СТАТИИ

Имотите в София поскъпнаха с 6% през април-юни

Mediapool, 16.07.2015

За първи път от 2008 г. има едновременен ръст на всички ключови показатели на имотния пазар в София - обеми продажби, цени на имотите на база реално сключени сделки, обеми новоотпуснати кредити и активност в строителния сектор с повече издадени разрешителни за строеж и започнало ново строителство.

Ефектът е ръст на цените на имотите в столицата с 6% през второто тримесечие на годината. Това сочат данните на компанията за имоти "Бългериан Пропертис" и НСИ.
"Инвестиционният интерес към София нараства и все повече хора от различни градове от страната влагат в имоти в столицата като стабилен пазар с добри перспективи за развитие. Тези купувачи към момента са около 15% от купувачите на жилища в столицата", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

Средни цени

През второто тримесечие средната цена на продадените апартаменти в София e 780 евро/кв.м при 771 евро/кв.м за първото тримесечие и 735 евро/кв.м за второто тримесечие на 2014 г. Това означава ръст от 6 на сто на годишна база на всички имоти в София и с един процент спрямо предходното тримесечие, сочат данните на "Бългериан Пропъртис".

Средната обща покупна цена на апартамент в София е 75 000 евро и остава съпоставима с тази през 2014 г. Това означава, че няма съществено изменение в бюджетите на купувачите от миналата година насам, посочи Стойкова.

Единствено важна разлика е, че през първото тримесечие преобладаваха бюджетните покупки на цени до 50 000 евро, а през второто тримесечие купувачите вече са много по-уверени и се активизираха покупките в средния и високия ценови клас, допълни тя.

По квартали

"Лозенец" остава един от най-предпочитаните квартали през второто тримесечие, като държи и най-високите цени. Сделките се сключват на нива от около 1100 евро/кв.м.
Сходни са нивата и в центъра на столицата, който постепенно възвръща интереса на купувачите.

Други търсени квартали за покупка на имоти са Студентски град и район "Витоша", където има предлагане на качествено ново строителство на добри цени.
Това са открояващите се квартали, но като цяло сделки се сключват относително равномерно във всички останали райони на столицата, коментира Полина Стойкова.

Пореден ръст на продажбите

Ръст с 50% на годишна база при новите сделки за продажба на жилищни имоти в София, отчита "Бългериан Пропертис". През първото тримесечие отчетеното годишно нарастване на обемите продажби беше 30%.
Вижда се процес на активизация на пазара, като изминалото тримесечие се превръща в най-успешното за имотния пазар в столицата от няколко години насам, коментира Стойкова.

Хит са 3-стайните апартаменти

Покупките на 3-стайни апартаменти имат тотален превес през изминалите месеци. Те са близо 50% от всички продадените жилищни имоти от "Бългериан Пропертис".
Една четвърт от сделките са с двустайни жилища, делът на многостайните е 15%, а всяка десета продажба е на къща.

Делът на закупените тристайни апартаменти нараства за сметка на двустайните. Това е съществено изменение на структурата на продажбите на жилищни имоти спрямо първото тримесечие, когато двустайните и тристайните бяха с почти равен дял, коментира Полина Стойкова.

Средната площ на закупените жилища нараства на 100 кв. м при 74 кв. м в началото на годината. Тухлените жилища остават най-предпочитани и задържат дела си от 70% от продадените жилища за тримесечието. Половината от купените жилища имат централно парно.

Срокът за продажба се скъсява

Продължава тенденцията за скъсяване на срока за реализация на имотите в София.
Средният престой на продадените през второто тримесечие жилища е 73 дни при 80 дни за първото тримесечие и 104 дни средно за 2014 г.

Данните сочат, че жилищният пазар в София все по-уверено излиза от стагнацията, в която беше изпаднал години наред, коментира Полина Стойкова. Тя очаква темпът на нарастване на цените и продажбите да се запази сходен до края на годината, като средния ръст на поскъпването на имотите за 2015 г. да бъде около 6-7%.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Специални благодарности за личното и професионално отношение на Цветан Кемеров при осъществяване на ...
От около година търся подходяща къща на село, като досега не бях попаднал на нещо, което да отговаря ...
С помощта на регионалния мениджър за Варна г-н Евгени Златев, както и със съдействие на брокера г-н ...
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Последни Новини
Полина Стойкова: Опасност от прегряване на пазара на недвижими имоти няма

17/Юни/2019
infostock.bg, репортер Здравко Василев

Все повече инвеститори се насочват към покупка на недвижима собственост. Цените на недвижимите имоти в България продължават да нарастват със завидни темпове, като вече се доближават до предкризисните си нива. За повече подробности относно ситуацията на пазара потърсихме Полина Стойкова*, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES и ръководител отдел "Анализи и прогнози".

Офертнит... прочети повече

Последни регионални новини
Артпаркът на София е галерия на открито

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

С два театъра в собствените си предели – „София” и „Сфумато”, и още две сцени на отсрещните тротоари – „Зад канала” и „Сити Марк”, с общинския културен център „Средец”, чиято галерия „Сезони” е сред най-интересните в София, паркът, наричан от едни „Заимов”, а от други „Оборище” е най-голямата територия на изкуството в милионния град. И е една от неговите тайни. Повечето му жители и посетители изоб... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече