МЕДИИТЕ ЗА НАС

Цените на жилищата ще останат същите и догодина

Сега, бр.283, 03.12.18, с.6

Цените на жилищните имоти в столицата вероятно ще се задържат на сегашните си нива и догодина. Това сочат прогнози на компанията "Бългериан Пропъртис", оповестени през миналата седмица. По данни на брокерите през третото тримесечие темпът на нарастване на цените в страната се е забавил до 3% на годишна база. В София ръстът е с 5% спрямо същия период на миналата година - далеч от отчитаните в първите тримесечия, по различни данни, над 10 на сто.

Неотдавна анализ на консултантската компания Knight Frank показа, че столицата отстъпва значително назад в световната класация по ръст на цените на жилищата през второто тримесечие.Прогнозите отразяват както тенденцията за успокояване на цените, които растяха в последните няколко тримесечия, така и намаляването на броя на сделките. Средната цена на жилищата в столицата през третото тримесечие на годината е 1090 евро на кв. м спрямо 1086 евро на кв. м през второто тримесечие и 1092 евро на кв. м в началото на годината. Това е доста под нивото отпреди десет години, когато цените бяха достигнали 1260 евро на кв. м, коментират от агенцията.

Въпреки задържането на цените и намаляването на броя на сделките през третото тримесечие, по данни на националната статистика, са издадени почти 300 нови разрешителни за жилищни сгради в столицата, което е 14.5% ръст спрямо същия период на миналата година. Това е и своеобразен рекорд за последните години, коментират от "Бългериан Пропъртис".Резултат от засиленото строителство е и нарастващото предлагане на жилища ново строителство. Най-много купени жилища през третото тримесечие има в квартал "Витоша"(средно 960 евро/кв. м), "Кръстова вада" (270 евро/кв. м), "Студентски град" (1070 евро/кв. м), "Манастирски ливади" (1010 евро/кв. м). Популярен е и квартал "Връбница 2" (960 евро/кв. м) с продължаващи активни продажби на изгодни жилища ново строителство.

През последната година има засилващ се интерес към затворени комплекси със собствени паркове, зеленина, детски площадки и зони за отдих. Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и в квартал "Лозенец" - между 1650 и 2000 евро на кв. м. По традиция най-предпочитани са двустайните апартаменти, които са 65% от общо закупените жилища. 25% от купените имоти са тристайни, а 1-стайните са 8%. Средната площ на закупените жилища е 79 кв. м.

Кредити

За разлика от миналата година, когато купувачите разчитаха на банково участие от 50% до 80%, през 2018 г. зачестява търсенето на 100% финансиране на сделката, коментираха неотдавна брокери от "Адрес". Още в началото на годината БНБ предупреди банките да внимават с отпускането на жилищни кредити, защото сериозният растеж на цените на недвижимите имоти крие опасности. Засилено търсене на 100% финансиране при покупка на жилище и нарастване на броя на сделките с жилища в строеж отчетоха наскоро и от имотната агенция Arco Real Estate. Банките предлагат еднакви условия по жилищните кредити по отношение на лихвените равнища - както за покупка на изградено жилище, така и за покупка чрез кредитиране "на зелено".

За финансовите институции не е пречка да финансират имот, който няма Aкт 16. Важно е само потребителите да имат добра кредитна история, строителната компания също да е с добро име и да е надеждна и не на последно място - сградата да е получила Акт 14, сочи анализът на Arco Real Estate.

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. София

Ако обмисляте покупка на имот с ипотечен кредит, свържете се с нас

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Споделям възхищението си от професионализма, коректността и яснотата при работа си с клиенти, ...
Уважаеми Евгени Златев и компания BULGARIAN PROPERTIES, Искаме да изразим нашата благодарност за ...
Благодаря на брокера Христо Несторов и адв. Влахов за компетентните консултации и отлично оформените ...
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Последни Новини
Как изглежда имотът, очаровал Ню Йорк Таймс? Вижте в репортаж на Bulgaria ON AIR (видео)

12/Март/2019
Bulgaria ON AIR

Луксозната къща от нашето портфолио от елитни имоти в София, която беше представена наскоро от Ню Йорк Таймс, бе показана в ефира на Bulgaria ON AIR в предаването "България сутрин" с водещи Гергана Венкова и Златимир Йочев.
Оригиналната публикация можете да прочетете тук

Разгледайте информация за този уникален имот тук

Изкуство и дизайн се преплитат в тази лукс... прочети повече

Последни регионални новини
Кранове под липите

08/Март/2019
Капитал,специално издание «Градове», 01.03.2019, с. 33-34

Ръстът на строителството през добрата 2018 г. не подмина Стара Загора. Най-много се строят жилищни сгради и сгради със смесено предназначение. Само в пространството между кръговото кръстовище на бул. "Славянски" и Руския пазар в града се строят седем нови жилищни кооперации. Подобно е положението и в кварталите, както и в централната градска част. Утвърдените строителни фирми успяват да продадат о... прочети повече

Знаете ли, че?
Това е имотът бижу за $4 милиона в Бояна, който очарова Ню Йорк таймс

05/Март/2019
flagman.bg

Едно от най-реномираните издания в САЩ, а и по света - "Ню Йорк таймс" обръща внимание на ръста на цените на недвижимите имоти в България. В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а к... прочети повече