Имотите в София – къде и с колко поскъпват за последните 3 г.

2018-09-20   |  https://profit.bg

Кои са днес най-евтините и най-скъпите квартали за покупка на имот в столицата на България?

Къде се отчита най-силен и най-слаб ръст на цените в последните 3 г.?

Днес средната цена на жилищата в София е от над 1080 евро/кв. м, но това не спира купувачите, като налице е ръст - както на сделките с имоти, така и на строителната активност.

Това се дължи както на подобрението на инфраструктурата в града, така и на увеличението на жителите му, ниските лихви по банковите кредити и повишените доходи на населението спрямо 2015 г., с който период е свързано днешното сравнение.

Допитахме се до една от водещите агенция в страната – Bulgarian Properties, за да разберем как са се променили цените в София към края на второто тримесечие на 2018 г. спрямо 30 юни 2015 г.

Данните показват, че в пет от столичните квартали се отчита ръст в цените от над 50%, докато в 31 се наблюдава повишение от над 40 на сто.

Общо в 71 квартала ръстът е от повече от 30%, докато във всички, без един от столичните райони, имаме поскъпване на имотите от над 20%. Именно този факт прави имотите едно от най-добрите вложения за последните 3 г., тъй като средното поскъпване за този период е от 36%.

Най-голям ръст в цените

Най-сериозен ръст в София се отчита при жилищата в квартали, които преди 3 г. са били или с едни от най-ниските цени (бел. ред. ниската база е лесен начин да се отчете по-висок ръст), или такива с добро местоположение, или със слабо предлагане на нови жилища.

През 2015 г. в общо 4 от 5-те квартала, отличаващи се с ръст на цените от на 50%, цените са били между 550 и 660 евро/кв. м. Именно това позволява на имотите в Левски В да поскъпнат с 59.58%, а във Фондови жилища и Гевгелийски да добавят по 55 и 53 на сто.

В челото са и жилищата в Овча Купел 1, където от имотната агенция отчитат нарастване от средните цени с 50.55%. В топ 5 се вмъкват и имотите в Яворов, където днес цените са с 56% над нивата от 2015 г.

Кои са останалите квартали, отчели най-висок ръст в София?

В топ 10 попадат още четири от крайните квартали – Обеля 2, Люлин 4, 5 и 7, както и Иван Вазов, разположен между НДК, Южен парк и бул. Витоша.

Най-слабо повишение в последните три години от Bulgarian Properties отчитат в Симеоново (17.93%), Зона Б-5 (20.47%), Горна баня (20.92%), Драгалевци (21.08%), Витоша (22.19%), Студентски град (24.92%), Подуяне (26.12%), Оборище (26.15%) и Павлово (27.33%).

В три от посочените квартали днес има и може би най-много ново строителство, което се появи на пазара – Витоша, Студентски град и Кръстова вада. Именно добрите проекти там, при това на по-ниски от средните цени за София, тласкат и част от купувачите в тази посока.

„Вижда се, че сред най-поскъпналите квартали присъстват по-крайни и може би занижени като цени преди квартали, както и такива с развиваща се инсфраструктура и метро. Друга причина за поскъпването в тези квартали е промяната на облика им и стартирането на ново строителство, което е на качествено друго ниво, в сравнение с преобладаващото предлагане на панелни жилища в големите жилищни комплекси, което, от своя страна, също вдига цените.

Т.е. имаме вероятно комбинация от няколко фактора, сред които новото строителство играе важна роля в движението на цените в преобладаващо панелните квартали“, посочва Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Най-скъпо и най-евтино може да се купи в...

Само преди няколко седмици ви информирахме, че начело по най-скъпи имоти в столицата са Докторски паметник, Иван Вазов, Яворов, Медицинска академия, Изток и Лозенец. В топ 10 попадат още Център, Изгрев, Оборище и Стрелбище.

Най-евтино днес е в Модерно преградие, Орландовци, Обеля, Люлин 2, Свобода, Люлин 5 и 9, както и в Красна поляна и Люлин 1.

Вижте нашите предложения за апартаменти ново строителство в гр. София

Вижте нашите предложения за апартаменти в кв. Лозенец

Вижте нашите предложения за апартаменти в кв. Люлин

Вижте нашите предложения за апартаменти в широкия център на София


  прочети повече статии

Сподели
Modera Residence - затворен комплекс в кв. Витоша с АКТ 16
ПОСЛЕДНИ НАЛИЧНОСТИ в хитовия комплекс Modera Residence, носител на наградата за най-продаван комплекс за 2018 и 2019 г. Комплексът е с Акт 16 и предлага качествена среда на живот за нуждите на съвременния човек. Невероятни гледки към Витоша, прекрасна зеленина, зони за отдих на открито и детски площадки.
Вижте още
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните налични жилища за продажба.
Вижте още

Изпратете запитване