Експерт: Възвърна се доверието към имотите като реален актив

2015-02-25   |  www.informirash.me, 25.02.2015

Цените на имотите през миналата година показаха, че спадовете вече са приключили и годината завърши с първи, макар и минимален ръст в цените на имотите. Това заяви в ефира на радио „Добруджа" изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

Тя поясни, че в София ръстът е бил около 3%. За първи път от много години насам интересът към имоти на Свереното Черноморие е бил по-голям, отколкото по Южното. Тази година също започна много силно, но сделките са основно в най-големите градове, коментира Стойкова.

По думите й хората вече са осъзнали, че е дошъл моментът за покупка. Възвърна се доверието към имотите като реален актив, коментира специалистът, като уточни, че основният интерес идва от български купувачи. Имотният пазар показа, че последните години винаги реагира на всякакви събития, включително и кризи.

Кризата в Украйна и фалитът на КТБ бяха основните фактори, които оказаха влияние през миналата година, посочи Стойкова. Кризата в Украйна доведе до спад на руския интерес, който се усети най-силно в края на миналата година. Банковата криза показа, че депозитите не са единственият и най-сигурен инструмент за влагане на средства и хората започнаха да мислят за влагане на средства в различни активи, посочи още брокерът.

Тя отбеляза, че наемният пазар също набира скорост. В София много хора започват да инвестират в имот с цел даване по наем, защото пазарът е доста силен и търсенето е голямо. Същото важи за Пловдив и Варна. Откакто англичаните се отдръпнаха, селските имоти не представляват такъв интерес, сочат данните.

  прочети повече статии

Сподели
Изгодни имоти в морските курорти
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване