МЕДИИТЕ ЗА НАС

Имотна инвестиция с до 10% гарантирана доходност

www.fakti.bg, 02.09.2015

Едва ли е новина, ако кажем, че в квартали в близост до Висши учебни заведения у нас, съществува хроничен дефицит на жилища. Причините са както препълнените общежития, така и липсата на ново строителство на места живот на студентите.

Как се решава този въпрос в чужбина? Като пример може да вземем Великобритания – една от държавите с най-много и елитни висши учебни заведения. Там има специално проектирани жилищни сгради в близост до университетите. През 2013 г. над 2 млрд. паунда са инвестирани в подобни сгради, като половината от тях са от чуждестранни вложители, сочат данните на консултантката компания CBRE. Обикновено интересът към тях е висок и се продават още на етап на строеж. През 2013-а са продадени площи за 5 млрд. паунда, посочват от Savills.

„Наемът е гарантиран поне за 3-5 години, а годишната доходност е между 7% и 10%. Инвестицията в подобен тип имот се счита за сигурна и нискорискова, като през последните години става все по-популярна и се доказва като нов клас инвестиционен актив”, обясняват от агенция Bulgarian Properties.

Наемните нива в сградите, построени именно с цел отдаване под наем на студенти бележат ръст от 2.25% през 2014 г. В Лондон наемните са се повишили с 1.18%, а около университетите извън столицата – с 2.25%. Този факт, както и стабилността на сегмента, са причините интересът към него да расте.

Изискванията на студентите

Наемната цена вече не е основен критерии при избор на квартира. „Днешните студенти са по-независими и фокусирани върху обучението си, имат предпочитание за тяхно лично пространство и живот в среда, която ще подпомогне шансовете им за успешно получаване на образователната им степен. Високият стандарт при настаняването на студенти се счита за много важен фактор за постигане на образователните цели на студентите”, обясняват от BULGARIAN PROPERTIES.

Какви трябва да са новите сгради

* Сигурност – отделни апартаменти с наличие на рецепция

* Технология – високоскоростен интернет и Wi-Fi, общи компютърни зали

* Достъпност – лесен достъп до сградата на университета и близките удобства

* Висок клас на завършеност и оборудване – самостоятелни бани, кухни, съвременни уреди

* Фокусираност към образованието – колективни и самостоятелни стаи за учене, IT стаи за досъп до интернет

Кои са факторите за успешна инвестиция в студентски жилища

1. Правилното място.

Локацията е ключова, когато купувате апартамент в такива сгради. Студентите не са склонни да пътуват далеч и имат предпочитания да живеят близо до образователния център и близките удобства. Точната локация ще осигури постоянна заетост на имотите, което ще се отрази положително върху възвръщаемостта за инвеститорите.

2. Строителството да е предназначено за тази цел.

В последните години, много празни сгради с търговска цел претърпяха преустройства и бяха предлагани на инвеститори като подходящи за студентско настаняване. Тези сгради обаче не са подходящи за обитаване поради високите разходи по поддръжка, които биха имали те. Този тип имоти не успяват да доведат до желаните резултати и инвеститорите често остават с имот, който би имал проблем с генерирането на приемливи доходи от наем и трудно би се и препродал.

3. Високо качество.

Дългосрочната устойчивост и приложимост на еднa сграда трябва да бъде внимателно премислена и планирана. Дизайнът на сградата трябва да е такъв, че да осигурява качество на живот и в дългосрочен план – сигурна възвръщаемост за инвеститорите. Сградите, целево построени за студентски общежития се различават от традиционните общежития за студенти. В традиционния тип сгради има големи общи части и затова могат да генерират по-малко приходи от наем отколкото сградите, построени с инвестиционна цел за студентски общежития.

4. Строители с опит и правилно управление.

Строители и фасилити мениджъри без доказан опит е малко вероятно напълно да разберат нуждите и търсенето от страна на днешните студенти. Това би довело до скъсяване живота на сградата и невъзможност да се постигне 100% заетост.

Вижте нашите оферти за студентски жилища:
• Keele House
• Primus Edge

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Току-що продадох апартамента си в София чрез Bulgarian Properties и не мога да кажа нищо друго освен ...
Сърдечни благодарности за Росен Станков :) Сърдечен,отзивчив и винаги на линия за клиентите си ...
Благодаря ви много за бързото и компетентно прехвърляне на имота, който аз купих в град Обзор. Юрист ...
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Последни Новини
НСИ: Жилищата в Пловдив поскъпват най-бързо

02/Януари/2019
Монитор, 01.01.18, с.5

Цените на жилищата в България са нараснали с 6,3% на годишна основа през третото тримесечие на 2018 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-голямо е повишението при новопостроените жилища, които отбелязват годишен ръст от 7,2%, докато при съществуващите жилища е отчетено повишение от 5,8%, показват данните на националната статистика.

През второ... прочети повече

Последни регионални новини
Националното турне на „Палячи” пристига в Пловдив

22/Октомври/2018
http://bnr.bg

Световноизвестният тенор Калуди Калудов отбелязва в Пловдив 40 години на сцената с ролята на Канио в операта „Палячи“ от Леонкавало.

Новата продукция на Държавна опера-Стара Загора е съвместно с Академичен цирк „Балкански“ и ще бъде изпълнена тази вечер в шапитото на цирка, до Колодрума. Идеята за опера в цирка е на Калуди Калудов. В новата постановка пътуващата трупа е циркова и д... прочети повече

Знаете ли, че?
Заемът - все по-предпочитан пред наема

25/Октомври/2018
http://profit.bg

Вечният въпрос – заем или наем? Или иначе казано – да живеем под наем или да изтеглим заем, с който да си купим жилище?

Погледнато от днешна гледна точка, заемът изглежда доста по-изгоден, но дали ситуацията ще продължи да е подобна и догодина, пък и след това?

Увеличав... прочети повече