Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имоти по Черноморието на цени от 360 EUR/кв.м.

2010-05-31   |  Имотът, който търсите, бр.6, юни 2010

По традиция началото на годината е най-слабият период за сключване на сделки. По бреме на криза обаче ситуацията се променя. Фактът, че продажбите на имоти през януари и февруари се задържаха на нивата от второто полугодие на 2009 г., е добра индикация за състоянието на пазара. „Месец март донесе по-голяма активност и сделките достигнаха рекорден брой от началото на кризата, както и ръст от 50% спрямо средномесечните нива за последните 10 месеца", казва Полина Стойкова, оперативен директор на „Бългериан Пропертис".

Съживяването на пазара се отнася най-вече за райони, към които до месец март интересът от страна на клиенти беше почти нулев. В столицата и големите градове, като Варна например, търсенето е непроменено спрямо последната половин година. Цените на база реално сключени сделки също остават стабилни.

Обект на покупко-продажби са основно луксозни имоти или такива с най-ниски цени. Основното изискване на клиентите е да придобият имот на изгодни нива - тенденция, която продължава от миналата година.

„Ако трябва да се обобщи с едно изречение моментното състояние на пазара, то би звучало така: „Купувачите се завръщат, има интерес, увеличава се броят на сключените сделки, но всичко това важи само за имоти, оферирани на атрактивни цени", обяснява Стойкова.

Несъмнено сегментът на ваканционните имоти пострада най-много от кризата. Независимо че цените отбелязаха драстичен спад, в някои случаи до 50%, купувачи липсват. Построеното по време на възхода на пазара ще се продаде през тази и следващата година. Този процес ще е бавен, тъй като собствениците трудно ще вземат решение да се разделят с имотите си на по-ниска цена, от тази на която са ги купили. До сделки ще се стига при нива доста под себестойността на ваканционния апартамент или къща.

„За това говори и тенденцията от началото на годината - значително намаление на офертните цени от страна на строители и продавачи на ваканционни имоти в морските и ски курорти", казва оперативният директор на „Бългериан Пропертис".

Цените са атрактивни, но кандидат-купувачите са много взискателни и имат дълъг списък с изисквания като на първо място е изключително изгодна цена от порядъка на 300-500 EUR/кв.м. Следва отлична локация, добро качество, компания, която да управлява и поддържа имота, възможности за организирано отдаване под наем и генериране на приход от инвестицията.

За пазар на имоти в начален етап на строеж не може и дума да става. „Липсват всякаква продажби „на зелено" като кандидат-купувачи няма дори за имоти, оферирани на изключително ниски цени. Имаме причини да смятаме, че такъв тип сделки няма да има през следващите години", прогнозира Стойкова.

Десетки строителни проекти са замразени в начална фаза поради липса на финансиране и силното предлагане на такъв тип имоти. Още по-голям е броят на проектите с купен парцел и извадено разрешение за строеж, които са стопирани. Повечето от тях се продават, но кандидат-инвеститори липсват и заради лошите перспективи пред новото строителство.

С настъпването на лятото е логично да се погледне към пазара на ваканционни имоти по Черноморието. В района на Варна от началото на годината собствениците на имоти в Бяла, Каварна и Златни пясъци масово намаляват цените. Там нивата на напълно завършени апартаменти започват от 360 EUR/кв.м.

Пазарът като цяло винаги е бил насочен към Южното Черноморие. Затова не е изненада, че от началото на годината там се наблюдава известно завръщане на интереса. Клиентите се насочват главно към два типа недвижимости. На първо място това са скъпите и елитни имоти на цени от 80 000 до 130 000 EUR, a на второ - евтини апартаменти на нива около 25 000 - 30 000 EUR. Основните купувачи са руснаци и рускоговорящи клиенти. Има известно раздвижване и на пазара на имоти в Бургас. Тук интересът е предимно от страна на българи. Сделки се сключват и за продажба, и за наем както на жилищни, така и на търговски имоти.

По отношение на зимните ваканционни имоти фокусът винаги е бил и остава Банско. Анализаторите определят курорта като целогодишен, така че възможността за сключване на сделки през лятото е толкова голяма, колкото и през зимните месеци. „Изминалият сезон беше относително успешен за продажбите на имоти в Банско, с троен ръст в реализираните сделки спрямо първото тримесечие на 2009 г. Средната цена на квадратен метър при апартаментите за периода януари-март 2010 г. се задържа на нивата от втората половина на 2009-а - 650 EUR. Офертните стойности на апартаментите започват от 500 EUR/кв.м", съобщава оперативният директор на „Бългериан Пропертис".

Основната група клиенти в Банско са руснаците, следвани от британци, българи и гърци. Последните се оттеглиха от пазара след януари и едва ли скоро ще се завърнат като се има предвид тоталният срив на гръцката икономика.

Другите два големи зимни курорта - Боровец и Пампорово, не отбелязаха развитие. Предлагането и по време на бума на пазара беше доста по-слабо от това в Банско. Инвеститорите късно се насочиха към тези два курорта. Много от техните проекти останаха на хартия, а имотите, които се предлагат в момента са атрактивни за много малко клиенти. Това е и една от причините, когато се посочват цени, те да са по-скоро офертни, а не на база реално сключени сделки.

Друг сегмент, който основно се развиваше благодарение интереса на чужди граждани, е този на селските имоти. Те бяха почти толкова силно засегнати от кризата, колкото и ваканционните. В рамките на една година цените паднаха с 53%. За разлика от други сегменти, при този на селски къщи не се отчете повишение в търсенето през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата. Средната стойност, на която са се продавали къщите в периода януари-март 2009 г., е била 19 890 EUR, докато за същия период на тази година тя е 9640 EUR. Прогнозите на анализаторите от „Бългериан Пропертис" са, че до края на годината може да очакваме спадът в цените да продължи.

През 2009-а интересът на клиентите беше равномерно разпределен към всички региони на страната. От началото на тази година има изразена тенденция към определени райони и имоти на цени до 10 000 EUR. „В селата около София в момента не се купуват къщи, продажби има предимно на земи. В по-малките населени места около Бургас, Пловдив, Велико Търново, Ямбол и Кърджали сделките са прекалено малко, за да се извлече статистика. Най-висок е процентът на покупко-продажбите в района на Стара Загора, където цените спаднаха едва в началото на тази година и то с 37% спрямо 2009 г. и 2008 г.", обяснява Стойкова.

Кой най-много купува от началото на годината? От чужденците на първо място са руснаците с 20-процентен дял. Техният интерес е насочен към апартаменти в морските ни и ски курорти. Британските клиенти са 15%, като техният интерес е съсредоточен основно към селски имоти на ниски цени. Останалите чуждестранни купувачи са от различни националности. През тази година на българския имотен пазар присъстват представители на много страни — както съседните, така и от далечни дестинации като Канада, Австралия и САЩ. Интересът им е основно към евтини и изгодни имоти.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ИМОТИ

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване