Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Луксозни и евтини имоти движат пазара в София

2011-03-31   |  в. Република, 21 март 2011 г.

Активност в най-ниския и най-високия ценови сегмент движат пазара на имоти в София – търсят се жилища до 60 000 евро, както и луксозни имоти за над 150 000 евро, казва в анализ Полина Стойкова, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

В София продажбите след увеличението през януари, задържат нивата от миналата година през февруари и март. Цените на кв.м., на които се сключват сделки, варират между 580 и 950 евро на кв.м., като средната цена на сключените в София сделки от началото на годината е 900 евро на кв.м. За сравнение, през последното тримесечие на 2010 г. измерените от BULGARIAN PROPERTIES средни цени на кв.м. бяха 930 евро, а през 3-тото тримесечие – 840 евро. Т.е. няма промяна в средните цени на имотите в София, обемите на реализираните продажби се задържат на нивата от миналата година. Продължава да преобладава стабилизацията на пазара в изчакване на ръст на покупките.

Цялостната обстановка на пазара в момента много прилича на ситуацията от месец март миналата година, когато икономическото възстановяване все още беше под въпрос. Т.е. може да се каже, че има стъпка назад в оптимизма на хората и в усещането им за сигурност в бъдещето, като това важи, както за българите, така и за чужденците. През последните седмици хората като че ли отново станаха по-апатични, отново нарасна несигурността по повод на увеличението на цените и евентуалните икономически и политически сътресения, които може да ни очакват в световен план.

Ски курорти

Зимният сезон е вече към края си и може да се направят първи равносметки за пазара в ски курортите. Основният сигнал, който пазарът даде този сезон е липсата на интерес и намаление в броя на продажбите с 50% в ски курортите през тази година спрямо същия период на миналата година. Обикновено, с началото на ски сезона се засилва и интереса към покупка на имоти в ски курортите, като тази тенденция се запази дори и в периодите на най-голяма криза за пазара – зима 2008/2009 и 2009/2010 г. Този сезон обаче се забелязва голямо отдръпване от пазара в ски курортите и много малко реализирани продажби. На база продадени апартаменти средните цените в Банско от началото на годината са 585 евро на кв.м., като това са напълно обзаведени апартаменти в работещи комплекси. Това представлява спад от 10% спрямо нивата, на които се сключваха сделки през 2010 г. (650 евро на кв.м.).

Южно Черноморие

Интересен факт относно пазара на ваканционни имоти е, че през този зимен сезон интересът към летните курорти не намалява и именно там се реализират най-много продажби извън столицата София. Това важи предимно за южното Черноморие, където броят на продажбите е нараснал с около 30% спрямо зимата на 2010 г., докато интересът към курортите около Варна е намалял. Основните продажби по южното Черноморие се реализират в Слънчев бряг – напълно обзаведени апартаменти на цени между 400 и 700 евро на кв.м., а като общи бюджети варират между 25000 и 70000 евро, като преобладават продажбите на апартаменти между 25 000 и 30 000 евро.

Активизация на интереса има към района на Велико Търново – основно към добре поддържани и ремонтирани къщи готови за обитаване на цени между 20 000 и 35 000 евро.


  прочети повече статии

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване