Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Данък “Панелен лукс”

2010-11-03   |  Тема, бр. 43, 01.11.10

Финансовият министър Симеон Дянков е „отличник" по добри намерения за пълнене на бюджета. Той създаде христоматиен пример за голямо разминаване между желано и действително с повишения акциз върху цигарите, който се оказа добър трамплин за контрабандата, но не и за постъпления в хазната. Подобен ефект на кривото огледало е на път да постигне и с обявеното намерение за въвеждане на 30% данък “Лукс" върху имотите, които са с данъчна оценка над средната.

Мнозина са на мнение, че е справедливо да има такъв данък за най-богатите, но е несправедливо, ако той засегне онези, чийто джоб не го заслужава. От март, когато данъкът бе одобрен като антикризисна мярка и трябваше да обхване имотите на стойност над 300 хил.лв., до октомври, когато на страницата на финансовото министерство бе показан проектозакон в мъглява формулировка, имаше достатъчно време идеята да се огледа в детайли и да се прецизира. Трябваше да се съгласува с кметовете на общини, с агенциите за недвижими имоти, които най-добре познават действителното състояние. Но това не се случи.

Извън обхват
В България понятието за луксозен имот е доста обтекаемо. Но все пак важните характеристики са локацията, техническите данни, архитектурата, функционалността, качеството на околната среда.

У нас под знаменателя на луксозните имоти влиза голяма част от стандартното строителство. Някои от тези характеристики намират израз и в данъчните оценки. Така колкото по-нов е имотът и на колкото по-централно място в големия град се намира, толкова по-висок е данъкът. Но не е за пренебрегване и фактът, че богатите предпочитат да живеят в палати в покрайнините на големите градове или в близките до тях села. Из страната има редица малки селища, превърнати в притегателно място за най-заможните хора.

Парадоксът е, че въведе ли се данък „Лукс" за всички жилища с оценка над средната за дадена община, панелката в близост до центъра може да се окаже с по-висок налог от къща с всички белези на лукса, изчислиха кметове. В повечето случаи най-богатите няма да платят и стотинка данък „Лукс" за собствеността си и популисткият данък ще ги заобиколи. Освен това сега всеки имот се гледа поотделно, независимо че някои притежават колекция от нотариални актове за собственост. Затова трябва да се търси друг модел, в който да се включи и броят на имотите с тяхната квадратура. Според проекта всяка община ще е в състояние сама да определя данъчната тежест.

Местните власти може да предприемат и промяна на данъчната оценка за имотите. Когато се сменя философията на имотния налог, тогава е моментът данъчната основа да се актуализира. Но преди избори едва ли общинските ръководства ще решат, че това е моментът.

Пазарът на имоти
От края на септември се наблюдава леко оживление на пазара на недвижими имоти най-вече в градските райони на София, Варна, Бургас, което се изразява в увеличен брой сключени сделки. Това се дължи както на по-активното напоследък предлагане на кредити, така също и на преценката, че цените са стигнали дъно. Затова хората с потребност имат стимул да направят покупка, коментира Никола Стоянов от „Лукс Имоти". От друга страна, в икономиката според редица наблюдатели вече се усеща успокояване, а и немалко предприемачи предлагат по-изгодни условия с цел привличане на клиенти, което е добра предпоставка за придобиване на ново жилище.

Като цяло обаче имотният пазар се развива разнопосочно в различните части на България, а в последните месеци няма някаква сериозна промяна. Пресилено е да се твърди, че през лятото по морето е имало бум на сделките, тъй като броят на продажбите в никакъв случай не е бил по-висок от 2009-а, уверява Стоянов. Купуват най-вече руснаци, не липсват клиенти и от други националности.

Британците не са се оттеглили съвсем, но са значително по-малко, отколкото в периода до 2008 г. - ориентират се основно към селски имоти. Руснаците не са новите англичани като обем на продажбите, но като чуждестранен интерес в момента те имат доминиращата роля. Данък „Лукс" едва ли ще натисне надолу сделките с имоти, тъй като пазарът се изчисти от спекулантите. В момента оборотите са доста по-ниски в сравнение с периода преди кризата, но вече се говори за равновесие и стабилност. Освен това цените на луксозното строителство не са така подвластни на движение, както при средния и ниския сегмент, твърдят от „Лукс Имоти".

Съмнения
От финансовото министерство твърдят, че обмислят и идеята с колкото процента над средната стойност за общината е имотът, с толкова да се завиши и данъкът. Преди да се приеме в Министерския съвет, от ведомството на министър Дянков обещават проектът да се съгласува с Националното сдружение на общините.

Орязаните бюджети на местно ниво и ниските приходи от продажба на имоти правят примамливо вдигането на имотните данъци. Но точно сега кметовете не искат игра с огъня, макар в проектопромените да е записано, че общинските съвети могат да определят по-висок налог. По този начин правителството просто им прехвърля отговорността за увеличаването на собствените приходи.

Картината на данъчните аномалии показва, че има нужда от промяна на философията на имотния налог у нас. Сега обаче се предлагат необмислени промени на коляно, които трябва да се правят в 12 без пет, когато проектозаконът влиза в парламента. А само два месеца ни делят от следващата данъчна година, когато ще се решава кои да са новите лица в местната власт. Това ще е спирачка за сегашните градоначалници да правят резки движения с имотите. Парите от завишения данък ще отидат за по-сложното му администриране. И вместо да напълнят общинските бюджети, ще се създаде излишна какофония. Освен всичко ще се установи, че хората средна ръка ще платят за несъществуващ лукс, тъй като истинският остава неуловим от закона. Затова май е по-добре обмислена данъчна реформа след година, отколкото необмислени действия година след година.

Разгледайте нашите луксозни имоти

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване