МЕДИИТЕ ЗА НАС

Имотите в София – къде и с колко поскъпват за последните 3 г.

https://profit.bg

Кои са днес най-евтините и най-скъпите квартали за покупка на имот в столицата на България?

Къде се отчита най-силен и най-слаб ръст на цените в последните 3 г.?

Днес средната цена на жилищата в София е от над 1080 евро/кв. м, но това не спира купувачите, като налице е ръст - както на сделките с имоти, така и на строителната активност.

Това се дължи както на подобрението на инфраструктурата в града, така и на увеличението на жителите му, ниските лихви по банковите кредити и повишените доходи на населението спрямо 2015 г., с който период е свързано днешното сравнение.

Допитахме се до една от водещите агенция в страната – Bulgarian Properties, за да разберем как са се променили цените в София към края на второто тримесечие на 2018 г. спрямо 30 юни 2015 г.

Данните показват, че в пет от столичните квартали се отчита ръст в цените от над 50%, докато в 31 се наблюдава повишение от над 40 на сто.

Общо в 71 квартала ръстът е от повече от 30%, докато във всички, без един от столичните райони, имаме поскъпване на имотите от над 20%. Именно този факт прави имотите едно от най-добрите вложения за последните 3 г., тъй като средното поскъпване за този период е от 36%.

Най-голям ръст в цените

Най-сериозен ръст в София се отчита при жилищата в квартали, които преди 3 г. са били или с едни от най-ниските цени (бел. ред. ниската база е лесен начин да се отчете по-висок ръст), или такива с добро местоположение, или със слабо предлагане на нови жилища.

През 2015 г. в общо 4 от 5-те квартала, отличаващи се с ръст на цените от на 50%, цените са били между 550 и 660 евро/кв. м. Именно това позволява на имотите в Левски В да поскъпнат с 59.58%, а във Фондови жилища и Гевгелийски да добавят по 55 и 53 на сто.

В челото са и жилищата в Овча Купел 1, където от имотната агенция отчитат нарастване от средните цени с 50.55%. В топ 5 се вмъкват и имотите в Яворов, където днес цените са с 56% над нивата от 2015 г.

Кои са останалите квартали, отчели най-висок ръст в София?

В топ 10 попадат още четири от крайните квартали – Обеля 2, Люлин 4, 5 и 7, както и Иван Вазов, разположен между НДК, Южен парк и бул. Витоша.

Най-слабо повишение в последните три години от Bulgarian Properties отчитат в Симеоново (17.93%), Зона Б-5 (20.47%), Горна баня (20.92%), Драгалевци (21.08%), Витоша (22.19%), Студентски град (24.92%), Подуяне (26.12%), Оборище (26.15%) и Павлово (27.33%).

В три от посочените квартали днес има и може би най-много ново строителство, което се появи на пазара – Витоша, Студентски град и Кръстова вада. Именно добрите проекти там, при това на по-ниски от средните цени за София, тласкат и част от купувачите в тази посока.

„Вижда се, че сред най-поскъпналите квартали присъстват по-крайни и може би занижени като цени преди квартали, както и такива с развиваща се инсфраструктура и метро. Друга причина за поскъпването в тези квартали е промяната на облика им и стартирането на ново строителство, което е на качествено друго ниво, в сравнение с преобладаващото предлагане на панелни жилища в големите жилищни комплекси, което, от своя страна, също вдига цените.

Т.е. имаме вероятно комбинация от няколко фактора, сред които новото строителство играе важна роля в движението на цените в преобладаващо панелните квартали“, посочва Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Най-скъпо и най-евтино може да се купи в...

Само преди няколко седмици ви информирахме, че начело по най-скъпи имоти в столицата са Докторски паметник, Иван Вазов, Яворов, Медицинска академия, Изток и Лозенец. В топ 10 попадат още Център, Изгрев, Оборище и Стрелбище.

Най-евтино днес е в Модерно преградие, Орландовци, Обеля, Люлин 2, Свобода, Люлин 5 и 9, както и в Красна поляна и Люлин 1.

Вижте нашите предложения за апартаменти ново строителство в гр. София

Вижте нашите предложения за апартаменти в кв. Лозенец

Вижте нашите предложения за апартаменти в кв. Люлин

Вижте нашите предложения за апартаменти в широкия център на София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Бих искала да благодаря на Силвия Гочева и Ангел Соколов за това, че отделиха цял ден за нас и ни ...
Много хубав и удобен сайт! Надявам се (сигурен съм), че и екипът ви е точно толкова професионален. ...
Току-що продадох двустаен апартамент в България, като имах удоволствието да работя със Сергей ...
Най-продаваният комплекс в София!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Последни Новини
Собственият дом е по-достъпен

05/Юни/2019
Труд, 04.06.2019, с. 20

По-високата покупателна способност на доходите, ръстът на БВП и намалената безработица се отразяват на пазара на имоти. Заплатите в София постоянно се увеличават през последните 10 години, сочат официалните данни.

През 2008 г. софиянци са получавали средно по 754 лв. През 2012 г. за пръв път се преминава границата от 1000 лв. - 1005 лв.. През 2017 г. сумата е възлизала средно на 14... прочети повече

Последни регионални новини
91% от столичаните са доволни от това, че живеят в София

30/Май/2019
www.investor.bg, 28.05.2019

Обобщените резултати от проучване на „Визия за София“ показват, че 91% от софиянците изразяват висока удовлетвореност от това, че живеят в столицата, и въпреки проблемите и критичните точки 57% смятат, че като цяло градът се развива към по-добро място за живеене.

Гражданите са удовлетворени в най-голяма степен от търговската мрежа, възможностите за култура, образователните възможно... прочети повече

Знаете ли, че?
Доходност от наем и начини сами да я повишим

28/Март/2019
manager.bg

Жилищни имоти

Към момента в София доходността от наем на жилища (двустайни и тристайни) е около 5%, в Пловдив – 6%, за Варна - 4%, за Бургас – 5%.

Рентабилността от тази инвестиция рядко надвишава 5%.

Предимства:

- Лесно отдаване под наем. Д... прочети повече