Динамична година за пазара на офиси в София

2015-12-10

Стартиращи компании от Европа и страната активизират пазара на офиси в София. През 2015 г. пазарът постига по-голяма динамика, с по-засилено търсене и предлагане, отчита консултантската компания Bulgarian Properties.

Въпреки че има стабилен интерес към площи над 1 000 кв. м, се забелязва голямо активизиране на търсенето на по-малки офис площи – между 200 - 400 кв. м, предимно от стартиращи компании от различни страни в Европа, посочват от компанията.

Немалко от потенциалните наематели са регистрирани юридически в балтийските страни и стартират бизнес в България като дъщерен на балтийския. Разбира се, не липсва търсене и от разрастващи се български дружества, посочват експертите.

Повечето от наемателите са фирми от IT и финансовата сфера, както и такива, които се занимават с търговия на борсови пазари и като цяло опериращи във високите технологии и услугите. Стабилно е и търсенето на офиси от компании, които оперират в аутсорсинг индустрията.

От началото на тази година се отчита засилване на предлагането на офис площи вследствие на рестартираните през миналата година проекти. Тази тенденция се запазва и през втората половина на 2015 г., като новите проекти все още не са напълно запълнени.

За компаниите, които търсят по-малки пространства обаче, предлагането е ограничено. Релокациите и обединяването в една сграда и на едно място на няколко дъщерни компании, които допреди са били в различни офиси, ще доведе до освобождаване на площи в някои по-стари офис сгради и ще създаде предпоставка за задоволяване на нуждите на тези фирми, които искат да наемат по-малки площи.

Заради засиленото търсене увереността на инвеститорите вече се възвръща и като следствие активно се работи по завършване на замразените големи офис проекти. Сред тях се отличава City Tower на площад Македония в София, отбелязва компанията.

Има и индикации за започване на строителството на трета кула в центъра на ул. "Позитано", както и на нова офис сграда на мястото на бившето чешко посолство. Активизиране има и на строежи на по-малки офис сгради.

Офертните цени за наемите запазват нива в диапазона 10-12 €/кв.м/месец за сградите клас А, като в някои от по-качествените и нови сгради се забелязват опити и на наемни нива в диапазона 13-14 €/кв.м/месец. Значение при определяне на крайната наемна цена има големината на търсеното пространство, срокът на договора, коя компания иска да наеме имота и нейната репутация. Обикновено при търсенията на по-малки площи се наблюдават по-високи наемни нива, докато при по-големите площи се правят отстъпки.

Разгледайте офиси за продажба и под наем в София

  прочети повече статии

Споделете
Нова вълна морски оферти за Лято'2019!
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-article.php(273): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114