МЕДИИТЕ ЗА НАС

До 7% ръст в цените на жилищата в София през 2016 г.

Труд, 19.01.16

С между 4 и 7% ще се повишат цените на жилищата в София през 2016 г., прогнозират брокери.

„Търсенето ще е насочено основно към София и другите големи градове, а ваканционните имоти в ски курортите ще привличат все по-голям интерес от страна и на български, и на чуждестранни купувачи“, каза изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

В по-престижните райони на столицата ще се сключват сделки за имоти на стойност между 75 000 и 125 000 евро, твърдят от „Имотека“. „Предпоставките за ръст в активността и цените са ясно видими - интересът е значителен, инвеститорите се стремят да отговорят на търсенето, хората предпочитат съхранението на спестяванията си в имот поради липса на по-добра алтернатива”, обясни изпълнителният директор на компанията Люба Атанасова. По думите й ръст на цените и на търсенето ще има главно за добре поддържаните имоти, както и за многостайните жилища в София.
Тя допълни, че най-търсени в столицата през новата година ще са имотите в кв. „Младост” и тези в центъра.

Поскъпването на имотите ще е по-малко от миналогодишното заради по-големия брой нови оферти, които ще балансират пазара, коментира изпълнителният директор на „Адрес“ Георги Павлов. Според него в София ще се повиши и търсенето на луксозни имоти.

Ренесанс на сделките „на зелено“

2016 г. е интересна от гледна точка на очакванията да стартират сериозни проекти. С тях ще бъде предложен липсващ в момента качествен продукт, коментира Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers International.

„Ако това стане, смятам, че ще наблюдаваме тенденция на покупки на „зелено“. Там, където проектите са качествени и инвеститорът се ползва с доверието на местния пазар, ще се стига до предварителни продажби“, добави Йорданова. По думите й тези проекти ще задържат добри ценови нива с възможност за покачване.

Според бранша може да се очаква и ръст на ваканционните пазари по морето, тъй като руският интерес ще се възстанови, а заедно с него ще продължи да нараства и интересът от страна на купувачи от разнообразни националности.

Значителна част от търсенето на имоти ще бъде с цел инвестиция, тъй като доверието в българския имотен пазар освен локално се възстановява и в международен план и има индикации за поетапно завръщане на чуждестранните инвеститори.

Покупката на имот в чужбина ще става все по-популярна тема за българските купувачи, тъй като все повече от тях осъзнават, че имотите в чужбина са на достатъчно достъпни цени и докато някои популярни за българите пазари като Гърция бяха в криза през 2015 г., през следващата година и там ще наблюдаваме плавно възстановяване, което ще доведе и до повече реални сделки.

Вижте имоти ново строителство в София


Разгледайте имоти за продажба и под наем в Гърция


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Ето и ние станахме щастливи собственици на апартамент в България, в комплекс „Грин Лайф Бийч ...
Наскоро отдадохме под наем два апартамента в гр. София. Благодарение на експедитивността, ...
Искам да благодаря на мениджъра на компания BULGARIAN PROPERTIES - Ангел Соколов. При сключване на ...
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Последни Новини
Отпразнувахме 15-тата годишнина на BULGARIAN PROPERTIES

18/Декември/2018

BULGARIAN PROPERTIES отпразнува своята 15-та годишнина, както и една от най-успешните години в историята на компанията със запомнящо се парти в популярен столичен клуб.

На 16.12.2018 г. имахме удоволствието да споделим празника си с колегите ни от офисите в цялата страна, много приятели, съмишленици и партньори.

"15 години е важна годишнина за нас. Не толкова отгово... прочети повече

Последни регионални новини
ПЛОВДИВ ДЖАЗ ФЕСТ' 2018

22/Октомври/2018
http://www.visitplovdiv.com

Тази година Пловдив Джаз Фест ще се проведе от 31-ви октомври до 3 ноември като част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и отново ще посрещне едни от най-забележителните световни джаз артисти.

По традиция концертите ще се случат в Дома на културата „Борис Христов“. За четвърти път в началото на ноември Пловдив ще бъде преобразен чрез музиката, благодар... прочети повече

Знаете ли, че?
Заемът - все по-предпочитан пред наема

25/Октомври/2018
http://profit.bg

Вечният въпрос – заем или наем? Или иначе казано – да живеем под наем или да изтеглим заем, с който да си купим жилище?

Погледнато от днешна гледна точка, заемът изглежда доста по-изгоден, но дали ситуацията ще продължи да е подобна и догодина, пък и след това?

Увеличав... прочети повече