Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените на ваканционните имоти са сринали наполовина спрямо пика от 2008 г.

2012-03-15   |  investor.bg, 15.03.2012

Ваканционните имоти в българските морски и ски курорти са поевтинели с около 50% в сравнение с пика на пазара от 2008 г., показват данни на компанията за недвижими имоти Bulgarian Properties. Подобен ценови срив в Банско наскоро отчетоха от друга компания в сектора.

Основни играчи на пазара на ваканционни имоти в България остават руските купувачи, посочват от Bulgarian Properties. Руснаците съставляват 40% от чуждестранните купувачи на българския пазар, показват данните на фирмата.

Интересът на руснаците продължава да е съсредоточен върху имоти по крайбрежието. Най-много сделки са се сключвали по Южното Черноморие и най-вече – в Слънчев бряг

През февруари средната офертна цена на апартаментите в курортния комплекс е била 677 евро/кв. м спрямо 853 евро на кв.м. през февруари миналата година. Средната цена, на която се сключват сделки обаче, е около 500 евро, изчисляват експертите.

Миналата година не беше особено успешна за пазара на ваканционни имоти в планинските ни курорти, което задълбочи спада в цените. В резултат от началото на настоящата година се забелязва известно оживление, посочват консултантите.

Средната офертна цена на апартаментите в Банско за февруари 2012 г. e 550 евро на кв.м., а цените започват от около 350 евро на кв.м. От началото на годината сделки в планинското градче се сключват на около 450 евро на кв.м.

Цените на имотите в Боровец се понижиха с 18% през 2011 г.и сега средните офертни цени на апартаментите са на нива около 750-850 евро на кв.м., а до сделки се стига на средна цена около 600 евро на кв.м.

Средната офертна цена в третия голям ски курорт в България - Пампорово - е 750 евро на кв.м.

При селските имоти се забелязва намаляване на обема на реализираните сделки в началото на тази година спрямо началото на миналата, което от компанията отдават на студената зима.

Забелязва се и известно понижение на цените на селските имоти. Средната цена на продадените селски къщи за тази година до момента е 15 500 евро, а миналата година за същия период е била 18 900 евро.

Преобладават сделките с къщи на цени между 10 000 и 20 000 евро, но не липсва интерес и към по-скъпи и годни за обитаване къщи близо до курорти или големи градове.

Данните на компанията показват, че най-голям интерес към закупуване на селски имоти има в областите Бургас, Варна, Добрич, около градовете Велико Търново, Стара Загора и Пловдив, като отново основните купувачи са руснаци.

Експертите отчитат повишаване на качеството на предлаганите в момента селски имоти в сравнение с 5-6 години по-рано. Налице е значително количество ремонтирани и много добре направени и пригодни за живеене селски къщи, чиито цени са близки до ценовите нива от 2006 г.

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване