МЕДИИТЕ ЗА НАС

Имотна инвестиция с до 10% гарантирана доходност

www.fakti.bg, 02.09.2015

Едва ли е новина, ако кажем, че в квартали в близост до Висши учебни заведения у нас, съществува хроничен дефицит на жилища. Причините са както препълнените общежития, така и липсата на ново строителство на места живот на студентите.

Как се решава този въпрос в чужбина? Като пример може да вземем Великобритания – една от държавите с най-много и елитни висши учебни заведения. Там има специално проектирани жилищни сгради в близост до университетите. През 2013 г. над 2 млрд. паунда са инвестирани в подобни сгради, като половината от тях са от чуждестранни вложители, сочат данните на консултантката компания CBRE. Обикновено интересът към тях е висок и се продават още на етап на строеж. През 2013-а са продадени площи за 5 млрд. паунда, посочват от Savills.

„Наемът е гарантиран поне за 3-5 години, а годишната доходност е между 7% и 10%. Инвестицията в подобен тип имот се счита за сигурна и нискорискова, като през последните години става все по-популярна и се доказва като нов клас инвестиционен актив”, обясняват от агенция Bulgarian Properties.

Наемните нива в сградите, построени именно с цел отдаване под наем на студенти бележат ръст от 2.25% през 2014 г. В Лондон наемните са се повишили с 1.18%, а около университетите извън столицата – с 2.25%. Този факт, както и стабилността на сегмента, са причините интересът към него да расте.

Изискванията на студентите

Наемната цена вече не е основен критерии при избор на квартира. „Днешните студенти са по-независими и фокусирани върху обучението си, имат предпочитание за тяхно лично пространство и живот в среда, която ще подпомогне шансовете им за успешно получаване на образователната им степен. Високият стандарт при настаняването на студенти се счита за много важен фактор за постигане на образователните цели на студентите”, обясняват от BULGARIAN PROPERTIES.

Какви трябва да са новите сгради

* Сигурност – отделни апартаменти с наличие на рецепция

* Технология – високоскоростен интернет и Wi-Fi, общи компютърни зали

* Достъпност – лесен достъп до сградата на университета и близките удобства

* Висок клас на завършеност и оборудване – самостоятелни бани, кухни, съвременни уреди

* Фокусираност към образованието – колективни и самостоятелни стаи за учене, IT стаи за досъп до интернет

Кои са факторите за успешна инвестиция в студентски жилища

1. Правилното място.

Локацията е ключова, когато купувате апартамент в такива сгради. Студентите не са склонни да пътуват далеч и имат предпочитания да живеят близо до образователния център и близките удобства. Точната локация ще осигури постоянна заетост на имотите, което ще се отрази положително върху възвръщаемостта за инвеститорите.

2. Строителството да е предназначено за тази цел.

В последните години, много празни сгради с търговска цел претърпяха преустройства и бяха предлагани на инвеститори като подходящи за студентско настаняване. Тези сгради обаче не са подходящи за обитаване поради високите разходи по поддръжка, които биха имали те. Този тип имоти не успяват да доведат до желаните резултати и инвеститорите често остават с имот, който би имал проблем с генерирането на приемливи доходи от наем и трудно би се и препродал.

3. Високо качество.

Дългосрочната устойчивост и приложимост на еднa сграда трябва да бъде внимателно премислена и планирана. Дизайнът на сградата трябва да е такъв, че да осигурява качество на живот и в дългосрочен план – сигурна възвръщаемост за инвеститорите. Сградите, целево построени за студентски общежития се различават от традиционните общежития за студенти. В традиционния тип сгради има големи общи части и затова могат да генерират по-малко приходи от наем отколкото сградите, построени с инвестиционна цел за студентски общежития.

4. Строители с опит и правилно управление.

Строители и фасилити мениджъри без доказан опит е малко вероятно напълно да разберат нуждите и търсенето от страна на днешните студенти. Това би довело до скъсяване живота на сградата и невъзможност да се постигне 100% заетост.

Вижте нашите оферти за студентски жилища:
• Keele House
• Primus Edge

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Разглеждам офертите на сайта на Bulgarian Properties през последните 8 години и когато дойде ...
Приемете моите най-сърдечни пожелания за рождения ви ден. Пожелавам непрестанно развитие на фирмата ...
Благодаря на Bulgarian Properties за предоставените услуги. Вашият брокер Христо беше изключително ...
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Последни Новини
Полина Стойкова за в-к Строител: Пазарът е изключително активен от началото на 2019 г.

05/Март/2019
http://vestnikstroitel.bg

„През първите два месеца на 2019 г. станахме свидетели на силен старт на пазара на жилищни и ваканционни имоти. Интересно е, че през февруари се забеляза изключителна активизация в цялата страна, като традиционно водеща роля имаше София.“ Това съобщи за вестник „Строител“ Полина Стойкова MRICS, изп. директор на Bulgarian Properties.

Според нея прогнозите на експертите от бранша за ... прочети повече

Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Знаете ли, че?
Бижу за $4 млн. в Бояна! "Ню Йорк таймс" на лов за къщи из България

01/Март/2019
trafficnews.bg

В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а купувачите от чужбина заявяват интерес към покупки с инвестиционна цел.

Като взима за отправна точка на публикацията си луксо... прочети повече