СТАТИИ

Имотите в София поскъпнаха с 6% през април-юни

Mediapool, 16.07.2015

За първи път от 2008 г. има едновременен ръст на всички ключови показатели на имотния пазар в София - обеми продажби, цени на имотите на база реално сключени сделки, обеми новоотпуснати кредити и активност в строителния сектор с повече издадени разрешителни за строеж и започнало ново строителство.

Ефектът е ръст на цените на имотите в столицата с 6% през второто тримесечие на годината. Това сочат данните на компанията за имоти "Бългериан Пропертис" и НСИ.
"Инвестиционният интерес към София нараства и все повече хора от различни градове от страната влагат в имоти в столицата като стабилен пазар с добри перспективи за развитие. Тези купувачи към момента са около 15% от купувачите на жилища в столицата", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

Средни цени

През второто тримесечие средната цена на продадените апартаменти в София e 780 евро/кв.м при 771 евро/кв.м за първото тримесечие и 735 евро/кв.м за второто тримесечие на 2014 г. Това означава ръст от 6 на сто на годишна база на всички имоти в София и с един процент спрямо предходното тримесечие, сочат данните на "Бългериан Пропъртис".

Средната обща покупна цена на апартамент в София е 75 000 евро и остава съпоставима с тази през 2014 г. Това означава, че няма съществено изменение в бюджетите на купувачите от миналата година насам, посочи Стойкова.

Единствено важна разлика е, че през първото тримесечие преобладаваха бюджетните покупки на цени до 50 000 евро, а през второто тримесечие купувачите вече са много по-уверени и се активизираха покупките в средния и високия ценови клас, допълни тя.

По квартали

"Лозенец" остава един от най-предпочитаните квартали през второто тримесечие, като държи и най-високите цени. Сделките се сключват на нива от около 1100 евро/кв.м.
Сходни са нивата и в центъра на столицата, който постепенно възвръща интереса на купувачите.

Други търсени квартали за покупка на имоти са Студентски град и район "Витоша", където има предлагане на качествено ново строителство на добри цени.
Това са открояващите се квартали, но като цяло сделки се сключват относително равномерно във всички останали райони на столицата, коментира Полина Стойкова.

Пореден ръст на продажбите

Ръст с 50% на годишна база при новите сделки за продажба на жилищни имоти в София, отчита "Бългериан Пропертис". През първото тримесечие отчетеното годишно нарастване на обемите продажби беше 30%.
Вижда се процес на активизация на пазара, като изминалото тримесечие се превръща в най-успешното за имотния пазар в столицата от няколко години насам, коментира Стойкова.

Хит са 3-стайните апартаменти

Покупките на 3-стайни апартаменти имат тотален превес през изминалите месеци. Те са близо 50% от всички продадените жилищни имоти от "Бългериан Пропертис".
Една четвърт от сделките са с двустайни жилища, делът на многостайните е 15%, а всяка десета продажба е на къща.

Делът на закупените тристайни апартаменти нараства за сметка на двустайните. Това е съществено изменение на структурата на продажбите на жилищни имоти спрямо първото тримесечие, когато двустайните и тристайните бяха с почти равен дял, коментира Полина Стойкова.

Средната площ на закупените жилища нараства на 100 кв. м при 74 кв. м в началото на годината. Тухлените жилища остават най-предпочитани и задържат дела си от 70% от продадените жилища за тримесечието. Половината от купените жилища имат централно парно.

Срокът за продажба се скъсява

Продължава тенденцията за скъсяване на срока за реализация на имотите в София.
Средният престой на продадените през второто тримесечие жилища е 73 дни при 80 дни за първото тримесечие и 104 дни средно за 2014 г.

Данните сочат, че жилищният пазар в София все по-уверено излиза от стагнацията, в която беше изпаднал години наред, коментира Полина Стойкова. Тя очаква темпът на нарастване на цените и продажбите да се запази сходен до края на годината, като средния ръст на поскъпването на имотите за 2015 г. да бъде около 6-7%.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Продадох наследствен селски имот чрез фирмата, сделката приключи преди около месец. Впечатлен съм от ...
Бихме искали искрено да благодарим на Ива от Офис Пловдив на Bulgarian Properties за отличната й ...
Много съм доволен от посредническата услуга за продажба, която предлагат Bulgarian Properties. ...
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Последни Новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Последни регионални новини
Нараства търсенето на скъпи жилища край морето

25/Октомври/2018
Труд, 23.10.18, с. 21, Катерина Ковачева

Лукс имотите завладяха пазара на жилища във Варна. Желаещите да се сдобият с нов изтънчен дом са склони да дадат между 200 хил. и четвърт милион лева за апартамент в морската столица, като срещу тази сума, разбира се, търсят жилище ново строителство. Цените на панелните апартаменти във Варна също отбелязват ръст в сравнение с миналата година, отчетоха още брокерите във Варна.

"Реали... прочети повече

Знаете ли, че?
Оптимистични прогнози за ски сезона

22/Октомври/2018
Лилия Чалева, dir.bg

Оптимистични са прогнозите на туристическия бранш за предстоящия зимен сезон, досегашните записвания за Пампорово и Банско показват ръст от 15- 20 процента в сравнение с миналогодишните резервации за същия период. Това заяви Георги Пампоров, изпълнителен директор на Организацията за управление на тур... прочети повече