Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотите ще загубят още 3 до 5 процента от цената си през 2012 г.

2012-07-17   |  www.profit.bg, 16.07.2012

Второто тримесечие на имотния пазар през 2012 г. беше динамично, с колебания в броя на сделките. Тенденцията към стабилизация на цените, започнала през първото полугодие на 2012 г., се запази, а в някои от пазарните сегменти се наблюдават нови положителни тенденции. Това показва анализът на BULGARIAN PROPERTIES за пазара на недвижими имоти.

Ако сравним с цените през първата половина на 2011 г., ще измерим спад средно от около 5%.

Разминаване между офертните и продажни цени в София
В София се купуват предимно евтини жилища, до 50 000 евро, като тази тенденция продължава от средата на миналата година, съобщи по-рано през месеца за Profit.bg Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties и Лукс Имоти.

Средната офертна цена в София по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 900 евро на кв.м., а цената на продадените апартаменти през второто тримесечие е 715 евро на кв.м.

Наблюдава се тенденция на слабо покачване на средните цени на оферираните за продажба апартаменти в столицата, докато средните цени на продадените апартаменти спадат с 2.7% спрямо предходното тримесечие (735 евро на кв.м. за първо тримесечие на 2011 г.).

На годишна база измереният спад е около 15% (850 евро на кв.м. за второ тримесечие на 2011 г.).

Това разминаване до голяма степен се дължи на факта, че купуваните апартаменти са предимно имоти в ниския ценови клас, докато на пазара има предлагане и на по-качествени имоти, които обаче държат по-високи офертни цени и се продават по-трудно и в по-малки обеми.

Повишава се интересът към курортите
Ниските цени и атрактивни оферти привлякоха купувачи към зимните курорти и през летния сезон.

С 20% пък са се увеличили сделките по Черноморието.

Продължава да е налице интерес от страна основно на руски купувачи, които сключват сделки най-вече в района на Южното Черноморие.

Средната офертна цена на апартаментите в Слънчев бряг за второто тримесечие по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 740 евро на кв.м., а сделки се сключват на средна цена 475 евро на кв.м. (при 440 евро на кв.м. през първото тримесечие на 2012 г.)

В Банско апартаментите се предлагат на средна цена от 574 евро на кв.м. (без изменение спрямо предходното тримесечие), а сделки се сключват на средна цена 490 евро на кв.м. (при 465 евро на кв.м. през първото тримесечие на 2012 г.)

В Боровец средната офертна цена на апартаментите през изтеклото тримесечие е 818 евро на кв.м., а до сделки се стига на средна цена около 600 евро на кв.м.

Активизрат се продажбите на селски имоти
Средната цена на продадените селски къщи за второто тримесечие на 2012 г. е 17 200 евро. Изминалите месеци бяха доста активни за продажбите на селски имоти, като техният обем нарасна спрямо първото тримесечие. Основният интерес беше насочен към селски имоти близо до Бургас, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново. Не липсва интерес и към района на Ямбол.

Британците и ирландците продават, българите и руснаците купуват
Купувачите на жилища са основно българи, предимно млади хора, в активна възраст, които търсят първо жилище или искат да се преместят в по-голямо жилище. При ваканционните имоти купувачите са предимно руснаци - млади семейства с деца и хора в предпенсионна и пенсионна възраст. Техният интерес все още е насочен най-вече към морските курорти.

Продавачите са основно британци и ирландци и често продават на загуба от 50-70%. Препродажбите от чуждестранни собственици заемат сериозен дял от продажбите на ваканционни апартаменти.

Какво да очакваме?
Очакваме третото тримесечие да бъде доста активно за морските курорти. За това ще допринесе активният летен сезон, ниските цени на полетите от Русия през август и септември и множеството заявени вече огледи за края на лятото и началото на есента.

На база данните за първата половина на годината можем да заключим, че няма да видим сериозни изменения на имотния пазар през 2012 г.

Над него остава да тегне като негативен фактор неизвестността около ситуацията в еврозоната. На фона на бавното и несигурно икономическо възстановяване, до момента имотния пазар се развива относително благоприятно.

Очакваме цените на имотите през 2012 г. да реализират минимален годишен спад, с от 3 до 5%, а обемите от сделки ще останат сходни с реализираните през миналата година.

  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване