Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените на жилищата в София се сринаха с 40% от 2008 г. насам

2012-02-02   |  Класа, бр.1195, 01.02.12

Офертните цени в столицата са спаднали с над 40% от пиковите им стойности oтпреди три години, като същият процент на спад е отчетен и на база реално сключени сделки. Това сочи индексът на Bulgarian Properties, който взима за базова стойност ноември 2008 г. Средната цена за годината е била 923 евро на кв. м, като още през януари предложенията са спаднали под психологическата бариера от 1000 евро на кв. м, и през декември вече e 854 евро на кв. м.

Пазарът на имоти в столицата беше със силно изразена динамика през първата половина на 2011 г., когато продажбите нараснаха за първи път от началото на кризата. Този локален пазар първи реагира на положителните към началото на годината тенденции и разкри тренда на увеличаващи се продажби в цялата страна. За съжаление трендът не се оказа устойчив и сигналите за задълбочаване на дълговата криза в Европа и започналите негативни тенденции и новини през лятото на 2011 г. повлияха на купувачите на имоти в София, от лятото до края на годината активността намаля и обемите от продажби се върнаха на нивата от 2010 г., коментират експертите на компанията.

Средната цена на сключените сделки през първото тримесечие е била 830 евро на кв. м, през второто - 850 евро на кв. м, през третото - 750 евро на кв. м, а в края на годината - 730 евро на кв. м. Съпоставяйки средната цена на кв. м за 2011 г. (790 евро на кв. м) спрямо тази от 2010 (920 евро на кв. м), виждаме спад в цените с около 14%. Средната цена на продадените през 2011 г. апартаменти в София е 61 500 евро, което е с около 20% по-ниска от 2010 г. – 76 000 евро. Интересът е насочен основно към евтини апартаменти, а цените на закупените имоти през последните няколко месеца рядко надвишават 50 000 евро. Около 20% от продажбите в столицата са в комплекси от затворен тип, като това са предимно апартаменти над 70 000 евро. Около 25% от сделките са с апартаменти ново строителство в кварталите по протежението на бул. „България” – „Борово“, „Бъкстон“, „Манастирски ливади“. Забелязва се и увеличен интерес към апартаменти в по-непопулярни квартали като „Красна поляна“, „Овча купел“ и др. в западната част на София.

Като цяло от Bulgarian Properties отчитат 8% среден спад на цените на жилищните имоти в страната спрямо 2010 г. при 15% ръст на продажбите. Спад както на цените, така и на сделките има в Банско. В Слънчев бряг кв. м е струвал с 6% по-малко от 2010 г., но пък реализираните продажби са скочили с 20 на сто. Цените на селските къщи са се върнали на нива от 2005 г., като обаче продажбите са с 90% по-малко оттогава.

Получете пълния имотен анализ на BULGARIAN PROPERTIES на Вашия имейл

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване