Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Има ли оптимизъм на пазара на недвижими имоти

2012-02-03   |  Human Capital, 01.02.2012

Цените на имотите в България през миналата година са паднали средно с 8% на годишна база. Това показват данните от пазарно проучване на Bulgarian Properties. За сравнение, средният спад на цените през 2010 е 8.3%, а през 2009 – 36%. Така спадът на цените на недвижимите имоти у нас постепенно се забавя и агенциите на пазара се надяват, че през настоящата година той ще спре. В същото време броят на сключените сделки за цялата страна е нараснал с около 15% спрямо 2010 по данни на Bulgarian Properties.

Средните цени, които купувачите са заплащали за апартамент в някои от големите градове на страната през миналата година са били между 20 000 и 60 000 евро.

Цените на имотите в курортите
От компанията за недвижими имоти отбелязват интересния факт, че единствено Свети Влас е задържал сравнително високи нива на цените на имотите дори и по време на кризата. Там те не са спаднали под 1000 евро/кв.м. през последните 3 години и към момента са по-високи дори от цените в София и Варна. „Това откроява Свети Влас като курорт с устойчиви цени и възможности за инвестиции в качествени имоти. Той е и един от много малкото курортни градове с изградена и завършена инфраструктура”, казва Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties.

„2011 не беше особено успешна за ваканционните имоти в ски курортите и най-вече за имотите в Банско”, коментира Стойкова. Цените на апартаментите в Банско през миналата година са паднали значително, като за цялата година те са загубили около 25% от стойността си.

Средната цена на продадените в Банско апартаменти през 2011 е била 35 000 евро, а през 2010 - 42 800 евро, сочи проучването. Това означава спад от 18% на годишна база. Обемите от продажбите в Банско също са намалели спрямо 2010.

Селските имоти
„След стабилизацията на интереса към селски имоти и нарастване на продажбите през 2010 през 2011 отчитаме задържане на постигнатите нива и дори лек спад в обемите от сделки с този клас имоти”, казва Полина Стойкова. Интересът на клиентите е бил насочен към по-скъпи селски къщи, които да са годни за живеене. Именно това е била една от основните причини за повишение на средните цени на сключените сделки спрямо 2010 в повечето региони и най-вече в района на Варна и Велико Търново, показва пазарният анализ. Цените на селските имоти в района на Бургас и Стара Загора са се задържали на нивата от 2010, а в някои области – като Пловдив, Ямбол, Кърджали и Плевен се наблюдава спад. Интересът към селата в Северозападна България остава минимален.

Офис пространствата
Средната наемна цена през миналата година за нов модерен офис на топ локация е била средно между 10-12 евро на кв.м. Общият обем офис площи е възлизал на 1 478 000 кв.м, след като през 2011 г. на пазара са се появили нови 163 000 кв.м офиси. Това показва проучване на кампанията, специализирана в предлагането на офисни имоти Forton International. Очакванията й са за значително повишаване на броя на офис сделки през 2012. Причина за това са големият брой изтичащи 5-годишни договори за наем, подписани преди кризата.

„С общ обем от 200 млн. евро страната ни попадна в Топ 10 в Европа по ръст на инвестиционната активност през 2011”, каза Михаела Лашова, мениджър консултиране и инвестиционни продажби във Forton. „Инвеститорите, които проучват възможностите за вложения у нас са основно високорисковите фондове и предприемачите. Най-голяма активност показват компаниите от Великобритания, Гърция, Израел и Франция”, допълва Лашова.

В Европа ръстът на инвестиционните сделки през 2011 е бил 7.8% с общ обем от 126 млрд. евро, показва проучването на Forton International. В района на Централна и Източна Европа обемът на инвестициите е бил осезаемо по-голям в сравнение със Западна Европа - 75%, отчита компанията. Освен България, обект на инвестиционен интерес са били и Естония, Словакия, Чехия, Унгария, Русия, Хърватия.

2011 г. в числа (по данни на Bulgarian Properties)
• 8% среден спад на цените на жилищните имоти в страната спрямо 2010;
• 15% ръст в броя на реализираните продажби на имоти в цялата страна спрямо 2010;
• 10% спад на цените на апартаментите в София. Търсене на апартаменти най-вече до 50 000 евро;
• Спад в цените и обемите продажби в Банско;
• 6% спад в средните цени на закупените апартаменти в Слънчев бряг и 20% ръст на реализираните продажби;
• Цените на селските къщи се върнаха на нива от 2005, като обаче продажбите падат.
• Средната цена на сключените сделки със селски имоти за 2011 е 15 900 евро. Ръст спрямо 2010 от 37%
• Спад в сключените сделки със селски имоти за 2011 спрямо 2010 с 8%


Получете пълния имотен анализ на BULGARIAN PROPERTIES на Вашия имейл

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Изпратете запитване