Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът се задържа на нивата от миналата година

2010-09-07   |  Сп. Имам имот, бр. 9, септ. 2010 г.

Списание "Имам имот" подготвя тема за пазара на имоти през лятото. Според някои колегите има известно раздвижване в сравнение с предходните месеци. Данните от агенцията по вписванията показват растеж на продажбите през второто тримесечие в сравнение с първото - от около 28 000 до над 45 000. Тези обеми на сделки обаче са доста по-малко от съответните периоди на миналата.

Ето как отговори на въпросите на Сп. „Имам имот” Полина Стойкова, оперативен директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

1. Как се развиваше пазарът на имоти в традиционно най-активните летни месеци? Има ли нарастване на обема на сделките в сравнение с първите месеци на тази година (както за покупко-продажби, така и за наеми)?

След много активните месеци март и април и след майския срив в броя на сделките нивата на продажбите през юни, юли и август се върнаха на нива близки до нивата от тези месеци през 2009 г. През юли и август има леко повишение на сделките в рамките на около 15% спрямо същите месеци на 2009 г.

Продажбите през последните 3 месеца обаче не успяха да се върнат на най-високите нива от началото на кризата, които БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС реализира през март и април 2010 г. Т.е. пазарът продължава да задържа нивата достигнати през миналата година и няма развитие или сигнал за трайно повишаване на активността.

Продажбите в София са се увеличили спрямо лятото на 2009 г., а цените на база реализирани сделки се задържат на нива средно около 850 евро за квадратен метър.

През последните месеци се забелязва активизация на продажбите в по-малките областни градове като Бургас, Пловдив, Велико Търново и др. От началото на кризата тези пазари бяха стагнирали, а продажби се реализираха основно в София. Покупки на апартаменти в тези градове се сключват на цени между 25 000 и 40 000 евро, при средна цена около 500-600 евро на кв.м.

Продажбите в летните курорти обикновено се засилват през лятото. През тази година има лек ръст в реализираните продажби в рамките на около 15% средно за северното и южното Черноморие. Продължават да преобладават покупките на апартаменти на ниски цени – между 20 000 и 40 000 евро. Огледи организираме почти ежедневно, но купувачите продължават да бъдат нерешителни и оглеждат множество имоти, преди да изберат, т.е. до сделки все още се стига след продължително проучване.

При селските имоти има спад на интереса и спад с около 20% на реализираните сделки от месец юли насам спрямо същия период на 2009 г.

Продължава тенденцията за 5-10% пропадане на сделки след плащане на депозит поради финансова невъзможност на купувачите да продължат със сделките. Тази тенденция важи за цялата страна и за най-разнообразни типове имоти. В даден момент купувачите преценят, че е по-добре да се оттеглят от сделките.

2. Какви са разликите спрямо предходни години?

Разликите са в по-активен пазар в София през лятото, по-слаб пазар на селски имоти и активизация на продажбите в по-малките градове. Като цяло обаче тенденцията юни месец да е най-активен за пазара, следван от лек спад в броя на сделките през юли и август се запазва като тенденция на годишна цикличност.

3. След като банките се върнаха на пазара на ипотечни кредити и икономиката показва първи признаци на възможно скорошно възстановяване как и кога това би се отразило на имотния пазар? Какви са очакванията ви за следващите месеци до края на тази година?

Ипотечни кредити все още се отпускат сравнително трудно и за определни имоти. След активизация на ипотечния пазар през юни беше отчетен лек ръст на лихвите по ипотечните кредити. Хората все още не се чувстват сигурни за бъдещето и финансовото си състояние и се въздържат от изтегляне на кредити в големи размери. Все още, макар и офертите на банките да изглеждат по-добри от преди и цените на имотите да са значително по-ниски, хората продължават да изчакват и да теглят кредити, само ако са добре финансово подсигурени.

Докато купувачите не станат по-решителни и уверени в бъдещето си, офертите за продажба и офертите за ипотечни кредити ще продължават да бъдат в по-голяма част оферти, а не сделки. Тази година не се очертава да има значителна промяна на пазара на имоти. Октомври месец следва да бъде следващия най-активен месец преди края на годината. Явно сме в период на изчакване за икономически новини и сигнали за това накъде ще поеме нашата и европейската икономика. Това се случва и в много други страни по света – има голяма доза колебание, което показва, че доверието в икономиките все още не се е възстановило.

4. Има ли по-осезателна промяна в някои от сегментите на пазара и в кои? В какво се изразява тя?

Няма някаква ясно изразена промяна в отделните пазарни сегменти, по-скоро има застой на пазара с леки краткосрочни колебания при различните типове имоти.

5. Спира ли спадът на цените? Какво да очакваме в следващите месеци - малки колебания около сегашните нива, или бавен растеж?

За ръст на цените със сигурност още не е време да се говори. Към момента цените се задържат на нива от края на 2009 г. Въпросът е по-скоро колко време може пазарът да се движи при такъв обем от сделки на тези цени или ще се наложи да има втори цикъл на спад на цените, за да се съживи интереса и да нараснат сделките. В тази връзка, всички играчи на пазара чакат икономически новини, за да вземат решения. Ако плахото възстановяване на икономиката продължи, може да се очаква активизиране на търговията с имоти. Ако обаче навлезем във втори период на спад преди същинското възстановяване, е много вероятно да преминем и през втори цикъл на спад на цените на имотите.

6. Промени ли се негативната тенденция при ваканционните имоти? Завръща ли се интересът към тях?

Интересът към ваканционните имоти частично се възвърна през лятото на 2009 г. поради значително спадналите цени. От тогава насам цените се задържат на същите нива и същото важи и за реализираните сделки. Няма съществено изменение на интереса. Търсят се само завършени имоти, в работещи комплекси, качествено изпълнени и дори обзаведени, на цени между 20 000 и 40 000 евро.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване