Имотите в София – къде и с колко поскъпват за последните 3 г.

2018-09-20   |  https://profit.bg

Кои са днес най-евтините и най-скъпите квартали за покупка на имот в столицата на България?

Къде се отчита най-силен и най-слаб ръст на цените в последните 3 г.?

Днес средната цена на жилищата в София е от над 1080 евро/кв. м, но това не спира купувачите, като налице е ръст - както на сделките с имоти, така и на строителната активност.

Това се дължи както на подобрението на инфраструктурата в града, така и на увеличението на жителите му, ниските лихви по банковите кредити и повишените доходи на населението спрямо 2015 г., с който период е свързано днешното сравнение.

Допитахме се до една от водещите агенция в страната – Bulgarian Properties, за да разберем как са се променили цените в София към края на второто тримесечие на 2018 г. спрямо 30 юни 2015 г.

Данните показват, че в пет от столичните квартали се отчита ръст в цените от над 50%, докато в 31 се наблюдава повишение от над 40 на сто.

Общо в 71 квартала ръстът е от повече от 30%, докато във всички, без един от столичните райони, имаме поскъпване на имотите от над 20%. Именно този факт прави имотите едно от най-добрите вложения за последните 3 г., тъй като средното поскъпване за този период е от 36%.

Най-голям ръст в цените

Най-сериозен ръст в София се отчита при жилищата в квартали, които преди 3 г. са били или с едни от най-ниските цени (бел. ред. ниската база е лесен начин да се отчете по-висок ръст), или такива с добро местоположение, или със слабо предлагане на нови жилища.

През 2015 г. в общо 4 от 5-те квартала, отличаващи се с ръст на цените от на 50%, цените са били между 550 и 660 евро/кв. м. Именно това позволява на имотите в Левски В да поскъпнат с 59.58%, а във Фондови жилища и Гевгелийски да добавят по 55 и 53 на сто.

В челото са и жилищата в Овча Купел 1, където от имотната агенция отчитат нарастване от средните цени с 50.55%. В топ 5 се вмъкват и имотите в Яворов, където днес цените са с 56% над нивата от 2015 г.

Кои са останалите квартали, отчели най-висок ръст в София?

В топ 10 попадат още четири от крайните квартали – Обеля 2, Люлин 4, 5 и 7, както и Иван Вазов, разположен между НДК, Южен парк и бул. Витоша.

Най-слабо повишение в последните три години от Bulgarian Properties отчитат в Симеоново (17.93%), Зона Б-5 (20.47%), Горна баня (20.92%), Драгалевци (21.08%), Витоша (22.19%), Студентски град (24.92%), Подуяне (26.12%), Оборище (26.15%) и Павлово (27.33%).

В три от посочените квартали днес има и може би най-много ново строителство, което се появи на пазара – Витоша, Студентски град и Кръстова вада. Именно добрите проекти там, при това на по-ниски от средните цени за София, тласкат и част от купувачите в тази посока.

„Вижда се, че сред най-поскъпналите квартали присъстват по-крайни и може би занижени като цени преди квартали, както и такива с развиваща се инсфраструктура и метро. Друга причина за поскъпването в тези квартали е промяната на облика им и стартирането на ново строителство, което е на качествено друго ниво, в сравнение с преобладаващото предлагане на панелни жилища в големите жилищни комплекси, което, от своя страна, също вдига цените.

Т.е. имаме вероятно комбинация от няколко фактора, сред които новото строителство играе важна роля в движението на цените в преобладаващо панелните квартали“, посочва Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Най-скъпо и най-евтино може да се купи в...

Само преди няколко седмици ви информирахме, че начело по най-скъпи имоти в столицата са Докторски паметник, Иван Вазов, Яворов, Медицинска академия, Изток и Лозенец. В топ 10 попадат още Център, Изгрев, Оборище и Стрелбище.

Най-евтино днес е в Модерно преградие, Орландовци, Обеля, Люлин 2, Свобода, Люлин 5 и 9, както и в Красна поляна и Люлин 1.

Вижте нашите предложения за апартаменти ново строителство в гр. София

Вижте нашите предложения за апартаменти в кв. Лозенец

Вижте нашите предложения за апартаменти в кв. Люлин

Вижте нашите предложения за апартаменти в широкия център на София


  прочети повече статии

Сподели
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още
Нова вълна морски оферти - 2019 г.!
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване

Намерете вашия имот при максимален избор
Изберете каква маркетингова комуникация желаете да получавате от нас: