив номиналното понижение на цените през периода януари-март 2012 г. спрямо октомври-декември 2011 г. е 2.28% и 7.86% на годишна база. Реалното намаление за двата паралелни периода е 3.25% и 9.56%.

За Бургас номиналният спад е 0.64% в съпоставка с предходното тримесечие и 0.61% на годишна база. Стойностите с включена инфлация са 1.62% и 2.45%.

Естествено в някои градове не е имало абсолютно никакво изменение в цените. Такива са Ямбол и Хасково, където и за двете тримесечия жилищата са се търгували съответно за 624 евро за кв. м и 840 евро за кв. м.

Консултантите са убедени, че тези данни са резултат от продължаващото през последните месеци забавяне в темпа на спад в цените и на това, че пониженията на тримесечна база не надхвърлят 5%.

На годишна база цените на апартаментите в страната са спаднали средно с 4.3%.

Реалният спад на средните стойности на жилищата след отчитане на инфлация е 1.4% спрямо предходното тримесечие и 6% спрямо същия период на 2011 г.

От анализа на „Бългериан Пропертис“ се вижда още, че натрупаният номинален спад на цените на апартаментите в областните градове за изминалите години от началото на кризата е 37.68%, като за София натрупаният спад е 40.67%. Натрупаният реален спад на цените, след отчитане на инфлация, от началото на кризата е 42.8% средно за страната и 45.6% за София.

Статистика

Продажбите на недвижими имоти са се повишили с 2% през първото тримесечие на 2012 г. Това сочат последните данни на Агенцията по вписванията за броя на покупко-продажбите на имоти в цялата страна. Според „Бългериан Пропертис“ те потвърждават тенденцията на запазване на общите нива на продажбите от миналата година.

През първото тримесечие на 2012 г. общо в страната са реализирани 35 821 продажби, като 20 037 от тях са в областните градове (56%).

Продажбите в София са 3324, а през миналата година за същия период са били 3644. Консултантите посочват, че това е спад на годишна база от 8.8%. Във Варна също има понижение в продажбите от 5.6%, но в Бургас и Пловдив има ръст - от 7.17% и 2.56%.

През първото тримесечие на 2012 г. продажбите на имоти са били с 2% повече от същото тримесечие на миналата година, когато за пръв път от началото на кризата се забеляза тенденция на увеличаване на броя на продадените имоти. Тази тенденция продължава и в момента, като се очаква да се запази и дори през следващите тримесечия, но с по-бавен темп на нарастване. Тенденцията на забавяне в ръста на обемите от продажби е започнал през втората половина на 2011 г. Нарастванията през първото и второто тримесечие на миналата година са били съответно 23% и 48% на годишна база. През третото и четвъртото тримесечие на 2011 г. нарастването в обемите от сделки за цялата страна е възлизало на 17% и 6.4%.

Най-голямо увеличение в броя на продажбите е регистрирано в малките населени места като Панагюрище (239%), Чепеларе (215%), Омуртаг (119%) и др. Професионалистите са убедени, че това вероятно се дължи на активни продажби на земеделски земи, тенденция, която се запази от миналата година.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Имам удоволствието да кооперирам с двама от вашите брокери - Никола Чолаков и Никола Атков. ...
BULGARIAN PROPERTIES - Изключително коректен партньор в бизнеса. ...
Решението за продажбата на апартамента ни във Велинград възникна в нашето семейство поради семейни ...
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Най-продаваният комплекс в София!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Последни Новини
Ипотечните кредити са рекордно евтини

02/Януари/2019
Труд, 29.12.18, с.6

Ипотечните кредити са рекордно евтини, сочат данните на БНБ. През ноември средният годишен процент на разходите (ГПР), който включва лихвите и всички такси и комисионни, по жилищните заеми в евро намаля до 4,22%, при 4,30% през октомври. Левовите ипотечни кредити за домакинствата са още по-евтини като средният ГПР е 3,59%.

През ноември се понижават лихвите и таксите и по потребител... прочети повече

Последни регионални новини
ПЛОВДИВ ДЖАЗ ФЕСТ' 2018

22/Октомври/2018
http://www.visitplovdiv.com

Тази година Пловдив Джаз Фест ще се проведе от 31-ви октомври до 3 ноември като част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и отново ще посрещне едни от най-забележителните световни джаз артисти.

По традиция концертите ще се случат в Дома на културата „Борис Христов“. За четвърти път в началото на ноември Пловдив ще бъде преобразен чрез музиката, благодар... прочети повече

Знаете ли, че?
Кои са зоните с най-голям потенциал за развитие в София?

25/Октомври/2018
www.investor.bg

Северните райони в София са логичните зони за развитие на града, но трябва да се има предвид и цикличният характер на пазара на недвижими имоти. В години на бум е добре общината да се съсредоточи върху доразвиването на вече съществуващите зони и да обръща поглед към нови зони в годините на затишие. ... прочети повече