МЕДИИТЕ ЗА НАС

Цените на жилищата ще останат същите и догодина

Сега, бр.283, 03.12.18, с.6

Цените на жилищните имоти в столицата вероятно ще се задържат на сегашните си нива и догодина. Това сочат прогнози на компанията "Бългериан Пропъртис", оповестени през миналата седмица. По данни на брокерите през третото тримесечие темпът на нарастване на цените в страната се е забавил до 3% на годишна база. В София ръстът е с 5% спрямо същия период на миналата година - далеч от отчитаните в първите тримесечия, по различни данни, над 10 на сто.

Неотдавна анализ на консултантската компания Knight Frank показа, че столицата отстъпва значително назад в световната класация по ръст на цените на жилищата през второто тримесечие.Прогнозите отразяват както тенденцията за успокояване на цените, които растяха в последните няколко тримесечия, така и намаляването на броя на сделките. Средната цена на жилищата в столицата през третото тримесечие на годината е 1090 евро на кв. м спрямо 1086 евро на кв. м през второто тримесечие и 1092 евро на кв. м в началото на годината. Това е доста под нивото отпреди десет години, когато цените бяха достигнали 1260 евро на кв. м, коментират от агенцията.

Въпреки задържането на цените и намаляването на броя на сделките през третото тримесечие, по данни на националната статистика, са издадени почти 300 нови разрешителни за жилищни сгради в столицата, което е 14.5% ръст спрямо същия период на миналата година. Това е и своеобразен рекорд за последните години, коментират от "Бългериан Пропъртис".Резултат от засиленото строителство е и нарастващото предлагане на жилища ново строителство. Най-много купени жилища през третото тримесечие има в квартал "Витоша"(средно 960 евро/кв. м), "Кръстова вада" (270 евро/кв. м), "Студентски град" (1070 евро/кв. м), "Манастирски ливади" (1010 евро/кв. м). Популярен е и квартал "Връбница 2" (960 евро/кв. м) с продължаващи активни продажби на изгодни жилища ново строителство.

През последната година има засилващ се интерес към затворени комплекси със собствени паркове, зеленина, детски площадки и зони за отдих. Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и в квартал "Лозенец" - между 1650 и 2000 евро на кв. м. По традиция най-предпочитани са двустайните апартаменти, които са 65% от общо закупените жилища. 25% от купените имоти са тристайни, а 1-стайните са 8%. Средната площ на закупените жилища е 79 кв. м.

Кредити

За разлика от миналата година, когато купувачите разчитаха на банково участие от 50% до 80%, през 2018 г. зачестява търсенето на 100% финансиране на сделката, коментираха неотдавна брокери от "Адрес". Още в началото на годината БНБ предупреди банките да внимават с отпускането на жилищни кредити, защото сериозният растеж на цените на недвижимите имоти крие опасности. Засилено търсене на 100% финансиране при покупка на жилище и нарастване на броя на сделките с жилища в строеж отчетоха наскоро и от имотната агенция Arco Real Estate. Банките предлагат еднакви условия по жилищните кредити по отношение на лихвените равнища - както за покупка на изградено жилище, така и за покупка чрез кредитиране "на зелено".

За финансовите институции не е пречка да финансират имот, който няма Aкт 16. Важно е само потребителите да имат добра кредитна история, строителната компания също да е с добро име и да е надеждна и не на последно място - сградата да е получила Акт 14, сочи анализът на Arco Real Estate.

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. София

Ако обмисляте покупка на имот с ипотечен кредит, свържете се с нас

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Още веднъж искам да благодаря на директора на Бургаския офис г-н Динко Славов. Благодаря Динко, за ...
Избрах БП от много други компании основно заради смислената и подробна информация за имоти. Писах на ...
Отлично обслужване от начало до край от страна на Анди Пийч. Изключително професионално отношение и ...
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Най-продаваният комплекс в София!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
Имотите в Слънчев бряг през 2018 г. - нова вълна сделки

13/Декември/2018
Елена Макреева, регионален мениджър морски курорти

BULGARIAN PROPERTIES Ви предоставя имотни услуги на "едно гише", а нашите пазарни анализи са ценна част от нея. Днес ще Ви отведем до Слънчев бряг, където регионалният ни мениджър Елена Макреева ще Ви разкаже повече за пазара и отличните възможности, които Ви очакват там.

Купувате или продавате имот, можете да разчитате на нас!

---

Много интересно, разн... прочети повече

Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Знаете ли, че?
Кои са зоните с най-голям потенциал за развитие в София?

25/Октомври/2018
www.investor.bg

Северните райони в София са логичните зони за развитие на града, но трябва да се има предвид и цикличният характер на пазара на недвижими имоти. В години на бум е добре общината да се съсредоточи върху доразвиването на вече съществуващите зони и да обръща поглед към нови зони в годините на затишие. ... прочети повече