До 7% ръст в цените на жилищата в София през 2016 г.

2016-01-19   |  Труд, 19.01.16

С между 4 и 7% ще се повишат цените на жилищата в София през 2016 г., прогнозират брокери.

„Търсенето ще е насочено основно към София и другите големи градове, а ваканционните имоти в ски курортите ще привличат все по-голям интерес от страна и на български, и на чуждестранни купувачи“, каза изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

В по-престижните райони на столицата ще се сключват сделки за имоти на стойност между 75 000 и 125 000 евро, твърдят от „Имотека“. „Предпоставките за ръст в активността и цените са ясно видими - интересът е значителен, инвеститорите се стремят да отговорят на търсенето, хората предпочитат съхранението на спестяванията си в имот поради липса на по-добра алтернатива”, обясни изпълнителният директор на компанията Люба Атанасова. По думите й ръст на цените и на търсенето ще има главно за добре поддържаните имоти, както и за многостайните жилища в София.
Тя допълни, че най-търсени в столицата през новата година ще са имотите в кв. „Младост” и тези в центъра.

Поскъпването на имотите ще е по-малко от миналогодишното заради по-големия брой нови оферти, които ще балансират пазара, коментира изпълнителният директор на „Адрес“ Георги Павлов. Според него в София ще се повиши и търсенето на луксозни имоти.

Ренесанс на сделките „на зелено“

2016 г. е интересна от гледна точка на очакванията да стартират сериозни проекти. С тях ще бъде предложен липсващ в момента качествен продукт, коментира Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers International.

„Ако това стане, смятам, че ще наблюдаваме тенденция на покупки на „зелено“. Там, където проектите са качествени и инвеститорът се ползва с доверието на местния пазар, ще се стига до предварителни продажби“, добави Йорданова. По думите й тези проекти ще задържат добри ценови нива с възможност за покачване.

Според бранша може да се очаква и ръст на ваканционните пазари по морето, тъй като руският интерес ще се възстанови, а заедно с него ще продължи да нараства и интересът от страна на купувачи от разнообразни националности.

Значителна част от търсенето на имоти ще бъде с цел инвестиция, тъй като доверието в българския имотен пазар освен локално се възстановява и в международен план и има индикации за поетапно завръщане на чуждестранните инвеститори.

Покупката на имот в чужбина ще става все по-популярна тема за българските купувачи, тъй като все повече от тях осъзнават, че имотите в чужбина са на достатъчно достъпни цени и докато някои популярни за българите пазари като Гърция бяха в криза през 2015 г., през следващата година и там ще наблюдаваме плавно възстановяване, което ще доведе и до повече реални сделки.

Вижте имоти ново строителство в София


Разгледайте имоти за продажба и под наем в Гърция


  прочети повече статии

Сподели
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още
Нова вълна морски оферти - 2019 г.!
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване

Намерете вашия имот при максимален избор
Изберете каква маркетингова комуникация желаете да получавате от нас: