СТАТИИ

Динамична година за пазара на офиси в София

www.investor.bg, 10.12.2015

Стартиращи компании от Европа и страната активизират пазара на офиси в София. През 2015 г. пазарът постига по-голяма динамика, с по-засилено търсене и предлагане, отчита консултантската компания Bulgarian Properties.

Въпреки че има стабилен интерес към площи над 1 000 кв. м, се забелязва голямо активизиране на търсенето на по-малки офис площи – между 200 - 400 кв. м, предимно от стартиращи компании от различни страни в Европа, посочват от компанията.

Немалко от потенциалните наематели са регистрирани юридически в балтийските страни и стартират бизнес в България като дъщерен на балтийския. Разбира се, не липсва търсене и от разрастващи се български дружества, посочват експертите.

Повечето от наемателите са фирми от IT и финансовата сфера, както и такива, които се занимават с търговия на борсови пазари и като цяло опериращи във високите технологии и услугите. Стабилно е и търсенето на офиси от компании, които оперират в аутсорсинг индустрията.

От началото на тази година се отчита засилване на предлагането на офис площи вследствие на рестартираните през миналата година проекти. Тази тенденция се запазва и през втората половина на 2015 г., като новите проекти все още не са напълно запълнени.

За компаниите, които търсят по-малки пространства обаче, предлагането е ограничено. Релокациите и обединяването в една сграда и на едно място на няколко дъщерни компании, които допреди са били в различни офиси, ще доведе до освобождаване на площи в някои по-стари офис сгради и ще създаде предпоставка за задоволяване на нуждите на тези фирми, които искат да наемат по-малки площи.

Заради засиленото търсене увереността на инвеститорите вече се възвръща и като следствие активно се работи по завършване на замразените големи офис проекти. Сред тях се отличава City Tower на площад Македония в София, отбелязва компанията.

Има и индикации за започване на строителството на трета кула в центъра на ул. "Позитано", както и на нова офис сграда на мястото на бившето чешко посолство. Активизиране има и на строежи на по-малки офис сгради.

Офертните цени за наемите запазват нива в диапазона 10-12 €/кв.м/месец за сградите клас А, като в някои от по-качествените и нови сгради се забелязват опити и на наемни нива в диапазона 13-14 €/кв.м/месец. Значение при определяне на крайната наемна цена има големината на търсеното пространство, срокът на договора, коя компания иска да наеме имота и нейната репутация. Обикновено при търсенията на по-малки площи се наблюдават по-високи наемни нива, докато при по-големите площи се правят отстъпки.

Разгледайте офиси за продажба и под наем в София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Току-що продадох двустаен апартамент в България, като имах удоволствието да работя със Сергей ...
Бих искали да похваля двама служители на BULGARIAN PROPERTIS - Сергей Пеловски и Биляна Петкова за ...
Бих искал да благодаря на агент Любка Михова за коректно изпълнената работа. Тя е много любезен ...
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Последни Новини
НСИ: Жилищата в Пловдив поскъпват най-бързо

02/Януари/2019
Монитор, 01.01.18, с.5

Цените на жилищата в България са нараснали с 6,3% на годишна основа през третото тримесечие на 2018 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-голямо е повишението при новопостроените жилища, които отбелязват годишен ръст от 7,2%, докато при съществуващите жилища е отчетено повишение от 5,8%, показват данните на националната статистика.

През второ... прочети повече

Последни регионални новини
Откриват „Бронзовата къща”

22/Октомври/2018
https://fakti.bg

Работата по „Бронзовата къща” в центъра на София продължи над 10 години. Изграждането й беше завършено на 27 юни 2018 г., а официалното откриване е на 22 ноември. Жителите и гостите на столицата могат да се наслаждават на нея и когато е тъмно, тъй като от началото на септември е монтирано осветление. Реализацията на проекта беше по повод председателството на Съвета на ЕС в България и Австрия през ... прочети повече

Знаете ли, че?
Заемът - все по-предпочитан пред наема

25/Октомври/2018
http://profit.bg

Вечният въпрос – заем или наем? Или иначе казано – да живеем под наем или да изтеглим заем, с който да си купим жилище?

Погледнато от днешна гледна точка, заемът изглежда доста по-изгоден, но дали ситуацията ще продължи да е подобна и догодина, пък и след това?

Увеличав... прочети повече