Dnes.bg: Новото строителство продължава да води в продажбите

2018-01-31   |  dnes.bg

Средната цена на жилищата в София се покачва до 1 095 евро/кв.м през четвъртото тримесечие на 2017 г. от 1 060 евро/кв.м. през двете предходни тримесечия.

Годишното увеличение на цените - спрямо последните четири месеца на 2016 г., е 14%. Средната покупна цена на жилищата в София е 98 780 евро, сочат данните на Bulgarian Properties.

Най-много закупени жилища през последното тримесечие на 2017 г. има в кварталите Кръстова вада, Студентски град и Витоша с приблизително равен дял на продажбите в тях. Младост 4 е бил изключително търсен, но поради ограничено предлагане, особено на двустайни жилища, сделките там са отложени в изчакване на по-добро предлагане.

Средните цени на имотите в Кръстова вада са 1163 евро/кв.м, Студентски град – 977 евро/кв.м, Витоша – 1107 евро/кв.м, Връбница 2 – 920 евро/кв.м, Младост 4 – 1064 евро/кв.м.

Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и в Лозенец, където средните цени за изминалото тримесечие са били 1 510 евро/кв.м. в центъра и 1 407 евро/кв.м. в Лозенец. И в двата квартала предпочитани са луксозни апартаменти с поне 2 спални.

Показателят за достъпност на цените в София (съотношение на цената на кв.м. към средната заплата в столицата) запазва ниво около 1.48. Има леко влошаване на достъпността на имотите в столицата, но като цяло коефициентът е на нива от средата на 2011 и началото на 2012 година и е далеч от стойностите си от предходния бум, когато достигаше близо 3.5.

Новото строителство продължава да съставлява над 60% от продажбите в София. В края на годината най-много от закупените жилища – 60%, са двустайни апартаменти, като наличностите им в сградите ново строителство се изчерпват най-бързо. Средната площ на закупените жилища е 86.5 кв.м.

Забеляза се ръст в дела на закупените жилища на 1-ви етаж – цели 27% от сделките и това се дължи най-вече на такъв тип наличности в сградите с напреднало строителство. Най-много се купуват апартаменти на 2-ри до 6-ти етаж – 70% от сделките. Апартаментите на високи етажи – от 7-ми до 10-ти, са едва около 3% от всички закупени.

За цялата 2017 г. в столицата са вписани 28 175 продажби при 26 480 през 2016 г., което показва годишен ръст на продажбите в София в размер на 6.4%.

От данните на Агенцията по вписванията също се вижда, че София е най-голям и е един от най-бързо растящите пазари. Като цяло страната бележи спад с -6.2%, а продажбите в областните градове общо също спадат с -3.4%.

От Bulgarian Properties очакват, че тази година темпът на нарастване на цените ще се успокои до около 10%, но като цяло активността ще се запази и имотният пазар отново ще бъде сред най-атрактивните за инвестиции пазари.

Местното търсене ще продължава да бъде основен двигател, но очакванията са то да бъде примесено с леко нарастване на чуждестранното търсене на имоти за инвестиция в София.

“Интересно е да се отбележи, че макар да е налице осезаем ръст в цените на имотите в София и те да преминаха границата от 1 000 евро/кв.м., купувачите като че ли не бързат да купуват. Има моменти, в които те се оттеглят в изчакване на по-добри оферти, които да пасват по-точно на техните изисквания и възможности. Една немалка част от купувачите търсят от доста дълго време, понякога повече от година. Тази еластичност в търсенето постепенно ще забави нарастването на цените, тъй като купувачите не са склонни да купуват на всяка цена”, обясни Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти.

По думите й продавачите трябва да бъдат много внимателни в ценообразуването, за да може имотите им да бъдат продаваеми.

Вижте нашите топ оферти ново строителство в София

Обявете имот за продажба с нас!


  прочети повече статии

Сподели
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още
Изгодни имоти в морските курорти
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване