Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотите поскъпнаха до цени от 2007 г.

2017-07-25   |  Стандарт, бр.8769, 22.07.2017, с.8

2017 г. се очертава да бъде най-добрата година за имотния пазар от цяло десетилетие насам. Това важи с най-голяма сила за София, където отбелязваме изключително силно полугодие, коментират от Bulgarian Properties. През второто тримесечие средната цена на имотите в София премина границата от 1000 евро на кв.м и достигна 1060 евро. Това са цени от края на 2007 г., което показва, че 10 години по-късно жилищният пазар се връща на достигнатите тогава ценови равнища. Все още обаче не са достигнати пиковите стойности от 3-тото тримесечие на 2008 г. в бума преди кризата, когато средната цена на жилищата в София беше 1260 евро на кв.м.

За второто тримесечие на 2017 г. средната цена на жилищата в столицата е 1060 евро/кв.м при 985 евро/кв.м в началото на годината, сочат данните на Bulgarian Properties. Така ръстът на цените на тримесечна база е 7,6%, а на годишна е 18%, колкото беше и през първото тримесечие. Ускореният темп на нарастване на цените в София започна от второто тримесечие на 2016 г. и от тогава вече една година поскъпването се движи между 15 и 18%.

Макар че очакванията бяха ръстът да се забавя, към момента не се забелязва такава тенденция и това е следствие от множество положителни за пазара фактори, коментират от компанията. "През последните четири години банковото кредитиране нараства с по около 20% годишно. През тази година ръстът в кредитирането дори се ускорява при продължаващ спад на лихвите по кредитите, които вече са под 4%", каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. По-високите доходи правят жилищата по-достъпни, а заради ниските лихви хората се върнаха към имотите като форма на инвестиция. Всичко това повишава търсенето на имоти.

Вижте актуални предложения ново строителство в столицата



  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване