Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Динамична година за пазара на офиси в София

2015-12-10   |  www.investor.bg, 10.12.2015

Стартиращи компании от Европа и страната активизират пазара на офиси в София. През 2015 г. пазарът постига по-голяма динамика, с по-засилено търсене и предлагане, отчита консултантската компания Bulgarian Properties.

Въпреки че има стабилен интерес към площи над 1 000 кв. м, се забелязва голямо активизиране на търсенето на по-малки офис площи – между 200 - 400 кв. м, предимно от стартиращи компании от различни страни в Европа, посочват от компанията.

Немалко от потенциалните наематели са регистрирани юридически в балтийските страни и стартират бизнес в България като дъщерен на балтийския. Разбира се, не липсва търсене и от разрастващи се български дружества, посочват експертите.

Повечето от наемателите са фирми от IT и финансовата сфера, както и такива, които се занимават с търговия на борсови пазари и като цяло опериращи във високите технологии и услугите. Стабилно е и търсенето на офиси от компании, които оперират в аутсорсинг индустрията.

От началото на тази година се отчита засилване на предлагането на офис площи вследствие на рестартираните през миналата година проекти. Тази тенденция се запазва и през втората половина на 2015 г., като новите проекти все още не са напълно запълнени.

За компаниите, които търсят по-малки пространства обаче, предлагането е ограничено. Релокациите и обединяването в една сграда и на едно място на няколко дъщерни компании, които допреди са били в различни офиси, ще доведе до освобождаване на площи в някои по-стари офис сгради и ще създаде предпоставка за задоволяване на нуждите на тези фирми, които искат да наемат по-малки площи.

Заради засиленото търсене увереността на инвеститорите вече се възвръща и като следствие активно се работи по завършване на замразените големи офис проекти. Сред тях се отличава City Tower на площад Македония в София, отбелязва компанията.

Има и индикации за започване на строителството на трета кула в центъра на ул. "Позитано", както и на нова офис сграда на мястото на бившето чешко посолство. Активизиране има и на строежи на по-малки офис сгради.

Офертните цени за наемите запазват нива в диапазона 10-12 €/кв.м/месец за сградите клас А, като в някои от по-качествените и нови сгради се забелязват опити и на наемни нива в диапазона 13-14 €/кв.м/месец. Значение при определяне на крайната наемна цена има големината на търсеното пространство, срокът на договора, коя компания иска да наеме имота и нейната репутация. Обикновено при търсенията на по-малки площи се наблюдават по-високи наемни нива, докато при по-големите площи се правят отстъпки.

Разгледайте офиси за продажба и под наем в София

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване