СТАТИИ

Жилищата с най-малък ценови спад от началото на кризата

stroitelstvoimoti.com, 07.05.2012

Цените на апартаментите в областните градове за първото тримесечие на 2012 г. са останали почти без изменение спрямо периода октомври-декември 2011 г. Последните данни на Националния статистически институт (НСИ) сочат, че средният за страната номинален спад на стойностите на жилищата на тримесечна база е 0.4%. Това показва, че имотният пазар в момента е спокоен, цените са стабилни и продължават да се задържат на едни и същи нива през последната половин година. Оптимистичните резултати за първите три месеца на годината се потвърждават и от експертите на „Бългериан Пропертис“. Те отчитат, че това е най-малкият спад в цените на жилищните имоти у нас от началото на кризата.

Според статистиката на НСИ средната цена на апартамент в областните градове в България през първите 3 месеца на 2012 г. е била 452 евро на кв. м. Тази стойност е само с 2 евро по-ниска от предходното тримесечие.

Традиционно цените в София са били най-високи сред големите градове - 749 евро за кв. м. Изчисленията на „Бългериан Пропертис“ за столицата показват, че цените на жилищата през първото тримесечие на 2012 г. са нараснали номинално с 0.83% спрямо предходното. На годишна база обаче е забелязан спад от 2.1%. След като се вземе предвид инфлацията (чрез ХИПЦ), има ценово понижение и за януари-март 2012 г. от 0.17% спрямо предходното тримесечие и 3.9% спрямо същия период на миналата година.

В Благоевград, Русе и Плевен също е реализирано леко нарастване на стойностите на тримесечна база. В Благоевград то е от порядъка на 2.8%, където цените от 763 евро за кв. м през последното тримесечие на миналата година са достигнали до 785 евро за кв. м през 2012 г. Цифрите за Плевен са 765 евро за кв. м през последните три месеца на миналата година и 782 евро за кв. м през януари-март 2012 г. или ръстът възлиза на 2.15%. В Русе повишението на цените за периода е 2.46% - от 840 евро за кв. м до 861 евро за кв. м. Реалният ръст в Русе след отчетена инфлация за тримесечието е 1.45%, а на годишна база има понижение от 3.10%.

По наблюдение на специалистите през времето януари-март 2012 г. не са липсвали и спадове при стойностите на апартаментите. Най-голямо намаление на цените е регистрирано във Враца (4.42%) и Видин (3.23%). Средните стойности във Враца от 629 евро за кв. м през четвъртото тримесечие на 2011 г. са се понижили до 602 евро за кв. м през 2012 г. Във Видин стойностите са намалели до 551 евро за кв. м от 570 евро за кв. м.

През първите месеци на 2012 г. цените на апартаментите в останалите големи градове, където колебанията са били малки, но надолу, са съответно: Варна - 735 евро за кв. м, Пловдив - 473 евро за кв. м, Бургас - 593 евро за кв. м, Стара Загора - 447 евро за кв. м, и Велико Търново - 353 евро за кв. м.

Номиналният спад на цените за Варна е 1.08% спрямо предходното тримесечие и 3.71% на годишна база. Реалното намаление в морската столица е било съответно 2.06% и 5.49%.

В Пловдив номиналното понижение на цените през периода януари-март 2012 г. спрямо октомври-декември 2011 г. е 2.28% и 7.86% на годишна база. Реалното намаление за двата паралелни периода е 3.25% и 9.56%.

За Бургас номиналният спад е 0.64% в съпоставка с предходното тримесечие и 0.61% на годишна база. Стойностите с включена инфлация са 1.62% и 2.45%.

Естествено в някои градове не е имало абсолютно никакво изменение в цените. Такива са Ямбол и Хасково, където и за двете тримесечия жилищата са се търгували съответно за 624 евро за кв. м и 840 евро за кв. м.

Консултантите са убедени, че тези данни са резултат от продължаващото през последните месеци забавяне в темпа на спад в цените и на това, че пониженията на тримесечна база не надхвърлят 5%.

На годишна база цените на апартаментите в страната са спаднали средно с 4.3%.

Реалният спад на средните стойности на жилищата след отчитане на инфлация е 1.4% спрямо предходното тримесечие и 6% спрямо същия период на 2011 г.

От анализа на „Бългериан Пропертис“ се вижда още, че натрупаният номинален спад на цените на апартаментите в областните градове за изминалите години от началото на кризата е 37.68%, като за София натрупаният спад е 40.67%. Натрупаният реален спад на цените, след отчитане на инфлация, от началото на кризата е 42.8% средно за страната и 45.6% за София.

Статистика

Продажбите на недвижими имоти са се повишили с 2% през първото тримесечие на 2012 г. Това сочат последните данни на Агенцията по вписванията за броя на покупко-продажбите на имоти в цялата страна. Според „Бългериан Пропертис“ те потвърждават тенденцията на запазване на общите нива на продажбите от миналата година.

През първото тримесечие на 2012 г. общо в страната са реализирани 35 821 продажби, като 20 037 от тях са в областните градове (56%).

Продажбите в София са 3324, а през миналата година за същия период са били 3644. Консултантите посочват, че това е спад на годишна база от 8.8%. Във Варна също има понижение в продажбите от 5.6%, но в Бургас и Пловдив има ръст - от 7.17% и 2.56%.

През първото тримесечие на 2012 г. продажбите на имоти са били с 2% повече от същото тримесечие на миналата година, когато за пръв път от началото на кризата се забеляза тенденция на увеличаване на броя на продадените имоти. Тази тенденция продължава и в момента, като се очаква да се запази и дори през следващите тримесечия, но с по-бавен темп на нарастване. Тенденцията на забавяне в ръста на обемите от продажби е започнал през втората половина на 2011 г. Нарастванията през първото и второто тримесечие на миналата година са били съответно 23% и 48% на годишна база. През третото и четвъртото тримесечие на 2011 г. нарастването в обемите от сделки за цялата страна е възлизало на 17% и 6.4%.

Най-голямо увеличение в броя на продажбите е регистрирано в малките населени места като Панагюрище (239%), Чепеларе (215%), Омуртаг (119%) и др. Професионалистите са убедени, че това вероятно се дължи на активни продажби на земеделски земи, тенденция, която се запази от миналата година.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Специални благодарности към Деси Димова. Изключително бързо и професионално отношение. Благодарение ...
Невероятни хора и отлично обслужване. Те ми помогнаха да продам апартамент в София за нула време, и ...
Благодарим на целия екип на BULGARIAN PROPERTIES за добре организирания процес на огледи и ...
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Последни Новини
Другите имотни перли, които привлякоха интереса на New York Times

19/Март/2019
profit.bg

Само преди броени дни New York Times представи луксозна къща в Бояна от портфолиото на BULGARIAN PROPERTIES, която предизвика огромен интерес и беше отразена от много български медии и дори беше показана на живо по една от националните телевизии. Вижте видеоматериала тук

Profit.bg ни попита кои са другите луксозни имоти, между които реномираната медия трябваше да избере своя фаворит... прочети повече

Последни регионални новини
За ценителите: „София филм фест на брега“ от 14 март

22/Февруари/2019
https://www.burgasinfo.com

Подрбани заглавия в конкурствата програма ще предложи за ценителите на седмото изкуство и тази жгодина фестивала „София филм фест на брега". Той ще се проведе от 14 до 22 март, а мястото на прожекциите ще е по традиция в Общинско кино АБ в Държавен театър "Адриана Будевска".

Освен нови филми, "София филм фест на брега" предлага на публиката възможността да се срещне с интересни ... прочети повече

Знаете ли, че?
Най-хубавите ни вина сега са в 13-те изби на Сакар

29/Януари/2019
https://trip.dir.bg

Климатът във винарския район Сакар е средиземноморски. Още по-тънките спецове по благородните напитки го сравняват с времето по крайбрежието на Рона, където се ражда може би най-хубавото грозде в света. Сакарското не му отстъпва, понеже слънцето го грее над 2000 часа годишно, което е рекорд за страна... прочети повече