Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Глад за ново строителство в София

2016-04-12   |  Труд, 12.04.16

Повишено търсене на жилища ново строителство в София и ограничено предлагане отчитат водещи брокери на недвижими имоти пред „Труд“. „Сделките за ново строителство надхвърлят 50% от общия брой продажби през първите месеци на настоящата година. За сравнение новото строителство формираше едва около 15% от продажбите за периода януари-март на 2015 г.“, отбелязва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

По думите й средната цена на пазара на имоти ново строителство в София към момента се движат между 1000 и 1100 евро на квадратен метър, а цените започват от 800 и надхвърлят 2000 евро/кв.м. Тя обясни, че на пазара има много запитвания за покупка на апартаменти ново строителство до 50 000 евро, но в момента трудно може да се намерят подобни оферти, дори за малки апартаменти в добри столични квартали.

Страхил Иванов, собственик на „Явлена“, отчита, че ако жилищният пазар съставлява 85% от общия пазар на имоти в София, предлагането на ново строителство е ограничено - между 10 и 20%. „Можем да говорим за глад за ново и качествено строителство. На пазара в София определено се усеща, че много купувачи разполагат със свободни ресурси за инвестиция“, коментира Иванов. По думите му най-търсени в сегмента са източните и южните столични райони - „Дървеница“, „Мусагеница“, „Младост“, „Студентски град“, „Манастирски ливади“.

Млади българи с нарастващи доходи, сигурна работа и заделени пари - това е социалният профил на клиентите, които движат пазара на новото строителство в столицата. Те търсят тези жилища по няколко основни причини - апартаментите в голяма част от случаите са в комплекси от затворен тип, с осигурени паркоместа, добра инфраструктура, вътрешни пространства, модерна архитектура и денонощна охрана. В тях има много удобства - от фитнес до аптека и детски магазин. Новото строителство е предпочитано и заради фактора „съседи“ и желанието на купувачите да съседстват с по-млади хора.

6% доходност от инвестиции с имоти

Доходността от инвестиция в имот в София стига 6% на година, отчитат експерти. Покупката на недвижим имот с цел отдаване под наем като инвестиционен подход добива все по-голяма популярност и сред по-заможни българи, и сред наши сънародници зад граница. Апартаментите под наем в столицата са започнали да вдигат цените си. В момента те вървят между 300 и 800 евро, апартаменти ново строителство трудно се намират. Най-търсени столични квартали в сектор наеми са „Изток" и „Младост".

Вижте повече за комплекс Vitosha View

Вижте нашето ново предложение за апартаменти на входа на Южния парк!

Вижте всички обекти ново строителство в София

За строители и инвеститори - вижте как можете да си сътрудничите с нас


  прочети повече статии

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване