Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова: Хит на имотния пазар е новото строителство, но расте и интересът към крайградски къщи (видео)

2023-07-10

"Новото строителство е хитът на пазара, значителен интерес се наблюдава при крайградските къщи, а вдигането на лихвите по кредитите не се отразява на пазара, той е динамичен и няма притеснение у хората". Това заяви в интервю за БГНЕС брокерът Полина Стойкова.

Вижте нашите оферти за ново строителство в София

Стойкова обясни, че виждаме как вдигането на лихвите се случва с плавен темп, а към момента купувачите са спокойни, пазарът е динамичен, и няма голямо притеснение у хората относно кредитите.



„София е водещият пазар, но интерес има във всички населени места, дори селските и ваканционните. През тази година, въпреки че видяхме проучване, което показва тенденция на спад в обема на продажбите, то, мисля, че към полугодието успяхме да наваксаме този спад, тъй като пролетта 2022 г. беше слаба заради по – високите цени на строителните материали. В общи линии за момента се движим със сходни темпове като през 2022 г.", каза още тя.

Брокерът уточни, че има интерес към селските къщи, защото хората все повече ценят да имат по–добър начин на живот, сред по-чист въздух, на спокойствие, и да имат условия за игри навън.

„Всъщност заедно с интереса към селските къщи започнаха да се строят и много къщи в перифериите на градовете, започна да се развива и този пазар на т.н. крайградски къщи, това ни дава вече селски и градския живот в едно", разказа още Полина Стойкова. Тя обясни, че най – вече се търсят имоти на зелено заради ограничения брой предложения излизащи на вторичния пазар.

„Същевременно хората през последните 10 години започнаха да ценят много повече новото строителство заради по-модерните технологии и материали, вместо да влагат средства в старите строителства. Новото строителство определено е хит на пазара, дори в началния етап е най – търсено", подчерта още тя.

В София масовото строителство се движи между 1 400 – 1 800 евро на кв. м. „Най–скъпо и най–малък избор има във финалния етап на строителството, но някои хора не искат да рискуват и по–рано да предприемат своята покупка, затова и търсят готово строителство", заяви още брокерът, след което обясни, че 2022 г. е била по–слаба откъм предлагане на имоти за продажба, но тази година тенденцията не е такава.

„През 2023 г. виждаме отпушване на процеса по предлагане на имоти, имаме 10% повече оферти на пазара, което не е много, но все пак дава едни по–добри условия на купувачите", коментира тя.

На въпрос на БГНЕС коя в възрастовата група, при която се наблюдава най–засилен интерес, Полина Стойкова каза, че е трудно да се отсее една конкретна, но представителите са между 25 – 65 г. „От 25 – 35 г. си търсят своя първи дом, имаме много млади новодомци, хора, които работят в перспективни компании, най – вече в IT–сектора, но най–вече младите хора се замислят за закупуване на дом. След това имаме хора, които имат вече апартамент, но искат да го сменят, или се насочват към покупка на втори, и вече третата група клиенти търсят за инвестиция, за своите деца, или пък продават по–големите, за да купят по–малък. Много са пъстри клиентите, и това прави пазара толкова динамичен откъм интереси", подчерта брокерът и даде за пример, че през 2022 г. най–вече са се купували малките апартаменти с цел инвестиция, а през 2023 г. се търсят много повече тристайни и четиристайни.

Полина Стойкова определи Банишора, Малинова долина и като цяло зоната около центъра като най–желани квартали. „Промяна откъм квартали няма, но общо-взето движещото е ново строителство и там, където има терени за изграждане на качествени, нови сгради, купувачите ги оценяват. Имаме развито строителство в Дружба, Младост, района на Камбаните, и общо взето всички срещат съответния интерес", допълни още Стойкова. /БГНЕС

Вижте нашите оферти за ново строителство в София

Разгледайте оферти за ново строителство в Пловдив, Варна и Бургас

Продайте или отдайте имот с нас



  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване