Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Дневник: Цените на имотите през 2018 г. ще растат, прогнозират брокери

2018-01-02   |  dnevnik.bg

От 2007-2008 г. в България не е имало такъв голям ръст на пазара на имоти, а основен двигател на пазара в цялата страна са били българските купувачи. Според прогнозите на брокери следващата ще бъде много подобна на изтичащата вече 2017 година. Това обобщава Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties в обзор на имотния пазар през 2017 г. и прогноза за 2018 г., съобщиха от агенцията.

Най-силен за изминаващата година е пазарът в София, където цените нараснаха между 10 и 15% и средната достигна 1 000 евро за квадратен метър. Най-голяма активност и най-бърз ръст на цените бяха регистрирани от април до средата на юли, след което се забеляза успокояване на темпа на нарастване на цените.

И през тази година има много ново строителство, като най-добрите проекти се разпродават още в началния етап. Продажбите при т. нар. ваканционни пазари по морето и особено в ски курортите нарастваха с най-бърз темп от средата на годината и в Банско обемите се увеличиха с внушителните 30%. Много голямо търсене от страна на български купувачи има в Боровец и Пампорово, докато Банско остава най-интернационален сред трите курорта с купувачи от различни националности.

Прогноза за 2018 година

Следващата ще бъде много подобна на изтичащата вече 2017 година. Основните тенденции на икономически растеж, ръст на доходите и заетостта, ниски лихвени проценти по депозитите и кредитите се очаква да се запазят, което ще даде предпоставки за продължаващ ръст на активността на имотния пазар, както и на цените на имотите, прогнозират брокерите.

Темпът на нарастване на цените вероятно ще се успокои, но като цяло активността ще се запази и догодина имотният пазар отново ще бъде сред най-атрактивните за инвестиции пазари, като местното търсене ще продължава да бъде основна движеща сила.

В София и другите големи градове, където имаме увеличаващ се обем ново строителство, ще станем свидетели на по-добро предлагане и по-голям избор от имоти – сгради в начален етап на строителството, завършени нови сгради, както и имоти на вторичен пазар.

Освен положителните очаквания за големите градове и ски курортите, през 2018 г. ще видим и засилена активност по морето от страна на български купувачи – местни и такива, които живеят в чужбина и търсят свой ваканционен имот. Те проучваха пазара през тази година и смятаме, че интересът им ще се материализира в повече имотни сделки от пролетта на 2018 г.

Благодарим ви, че ни се доверявате и ползвате нашите услуги. Готови сме да ви съдействаме за покупка, продажба или наем на имоти в София и цялата страна.

Водещи брокери за имотният пазар през 2017 година

Росен Станков за имотите в София
Имотният пазар през 2017 можем да запомним като най-активнен през последните години. Можем да я запомним и с обявяването на проекти за много небостъргачи. Също така, 2017 г. даде старт на много затворени комплекси и строителство на сгради с големи РЗП. Наблюдава се покачване на цените на имотите в София и бързо развитие на слабо застроените югоизточни райони като Малинова долина, Витоша, Кръстова вада до Манастирски ливади. Пазарът на 2017 г. със сигурност може да се определи като пазар на продавачите.

Диана Янева за имотите в София
2017 г. ще запомним в повишено търсене на ново строителство и много големи изисквания от страна на купувачите, Интересна комбинация от силен интерес и същевременно нерешителност от страна на купувачите да взимат решения, може би поради голямото предлагане, което се появи на пазара.

Вторичният пазар беше по-продуктивен с продажби в много кратки срокове. По всичко личи, че когато купувачът влезе в завършено жилище, е готов да вземе по-бързо решение. Очакваме предлагането на вторичен пазар да нарасне през 2018 г. и сме готови да съдействаме на всички, които са решили да продадат своя имот през новата година!


Емилия Емилова за пазара в София
За София 2017 година премина под знака на увеличен обем ново строителство и с повече продажби на имоти в ранен етап на строителството. Търсените апартаменти бяха предимно двустайни, които в много от случаите се закупуват за инвестиция. Изискванията на купувачите за ново строителство са жилищата да са в малки сгради с ниски месечни такси за поддръжка. Все по-голяма нужда е закупуването на паркомясто или гараж. Най-търсени райони са център, Лозенец, Кръстова вада, Зона Б-5, Б-18, кв. Изток и Изгрев. Клиентите предпочитат да закупуват апартаменти, които имат Разрешение за ползване, но все повече пристъпват към покупка "на зелено", тъй като на по-късен етап остава ограничен избор от апартаменти.

Димитър Вълканов за имотите в Созопол и региона
Както през 2016 г., така и през 2017 г. година се запази тенденцията основният купувач по Южното Черноморие да бъде българинът. Търсят се основно жилища в ценовия диапазон между 25 000 и 35 000 евро в райони с достъпна инфраструктура и комуникации, ако е възможно без такса поддръжка или минимална такава.

Ниският ценови диапазон на търсенето се дължи основно на преобладаващото мнение от клиенти и купувачи, че не желаят да вложат повече пари за закупуването на имот, който ще бъде използван само 2-3 месеца в годината. Разбира се, има и изключения.

Основната причина според мен за това българи да купуват са свободните пари, ниските лихви от банките и промяната на начина на почивка на българина. В последните няколко години българите промениха начина си на почивка и отдих от дълги – 10/12/15 дни, на кратки 2-3 дни, но по-чести почивки. От това идва и желанието им да имат свое жилище, където да могат да идват по всяко време на сезона, когато пожелаят, без да се притесняват от липса на свободни места, резервации и др.

Моето мнение е, че тези тенденции ще се запазят и през следващата година.


Елена Макреева за имотите в Слънчев бряг и региона
2017 година бе изключително разнообразна и интересна за нас, каквито към днешна дата са и купувачите на имоти. През тази година имахме удоволствието за работим с големи инвеститори от цяла Европа, купуващи морски имоти предимно с цел отдаване под наем. Усеща се активен интерес към ваканционни имоти от страна на българи, живеещи и работещи в чужбина, но желаещи да се насладят на почивка в родните курорти. Значителен дял от сделките са с изгодни едностайни жилища и апартаменти, които клиентите купуват директно онлайн или чрез скайп огледи.

Благодарим за доверието, радваме се и се гордеем, че разполагаме с огромна база от недвижими имоти, благодарение на която клиентът може да открие идеалното решение спрямо бюджета си!


Иван Кунев за имотите в Слънчев бряг и региона
Ще запомним изминаващата 2017 г. с раздвижване на пазара в Слънчев бряг и региона. Тенденциите са към задържане на ценовите нива, голямо разнообразие на предлагани ваканционни жилища в съчетание с добри опции за финансиране. Всичко това разкрива отлични възможности за покупка на имоти на изгодни цени.

Съществено за пазара беше засилването на интереса на българите, живеещи в чужбина, които започнаха да купуват ваканционни имоти.


Любка Михова за имотите в Слънчев бряг и региона
През 2017 г. в региона на Слънчев бряг беше особено динамичен вторичният пазар – както по отношение на предлагане от собственици, така и като търсене от страна на купувачи. Привлекателното за купувачите е по-ниската цена на кв.м., доброто състояние на жилищата, добре поддържаните общи части.

Интересът към новото строителство не е толкова голям предвид високите цени, независимо от офертирането от страна на строителите за безлихвено разсрочено плащане за 24 месечен период.


Сергей Пеловски за имотите в Боровец
Пазарът в Боровец и през 2017 г. беше в подем. Както и през 2016 г., водещият фактор е търсенето от страна на български купувачи. Профилът на купувачите е: семейства, които живеят в София или големите градове, със средни и над средните доходи за страната. Сделките се финансират с налични средства, но не липсват и покупки с ипотечни кредити.

Радостното е, че се завръщат и чуждестранните инвеститори, главно от Великобритания.
И българите, и чужденците, купуват за лично ползване. Сравнително рядко се интересуват от отдаване под наем, макар и средната доходност при имотите с добра локация в курорта да е 3-5%.


Зоя Бенкова за имотите в Пампорово
Това беше най-добрата година за имотния пазар в Пампорово! Очкваме Пампорово през 2019 г. да стане най-големия ски курорт на Балканите чрез обединяването на ски зоните на Чепеларе и Пампорово с изграждането на лифт, който ще свърже пистите на Пампорово със ски центъра "Мечи Чал" с общата дължина на пистите 80 км. От тази година има оръдия за изкуствен сняг на всички писти. И поради тези причини, покупките с цел инвестиция бяха доста повече от предишни години.

Петър Петаларев за имотите в Пловдив
През 2017 година имахме изключително динамичен пазар на градски имоти в Пловдив.
Жилищата, обявени на реални пазарни цени, се продаваха буквално за броени дни.

Пазарът на селски имоти в региона остана спокоен с леко раздвижване. Имаше интерес от най-вече от българи, които закупиха селски имоти с цел да си прекарват ваканциите и почивките в къща на село, а не за постоянно пребиваване.

Леко раздвижване имаше и за закупуване на апартаменти във Велинград с цел отдаване под наем, но само в комплекси които имат спа център.


Мирослав Караколев и Теменужка Михалева за имотите в Стара Загора
Отминаващата 2017 година затвърди тенденцията от предходната на съживяване на имотния пазар както в град Стара Загора, така и в останалите населени места в областта. Цените в Стара Загора нараснаха с около 3%. Най-търсените имоти в Стара Загора са двустайни жилища с цена до 35 000 евро, и тристайни апартаменти на цени около 40-45 000 евро. Средната продажна цена на квадратен метър варира между 500 и 600 евро в централните части на града, а в по-крайните квартали достига до около 350 евро.

Смятаме, че ни очаква още една динамична година, която ще засили положителните процеси на пазара на градски и селски имоти в Стара Загора и най-важното - ще утвърди българските клиенти като основен купувачи на имоти в региона.


Какви бяха очакванията ни за 2017 г. и оправдаха ли се те - вижте тук

Вижте нашите топ оферти ново строителство в София

Вижте нашите топ оферти в ски курортите

Вижте топ офертите ни в морските курорти


  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване