МЕДИИТЕ ЗА НАС

Имотна инвестиция с до 10% гарантирана доходност

www.fakti.bg, 02.09.2015

Едва ли е новина, ако кажем, че в квартали в близост до Висши учебни заведения у нас, съществува хроничен дефицит на жилища. Причините са както препълнените общежития, така и липсата на ново строителство на места живот на студентите.

Как се решава този въпрос в чужбина? Като пример може да вземем Великобритания – една от държавите с най-много и елитни висши учебни заведения. Там има специално проектирани жилищни сгради в близост до университетите. През 2013 г. над 2 млрд. паунда са инвестирани в подобни сгради, като половината от тях са от чуждестранни вложители, сочат данните на консултантката компания CBRE. Обикновено интересът към тях е висок и се продават още на етап на строеж. През 2013-а са продадени площи за 5 млрд. паунда, посочват от Savills.

„Наемът е гарантиран поне за 3-5 години, а годишната доходност е между 7% и 10%. Инвестицията в подобен тип имот се счита за сигурна и нискорискова, като през последните години става все по-популярна и се доказва като нов клас инвестиционен актив”, обясняват от агенция Bulgarian Properties.

Наемните нива в сградите, построени именно с цел отдаване под наем на студенти бележат ръст от 2.25% през 2014 г. В Лондон наемните са се повишили с 1.18%, а около университетите извън столицата – с 2.25%. Този факт, както и стабилността на сегмента, са причините интересът към него да расте.

Изискванията на студентите

Наемната цена вече не е основен критерии при избор на квартира. „Днешните студенти са по-независими и фокусирани върху обучението си, имат предпочитание за тяхно лично пространство и живот в среда, която ще подпомогне шансовете им за успешно получаване на образователната им степен. Високият стандарт при настаняването на студенти се счита за много важен фактор за постигане на образователните цели на студентите”, обясняват от BULGARIAN PROPERTIES.

Какви трябва да са новите сгради

* Сигурност – отделни апартаменти с наличие на рецепция

* Технология – високоскоростен интернет и Wi-Fi, общи компютърни зали

* Достъпност – лесен достъп до сградата на университета и близките удобства

* Висок клас на завършеност и оборудване – самостоятелни бани, кухни, съвременни уреди

* Фокусираност към образованието – колективни и самостоятелни стаи за учене, IT стаи за досъп до интернет

Кои са факторите за успешна инвестиция в студентски жилища

1. Правилното място.

Локацията е ключова, когато купувате апартамент в такива сгради. Студентите не са склонни да пътуват далеч и имат предпочитания да живеят близо до образователния център и близките удобства. Точната локация ще осигури постоянна заетост на имотите, което ще се отрази положително върху възвръщаемостта за инвеститорите.

2. Строителството да е предназначено за тази цел.

В последните години, много празни сгради с търговска цел претърпяха преустройства и бяха предлагани на инвеститори като подходящи за студентско настаняване. Тези сгради обаче не са подходящи за обитаване поради високите разходи по поддръжка, които биха имали те. Този тип имоти не успяват да доведат до желаните резултати и инвеститорите често остават с имот, който би имал проблем с генерирането на приемливи доходи от наем и трудно би се и препродал.

3. Високо качество.

Дългосрочната устойчивост и приложимост на еднa сграда трябва да бъде внимателно премислена и планирана. Дизайнът на сградата трябва да е такъв, че да осигурява качество на живот и в дългосрочен план – сигурна възвръщаемост за инвеститорите. Сградите, целево построени за студентски общежития се различават от традиционните общежития за студенти. В традиционния тип сгради има големи общи части и затова могат да генерират по-малко приходи от наем отколкото сградите, построени с инвестиционна цел за студентски общежития.

4. Строители с опит и правилно управление.

Строители и фасилити мениджъри без доказан опит е малко вероятно напълно да разберат нуждите и търсенето от страна на днешните студенти. Това би довело до скъсяване живота на сградата и невъзможност да се постигне 100% заетост.

Вижте нашите оферти за студентски жилища:
• Keele House
• Primus Edge

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Цялото ни семейството с радост изразява благодарност към BULGARIAN PROPERTIES като цяло и отделно ...
Благодаря за коректността и вниманието. Пожелавам успех! ...
Искам да споделя, че компанията се управлява много професионално. Получихме информация относно ...
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Последни Новини
Заповядайте в новия ни офис в гр. Бургас!

12/Юни/2019
BULGARIAN PROPERTIES

Следвайки стратегия за присъствие със собствени офиси във всички големи градове и курорти в страната, с най-голямо удоволствие бихме искали да ви съобщим, че открихме нов офис в гр. Бургас.

Той се намира в модерна офис сграда в кв. Лазур с адрес:

ул. Адам Мицкевич 5, вх. Б, ет. 2, офис 2 - точно над клона на БАКБ
Вижте офиса на картата
Тел: 056 828 449... прочети повече

Последни регионални новини
91% от столичаните са доволни от това, че живеят в София

30/Май/2019
www.investor.bg, 28.05.2019

Обобщените резултати от проучване на „Визия за София“ показват, че 91% от софиянците изразяват висока удовлетвореност от това, че живеят в столицата, и въпреки проблемите и критичните точки 57% смятат, че като цяло градът се развива към по-добро място за живеене.

Гражданите са удовлетворени в най-голяма степен от търговската мрежа, възможностите за култура, образователните възможно... прочети повече

Знаете ли, че?
Възвръща ли се интересът на британците към имотите в България?

08/Май/2019
www.investor.bg

България може да е най-бедната страна членка на ЕС, но предлага многобройни възможности за закупуване на имот. До 10 хил. британски граждани наричат балканската страна свой дом. Много от тях са се сдобили с имот по време на бума в началото на 90-те години на миналия век, когато имоти можеха да бъдат... прочети повече