Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотите в Банско поевтиняха със 70%

2016-02-16   |  Труд, 16.02.16

Цените на имотите в Банско паднаха с около 70-80% в сравнение с пиковите си стойности отпреди 7-8 години. Това разказа пред „Труд” изпълнителният директор на компанията за недвижими имоти Bulgarian properties Полина Стойкова. „В пика се продаваха имоти по 1300 евро за квадратен метър, а сега има и сделки за 300 евро”, разказа Стойкова. Сред причините за този спад е отливът на британските клиенти, които изкупуваха масово жилища в зимния курорт. „Нямаше кой да замести това търсене, а имаше свръх-предлагане в един момент, когато много комплекси бяха построени”, допълни тя.

Българите купуват в Боровец

Руснаците никога не са били особено голяма група в ски курортите, тъй че техният отлив не се усеща толкова силно там, колкото по морето, разясниха от Bulgarian Properties.

В момента сред топ купувачите в ски курортите са англичани, македонци и турци. Според брокерите в Банско броят на сръбските клиенти, които купуват имоти в града, непрекъснато расте. Причината за това е високата цена на жилищата в родината им. „Първата група купувачи са англичаните и западноевропейците. Във втората са българите, тъй като през последните години те видяха добрите цени и възможностите в ски курортите”, каза Стойкова. Сънародниците ни купували най-вече в Пампорово и Боровец, докато мераклиите за имот в Банско са от най-различни националности. „Руснаците също проявяват интерес, но само разпитват, без да се стига до сделки”, разказа Яна Янчева от строително-инвестиционна компания „КП - Имобилиен".

Повече продажби

Като цяло и в трите големи зимни курорта се наблюдават повече продажби спрямо същия период на миналата година. Тази тенденция съвсем естествено води и до стабилизиране на цените и първи плахи ръстове от 7 години насам. „Спадът на цените в Банско вече е прекратен и виждаме слаби нараствания с 2-3% през последната една година”, поясни Стойкова. Така в момента средната цена на квадратен метър в Банско е около 300-400 евро. Между 350 и 400 евро вървят имотите в Пампорово.

Жилищата в най-близкия до столицата зимен курорт Боровец излизат най-скъпо - около 600 евро за квадрат.Най-предпочитаният ваканционен имот в зимните курорти е двустайният апартамент със спалня и дневна, твърдят експертите. Подобно жилище върви средно по 20-30 хил. евро в зависимост от местоположението. Сред изискванията на клиентите са ваканционните им имоти да са напълно обзаведени и по възможност да са в комплекси с целогодишно функциониращи атракциони. „В подобни комплекси цените достигат средно 650 евро на квадрат, а най-ниските са около 450 евро. Квадратурите са от по 50-75 квадрата”, разказа за ситуацията в Банско Яна Янчева.

Разгледайте имоти за продажба в Банско

Вижте имоти за продажба в Боровец

Вижте имоти за продажба в Пампорово


  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване