До 7% ръст в цените на жилищата в София през 2016 г.

2016-01-19   |  Труд, 19.01.16

С между 4 и 7% ще се повишат цените на жилищата в София през 2016 г., прогнозират брокери.

„Търсенето ще е насочено основно към София и другите големи градове, а ваканционните имоти в ски курортите ще привличат все по-голям интерес от страна и на български, и на чуждестранни купувачи“, каза изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

В по-престижните райони на столицата ще се сключват сделки за имоти на стойност между 75 000 и 125 000 евро, твърдят от „Имотека“. „Предпоставките за ръст в активността и цените са ясно видими - интересът е значителен, инвеститорите се стремят да отговорят на търсенето, хората предпочитат съхранението на спестяванията си в имот поради липса на по-добра алтернатива”, обясни изпълнителният директор на компанията Люба Атанасова. По думите й ръст на цените и на търсенето ще има главно за добре поддържаните имоти, както и за многостайните жилища в София.
Тя допълни, че най-търсени в столицата през новата година ще са имотите в кв. „Младост” и тези в центъра.

Поскъпването на имотите ще е по-малко от миналогодишното заради по-големия брой нови оферти, които ще балансират пазара, коментира изпълнителният директор на „Адрес“ Георги Павлов. Според него в София ще се повиши и търсенето на луксозни имоти.

Ренесанс на сделките „на зелено“

2016 г. е интересна от гледна точка на очакванията да стартират сериозни проекти. С тях ще бъде предложен липсващ в момента качествен продукт, коментира Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers International.

„Ако това стане, смятам, че ще наблюдаваме тенденция на покупки на „зелено“. Там, където проектите са качествени и инвеститорът се ползва с доверието на местния пазар, ще се стига до предварителни продажби“, добави Йорданова. По думите й тези проекти ще задържат добри ценови нива с възможност за покачване.

Според бранша може да се очаква и ръст на ваканционните пазари по морето, тъй като руският интерес ще се възстанови, а заедно с него ще продължи да нараства и интересът от страна на купувачи от разнообразни националности.

Значителна част от търсенето на имоти ще бъде с цел инвестиция, тъй като доверието в българския имотен пазар освен локално се възстановява и в международен план и има индикации за поетапно завръщане на чуждестранните инвеститори.

Покупката на имот в чужбина ще става все по-популярна тема за българските купувачи, тъй като все повече от тях осъзнават, че имотите в чужбина са на достатъчно достъпни цени и докато някои популярни за българите пазари като Гърция бяха в криза през 2015 г., през следващата година и там ще наблюдаваме плавно възстановяване, което ще доведе и до повече реални сделки.

Вижте имоти ново строителство в София


Разгледайте имоти за продажба и под наем в Гърция


  прочети повече статии

Сподели
Заповядайте на видео оглед!
При нас ще намерите хиляди имоти в цялата страна със заснето от нас видео. Не губете време, разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка в намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване