МЕДИИТЕ ЗА НАС

До 7% ръст в цените на жилищата в София през 2016 г.

Труд, 19.01.16

С между 4 и 7% ще се повишат цените на жилищата в София през 2016 г., прогнозират брокери.

„Търсенето ще е насочено основно към София и другите големи градове, а ваканционните имоти в ски курортите ще привличат все по-голям интерес от страна и на български, и на чуждестранни купувачи“, каза изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

В по-престижните райони на столицата ще се сключват сделки за имоти на стойност между 75 000 и 125 000 евро, твърдят от „Имотека“. „Предпоставките за ръст в активността и цените са ясно видими - интересът е значителен, инвеститорите се стремят да отговорят на търсенето, хората предпочитат съхранението на спестяванията си в имот поради липса на по-добра алтернатива”, обясни изпълнителният директор на компанията Люба Атанасова. По думите й ръст на цените и на търсенето ще има главно за добре поддържаните имоти, както и за многостайните жилища в София.
Тя допълни, че най-търсени в столицата през новата година ще са имотите в кв. „Младост” и тези в центъра.

Поскъпването на имотите ще е по-малко от миналогодишното заради по-големия брой нови оферти, които ще балансират пазара, коментира изпълнителният директор на „Адрес“ Георги Павлов. Според него в София ще се повиши и търсенето на луксозни имоти.

Ренесанс на сделките „на зелено“

2016 г. е интересна от гледна точка на очакванията да стартират сериозни проекти. С тях ще бъде предложен липсващ в момента качествен продукт, коментира Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers International.

„Ако това стане, смятам, че ще наблюдаваме тенденция на покупки на „зелено“. Там, където проектите са качествени и инвеститорът се ползва с доверието на местния пазар, ще се стига до предварителни продажби“, добави Йорданова. По думите й тези проекти ще задържат добри ценови нива с възможност за покачване.

Според бранша може да се очаква и ръст на ваканционните пазари по морето, тъй като руският интерес ще се възстанови, а заедно с него ще продължи да нараства и интересът от страна на купувачи от разнообразни националности.

Значителна част от търсенето на имоти ще бъде с цел инвестиция, тъй като доверието в българския имотен пазар освен локално се възстановява и в международен план и има индикации за поетапно завръщане на чуждестранните инвеститори.

Покупката на имот в чужбина ще става все по-популярна тема за българските купувачи, тъй като все повече от тях осъзнават, че имотите в чужбина са на достатъчно достъпни цени и докато някои популярни за българите пазари като Гърция бяха в криза през 2015 г., през следващата година и там ще наблюдаваме плавно възстановяване, което ще доведе и до повече реални сделки.

Вижте имоти ново строителство в София


Разгледайте имоти за продажба и под наем в Гърция


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Аз съм купувач от Великобритания и търсих апартамент в Банско предимно за да практикувам зимни ...
Благодаря за успешно свършената работа на Добринка Николова. Изключително професионално отношение и ...
Опитвах се да отдам или продам апартамента си и публикувах обявите си в сайтовете за имоти. Имота е ...
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Последни Новини
Продават се: 555 апартамента на цени от 620 евро/кв. м

11/Март/2019
profit.bg

Имотите в Пловдив, който е Европейска столица на културата за 2019 г., поскъпнаха с 14% през миналата година, с което се наредиха на челно място по ръст сред големите градове в страната.

Близостта до София, както и доста по-ниските цени на жилищата в Пловдив, донесоха една нова тенденция през последните месеци – все повече столичани закупуват второ жилище там.

Ето за... прочети повече

Последни регионални новини
Фестивал в Банско показва 10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения ще бъдат представени на зимната кинопанорама в Банско, която започва тази вечер. Събитието съвпада и със кръговете от световната купа по ски, които стартират утре. Така любителите на зимните спортове и на световното кино ще могат да съчетаят планината с киносалона, сподели директорът на международния фестивал за планинарско кино Натали Пет... прочети повече

Знаете ли, че?
250 000 нови софиянци за 10 години

10/Януари/2019
24 часа, 10.01.2019, с. 2+3

С 250 000 души се е увеличило населението на София за 10 г. Това показват данни на служба ГРАО към МРРБ. През 2008 г. в столицата постоянен адрес са имали общо 1 229 324, а към 15 декември 2018 г. софиянци са били 1 478 045.

Официалната статистика показва, че само за една година хората... прочети повече