Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените на жилищата в София се върнаха 10 години назад

2017-04-27   |  http://broker.bg

Пазарът на жилищни имоти в София се върна 10 години назад.Този път обаче при много по-добри икономически показатели и тенденция тези нива да се задържат стабилни. Така коментира развитието на сегмента Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES. „Средната цена на жилищата в София вече доближава 1000 евро/кв.м. и достигна нивата от края на 2007 г.", допълва тя. Все още не обаче са достигнати пиковите стойности от 3-тото тримесечие на 2008 г. в бума преди кризата, когато средната цена на жилищата в София достигна 1260 евро на кв.м.

„2017 г. стартира с ускоряване на динамиката от предходната година, особено силно изразено след началото на месец март. Ръстът в цените вече доближава 20% на годишна база. Това е значително нарастване, особено на фона на предходните години, но трябва да се има предвид, че ръстът се ускори от пролетта на миналата година и в момента сравняваме с по-ниските цени в началото на миналата година“, каза още Стойкова.

“Вече за никой няма съмнение, че пазарът се намира във възходящ цикъл. Сега основното предизвикателство ще бъде да прогнозираме до кога ще продължи този ръст и къде ще бъде точката на печупване, което е най-трудно за прогнозиране и никой не може да каже с точност. Със сигурност можем да кажем, че все още сме в началната част на възходящата крива, като очакванията са този тренд да продължи поне още 2 години. Икономическата обосновка на пазарните процеси е много по-различна от тази при предходния бум, когато основна движеща сила беше чуждестранното търсене. Пазарната картина изглежда много добре, няма притеснителни показатели и този път можем да говорим за устойчив ръст.“

Данните на компанията сочат, че за първото тримесечие на 2017 г. средната цена на продадените апартаменти в София е 985 евро/кв.м. при 960 евро/кв.м. за последното тримесечие.на 2016 г. Така нарастването на цените на тримесечна база е 2.6%, а на годишна - 18%. Средната покупна цена на жилищата остава около 90 000 евро.

В началото на 2016 г. жилищата в София се продаваха средно за 835 евро на кв.м. Последва бързо нарастване до около 1000 евро на кв.м. година по-късно, припомнят експертите.

Вижте нашите най-нови обяви в София

Вижте топ оферти ново строителство в София


  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване