МЕДИИТЕ ЗА НАС

Имотите в големите градове ще поскъпнат с 4-7%

Mediapool, 11.01.2016

Ръст на цените на имотите с 4 до 7% в големите градове и през 2016 г., прогнозираха агенциите "Българиан пропъртис" и "Имотека" в понеделник.

През изминалата година доверието към имотния пазар се завърна. Сделките и цените на имотите се увеличиха. Строителната активност също расте, като издадените разрешения за строеж нараснаха двойно спрямо година по-рано. Реално започнатите нови сгради също са се увеличили спрямо 2014 г. Расте и броят на сделки, които се сключват на "зелено".

Заради рекордно ниските лихви, които са на историческия минимум, все повече купувачи предпочитат да инвестират свободните си пари в имоти. Доходността им в София варира между 5 и 6% годишно от отдаването им под наем, сочат данните на агенциите.

"Данните звучат като от анализ от преди 10 г., но има една съществена разлика. За първи път от десетилетие подемът на имотния пазар е движен почти изцяло от вътрешни фактори и местно търсене за разлика от годините на бума, когато водещ беше чуждият интерес. Това означава, че имотният пазар към момента е много по-близо до фундаментите си, което дава основа за по-доброто му и устойчиво развитие през следващите години", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на "Бългериан пропертис".

"Предпоставките за ръст в активността и цените на имотите в столицата са видими – интересът е значителен, инвеститорите се стремят да отговорят на търсенето, хората предпочитат съхранението на спестяванията си в имот поради липса на по-добра алтернатива", коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека".
Всичко това е в резултат от комплексното влияние на редица макроикономически фактори - ускоряване на растежа на БВП, нарастването на доходите и средната работна заплата, спада в безработицата, по-ниските лихви по кредитите, цени на имотите като от преди 10 г., добро съотношение на цена към доход, посочват от агенциите за имоти.
Интересът е към големите градове

Интересът към покупката на жилища е към София и големите градове – Пловдив, Варна, Бургас, където има икономическа активност и ниска безработица. Именно там може и да се очаква покачване на цените на имотите, докато в останалите градове и особено в районите, които се обезлюдяват се наблюдава спад на сделките и на цените.
Прогнозира се още по-голям интерес от страна на български и чужди купувачи към ваканционните имоти в ски курортите.

Брокерите се надяват и на ръст на ваканционните пазари по морето, след предприетите санкции от страна на Русия срещу Турция.

И двете агенции отчитат ръст на сделките с инвестиционна цел. Има индикации и за поетапно завръщане на чуждите инвеститори, смятат от "Бългериан пропертис".

Според агенцията все повече българи купуват имоти в чужбина, които са на цени, съизмерими с тези в столицата. През миналата година основната дестинация беше Гърция, като се очаква тази тенденция да се запази и през тази година, наред с други пазари предимно по Средиземноморието.

Глад за големи и функционални жилища в София

Гладът за големи функционални жилища ще характеризира софийския пазар през 2016 г. е прогнозата на "Имотека", която работи в столицата. Нейната прогноза е, че цените на жилищата в столицата ще нараснат с 5-7%.

Столичният квартал "Младост" и центърът ще бъдат основните предпочитания на купувачите. В същото време строителните предприемачи са насочили проектите си в южните райони на града и по протежението на метрото.

"В "Младост" интересите на двете страни се срещат, но няма как да има много нови проекти в центъра на столицата поради практическата липса на пространство. В същото време интересът към места като Докторска градина, ул. "Съборна", района на НДК, пресечните на бул. "Витоша" улици се запазва. Ключово предимство е обликът на тези локации, който е много по-добър, сравнен със състоянието на градската среда в немалко от софийските квартали", коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека".

Според нея, основната причина за интереса към центъра, извън облика и комуникативността, е доброто вътрешно разпределение на имотите.

"През 2015 г. търсенето на тристайни имоти бе устойчиво и то ще се запази и през 2016 г., може да наблюдаваме дори по-засилен интерес към жилища с три спални. През последните месеци имахме много случаи именно с този профил клиенти, но въпреки това все още няма активно предлагане на такъв тип имоти. Затова и интересът към центъра е толкова голям – поради значителния брой обширни и ефективно разпределени жилища, отговарящи на тези изисквания", каза Атанасова.

Тя съветва инвеститорите, които искат успешно да реализират обектите си и сега започват с проектирането, да предложат повече функционални 4-стайни апартаменти.
Средните бюджети, за които ще се сключват сделки, ще се движат в границите между 75 000 и 125 000 евро в по-желаните и престижни столични райони.

Изискванията на купувачите остават същите – комуникативност, качествено строителство и добра среда. От "имотека" предупреждават купувачите, че заради активизирането на пазара трябва да внимават с мнимите брокери и предприемачи, за да не станат жертва на измама.

Разгледайте имоти за продажба и под наем в София

Вижте оферти ново строителство в София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Здравейте. Поздравления за вашата страхотна работа! Научих много за България от вашия сайт. Всяка ...
Току-що закупих селска къща близо до Пловдив. Бих искал да изразя своята благодарност на г-жа ...
Пиша настоящото с огромно удоволствие от професионалната работа и компетентност, съпроводени с ...
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Най-продаваният комплекс в София!
Последни Новини
Полина Стойкова за в-к Строител: Пазарът е изключително активен от началото на 2019 г.

05/Март/2019
http://vestnikstroitel.bg

„През първите два месеца на 2019 г. станахме свидетели на силен старт на пазара на жилищни и ваканционни имоти. Интересно е, че през февруари се забеляза изключителна активизация в цялата страна, като традиционно водеща роля имаше София.“ Това съобщи за вестник „Строител“ Полина Стойкова MRICS, изп. директор на Bulgarian Properties.

Според нея прогнозите на експертите от бранша за ... прочети повече

Последни регионални новини
София е домакин на международния форум Innovation Explorer

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

София е домакин на петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Тази година темата на събитието е вдъхновена от научно-фантастичния сериал Black Mirror и модерната философия на Ювал Ноа Харари.

Участниците тази година предизвикват силен интерес! Сред тях е и шпионинът от ЦРУ Робърт Беър, който ще говори за иновациите и технологиите в света на разузнаването.... прочети повече

Знаете ли, че?
Бижу за $4 млн. в Бояна! "Ню Йорк таймс" на лов за къщи из България

01/Март/2019
trafficnews.bg

В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а купувачите от чужбина заявяват интерес към покупки с инвестиционна цел.

Като взима за отправна точка на публикацията си луксо... прочети повече