Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Спряха ли блокадите гръцките туристи и купувачи на имоти у нас?

2010-02-16   |  investor.bg, 16.02.2010

Брокери отчитат увеличение на активността на гръцките купувачи на ваканционни имоти в Банско през януари, но впоследствие блокадите на границата с Гърция (започнали на 18 януари) изглежда са оказали влияние върху интереса на гръцките купувачи на имоти.

За изминалата 2009 г. делът на гръцките купувачи от чуждестранните клиенти на агенцията Бългериан Пропертис е 5%, а през януари 2010 техният дял се покачи до 8% от чуждестранния пазар. Покупките им са основно в Банско, където е съсредоточен интересът им и през 2009 г. Единични сделки в други райони са по-скоро изключение - селски къщи, парцели, наеми в София.

По данни на представителя на компанията в Атина и на централния офис запитванията определено са спаднали от края на януари до момента, а огледи през февруари с гръцки клиенти в Банско и в цялата страна от компанията изобщо не са провеждали. Не може да се каже със сигурност дали само блокадата е причина за това, или общото икономическо състояние на Гърция и нарастващата несигурност на доходите на населението, коментираха от агенцията.

От Бългериан Пропертис не се ангажираха с прогнози как блокадите биха могли да се отразят на пазара на имоти в дългосрочен план, тъй като това са инцидентни явления. При блокадите миналата година (също през януари) все още нямаше такъв интерес от гърци към имоти в България.

При туристическите резервации по данни на един от големите тур оператори, с които компанията работи, VisitBulgaria.net, около 30% от резервациите за ски курортите (основно Банско) са с гърци. Всички гръцки клиенти, които са направили по-рано резервации и са предплатили, са успели да дойдат и няма анулирани резервации.

Отказ от резервация има от страна на тези, които са правили планове в последния момент и блокадата ги е отказала да дойдат. Има отлив и от клиенти, които са били още в етап на проучване на офертите. Като цяло обаче според VisitBulgaria.net това е временно явление и няма да окаже влияние дългосрочно върху интереса на гръцките туристи към България. Гърците търсят изгодни оферти на ниски цени, каквито в курортите в момента има доста.

Според Пропърти Мениджмънт БГ, компания за поддръжка и управление на ваканционни комплекси, голяма част от хотелите в Банско в момента разчитат основно на гръцките туристи и отлив от тяхна страна, макар и малък, води до големи загуби в разгара на зимния сезон.

Разгледайте всички наши оферти в/близо до Банско


  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване