МЕДИИТЕ ЗА НАС

До 7% ръст в цените на жилищата в София през 2016 г.

Труд, 19.01.16

С между 4 и 7% ще се повишат цените на жилищата в София през 2016 г., прогнозират брокери.

„Търсенето ще е насочено основно към София и другите големи градове, а ваканционните имоти в ски курортите ще привличат все по-голям интерес от страна и на български, и на чуждестранни купувачи“, каза изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

В по-престижните райони на столицата ще се сключват сделки за имоти на стойност между 75 000 и 125 000 евро, твърдят от „Имотека“. „Предпоставките за ръст в активността и цените са ясно видими - интересът е значителен, инвеститорите се стремят да отговорят на търсенето, хората предпочитат съхранението на спестяванията си в имот поради липса на по-добра алтернатива”, обясни изпълнителният директор на компанията Люба Атанасова. По думите й ръст на цените и на търсенето ще има главно за добре поддържаните имоти, както и за многостайните жилища в София.
Тя допълни, че най-търсени в столицата през новата година ще са имотите в кв. „Младост” и тези в центъра.

Поскъпването на имотите ще е по-малко от миналогодишното заради по-големия брой нови оферти, които ще балансират пазара, коментира изпълнителният директор на „Адрес“ Георги Павлов. Според него в София ще се повиши и търсенето на луксозни имоти.

Ренесанс на сделките „на зелено“

2016 г. е интересна от гледна точка на очакванията да стартират сериозни проекти. С тях ще бъде предложен липсващ в момента качествен продукт, коментира Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers International.

„Ако това стане, смятам, че ще наблюдаваме тенденция на покупки на „зелено“. Там, където проектите са качествени и инвеститорът се ползва с доверието на местния пазар, ще се стига до предварителни продажби“, добави Йорданова. По думите й тези проекти ще задържат добри ценови нива с възможност за покачване.

Според бранша може да се очаква и ръст на ваканционните пазари по морето, тъй като руският интерес ще се възстанови, а заедно с него ще продължи да нараства и интересът от страна на купувачи от разнообразни националности.

Значителна част от търсенето на имоти ще бъде с цел инвестиция, тъй като доверието в българския имотен пазар освен локално се възстановява и в международен план и има индикации за поетапно завръщане на чуждестранните инвеститори.

Покупката на имот в чужбина ще става все по-популярна тема за българските купувачи, тъй като все повече от тях осъзнават, че имотите в чужбина са на достатъчно достъпни цени и докато някои популярни за българите пазари като Гърция бяха в криза през 2015 г., през следващата година и там ще наблюдаваме плавно възстановяване, което ще доведе и до повече реални сделки.

Вижте имоти ново строителство в София


Разгледайте имоти за продажба и под наем в Гърция


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Поздравления за прекрасния проект Vitosha View! Нямаме търпение да се нанесем и да станем част от ...
Благодаря за коректността и вниманието. Пожелавам успех! ...
Здравейте, Бих искала да изкажа огромните си благодарности към целият екип на Бългериан Пропертис. ...
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Последни Новини
Собственият дом е по-достъпен

05/Юни/2019
Труд, 04.06.2019, с. 20

По-високата покупателна способност на доходите, ръстът на БВП и намалената безработица се отразяват на пазара на имоти. Заплатите в София постоянно се увеличават през последните 10 години, сочат официалните данни.

През 2008 г. софиянци са получавали средно по 754 лв. През 2012 г. за пръв път се преминава границата от 1000 лв. - 1005 лв.. През 2017 г. сумата е възлизала средно на 14... прочети повече

Последни регионални новини
2019-сантиметрова черга ще тъкат на пролетния панаир на занаятите в Пловдив

16/Май/2019
http://bnr.bg

В Пловдив започва традиционният пролетен панаир на занаятите. За първи път ще се проведе и фестивалът "Споделени нишки", по време на който майстори-тъкачи ще изработят черга с дължина 2019 сантиметра.

Чергата, символизираща домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата, ще се тъче от майсторите няколко дни на централната пешеходна улица. Пловдивчани и гостите на град... прочети повече

Знаете ли, че?
14 родни плажа посрещат туристите със ”Син флаг”

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

14 плажа и една яхтена марина по Българското Черноморие ще посрещат туристите със сертификат „Син флаг“. Така ивиците с чист пясък и морска вода са с две повече в сравнение с миналото лято. Това са , „Оазис“, „Дюни“, „Созопол Харманите“, „Поморие Изток“, „Несебър Юг",“Слънчев бряг Юг“, „Слънчев бряг ... прочети повече