Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищата в София стават по-достъпни

2019-03-08   |  Катерина Ковачева, вестник Труд

Жилищата в София стават все по-достъпни за купувачите. За покупката на един квадратен метър от апартамент в столицата през последното тримесечие на 2018 г. са необходими 1,42 средни за града заплати, показват изчисления на брокери на имоти. Това е по-малко спрямо нивата от 1,45-1,47 заплати за квадрат в предходните тримесечия на 2018 г. Това означава, че имотите в София са станали по-достъпни в сравнение с началото на 2018 г.

Коефициентът за достъпност на жилищата в София в момента е далеч по-малък от пиковата стойност преди 10 години (3,5), което показва, че най-общо казано имотите в София са поне два пъти по-достъпни спрямо доходите на хората и цените на апартаментите през предкризисната 2008 г.

"За 2018 г. можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, с много по-плавни ръстове на всички показатели. Като цяло, може да я определим като стабилизираща година за жилищния пазар в столицата", коментира Полина Стойкова от имотна компания на българския пазар. "Интересът към жилищата в София остана голям, но значителна част от търсенето все още е неудовлетворено", допълва тя.

Основните показатели за жилищния пазар в София за 2018 г. могат да се обобщят в няколко цифри - темпът на нарастване на цените се задържа около 5% на годишна база, стабилизацията на пазара достигна до ценови нива от 1000 евро/кв.м., а жилищата са два пъти по-достъпни спрямо ситуацията преди 10 години. Очакванията са за нарастващо предлагане на жилища ново строителство, които продължават да са предпочитани от хората в столицата. Те формират близо 70% от обема на сделките. "Перспективите за пазара са положителни, като очакванията ни са цените да се задържат около настоящите нива през следващите 1-2 години", обобщава Полина Стойкова.

Атрактивни оферти за имоти ново строителство в гр. София

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване