Експерт: Възвърна се доверието към имотите като реален актив

2015-02-25

Цените на имотите през миналата година показаха, че спадовете вече са приключили и годината завърши с първи, макар и минимален ръст в цените на имотите. Това заяви в ефира на радио „Добруджа" изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

Тя поясни, че в София ръстът е бил около 3%. За първи път от много години насам интересът към имоти на Свереното Черноморие е бил по-голям, отколкото по Южното. Тази година също започна много силно, но сделките са основно в най-големите градове, коментира Стойкова.

По думите й хората вече са осъзнали, че е дошъл моментът за покупка. Възвърна се доверието към имотите като реален актив, коментира специалистът, като уточни, че основният интерес идва от български купувачи. Имотният пазар показа, че последните години винаги реагира на всякакви събития, включително и кризи.

Кризата в Украйна и фалитът на КТБ бяха основните фактори, които оказаха влияние през миналата година, посочи Стойкова. Кризата в Украйна доведе до спад на руския интерес, който се усети най-силно в края на миналата година. Банковата криза показа, че депозитите не са единственият и най-сигурен инструмент за влагане на средства и хората започнаха да мислят за влагане на средства в различни активи, посочи още брокерът.

Тя отбеляза, че наемният пазар също набира скорост. В София много хора започват да инвестират в имот с цел даване по наем, защото пазарът е доста силен и търсенето е голямо. Същото важи за Пловдив и Варна. Откакто англичаните се отдръпнаха, селските имоти не представляват такъв интерес, сочат данните.

  прочети повече статии

Споделете
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните 7 налични жилища за продажба.
Вижте още

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-article.php(273): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114