МЕДИИТЕ ЗА НАС

Имотите в големите градове ще поскъпнат с 4-7%

Mediapool, 11.01.2016

Ръст на цените на имотите с 4 до 7% в големите градове и през 2016 г., прогнозираха агенциите "Българиан пропъртис" и "Имотека" в понеделник.

През изминалата година доверието към имотния пазар се завърна. Сделките и цените на имотите се увеличиха. Строителната активност също расте, като издадените разрешения за строеж нараснаха двойно спрямо година по-рано. Реално започнатите нови сгради също са се увеличили спрямо 2014 г. Расте и броят на сделки, които се сключват на "зелено".

Заради рекордно ниските лихви, които са на историческия минимум, все повече купувачи предпочитат да инвестират свободните си пари в имоти. Доходността им в София варира между 5 и 6% годишно от отдаването им под наем, сочат данните на агенциите.

"Данните звучат като от анализ от преди 10 г., но има една съществена разлика. За първи път от десетилетие подемът на имотния пазар е движен почти изцяло от вътрешни фактори и местно търсене за разлика от годините на бума, когато водещ беше чуждият интерес. Това означава, че имотният пазар към момента е много по-близо до фундаментите си, което дава основа за по-доброто му и устойчиво развитие през следващите години", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на "Бългериан пропертис".

"Предпоставките за ръст в активността и цените на имотите в столицата са видими – интересът е значителен, инвеститорите се стремят да отговорят на търсенето, хората предпочитат съхранението на спестяванията си в имот поради липса на по-добра алтернатива", коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека".
Всичко това е в резултат от комплексното влияние на редица макроикономически фактори - ускоряване на растежа на БВП, нарастването на доходите и средната работна заплата, спада в безработицата, по-ниските лихви по кредитите, цени на имотите като от преди 10 г., добро съотношение на цена към доход, посочват от агенциите за имоти.
Интересът е към големите градове

Интересът към покупката на жилища е към София и големите градове – Пловдив, Варна, Бургас, където има икономическа активност и ниска безработица. Именно там може и да се очаква покачване на цените на имотите, докато в останалите градове и особено в районите, които се обезлюдяват се наблюдава спад на сделките и на цените.
Прогнозира се още по-голям интерес от страна на български и чужди купувачи към ваканционните имоти в ски курортите.

Брокерите се надяват и на ръст на ваканционните пазари по морето, след предприетите санкции от страна на Русия срещу Турция.

И двете агенции отчитат ръст на сделките с инвестиционна цел. Има индикации и за поетапно завръщане на чуждите инвеститори, смятат от "Бългериан пропертис".

Според агенцията все повече българи купуват имоти в чужбина, които са на цени, съизмерими с тези в столицата. През миналата година основната дестинация беше Гърция, като се очаква тази тенденция да се запази и през тази година, наред с други пазари предимно по Средиземноморието.

Глад за големи и функционални жилища в София

Гладът за големи функционални жилища ще характеризира софийския пазар през 2016 г. е прогнозата на "Имотека", която работи в столицата. Нейната прогноза е, че цените на жилищата в столицата ще нараснат с 5-7%.

Столичният квартал "Младост" и центърът ще бъдат основните предпочитания на купувачите. В същото време строителните предприемачи са насочили проектите си в южните райони на града и по протежението на метрото.

"В "Младост" интересите на двете страни се срещат, но няма как да има много нови проекти в центъра на столицата поради практическата липса на пространство. В същото време интересът към места като Докторска градина, ул. "Съборна", района на НДК, пресечните на бул. "Витоша" улици се запазва. Ключово предимство е обликът на тези локации, който е много по-добър, сравнен със състоянието на градската среда в немалко от софийските квартали", коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека".

Според нея, основната причина за интереса към центъра, извън облика и комуникативността, е доброто вътрешно разпределение на имотите.

"През 2015 г. търсенето на тристайни имоти бе устойчиво и то ще се запази и през 2016 г., може да наблюдаваме дори по-засилен интерес към жилища с три спални. През последните месеци имахме много случаи именно с този профил клиенти, но въпреки това все още няма активно предлагане на такъв тип имоти. Затова и интересът към центъра е толкова голям – поради значителния брой обширни и ефективно разпределени жилища, отговарящи на тези изисквания", каза Атанасова.

Тя съветва инвеститорите, които искат успешно да реализират обектите си и сега започват с проектирането, да предложат повече функционални 4-стайни апартаменти.
Средните бюджети, за които ще се сключват сделки, ще се движат в границите между 75 000 и 125 000 евро в по-желаните и престижни столични райони.

Изискванията на купувачите остават същите – комуникативност, качествено строителство и добра среда. От "имотека" предупреждават купувачите, че заради активизирането на пазара трябва да внимават с мнимите брокери и предприемачи, за да не станат жертва на измама.

Разгледайте имоти за продажба и под наем в София

Вижте оферти ново строителство в София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Аз се обърнах към г-н Кръстьо Бойчев от BULGARIAN PROPERTIES, когато ми се наложи да продам имота си ...
Здравейте, колеги! Благодарим ви за труда и професионалното отношение при презентирането и ...
Бих искали да похваля двама служители на BULGARIAN PROPERTIS - Сергей Пеловски и Биляна Петкова за ...
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Най-продаваният комплекс в София!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Последни Новини
Най-продаваните комплекси ново строителство в София за 2018 г.

12/Декември/2018
Класация на BULGARIAN PROPERTIES

В края на тази динамична година, която премина под знака на засилено ново строителство, с много започнати нови сгради и проекти, които тепърва ще се реализират, ви представяме нашата класация с най-продаваните ни комплекси ново строителство в гр. София.

1. Modera Residence е безспорният победител в годишната ни класация. Затвореният комплекс е разположен в кв. Витоша и ще разполага ... прочети повече

Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече