Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотна инвестиция с до 10% гарантирана доходност

2015-09-04   |  www.fakti.bg, 02.09.2015

Едва ли е новина, ако кажем, че в квартали в близост до Висши учебни заведения у нас, съществува хроничен дефицит на жилища. Причините са както препълнените общежития, така и липсата на ново строителство на места живот на студентите.

Как се решава този въпрос в чужбина? Като пример може да вземем Великобритания – една от държавите с най-много и елитни висши учебни заведения. Там има специално проектирани жилищни сгради в близост до университетите. През 2013 г. над 2 млрд. паунда са инвестирани в подобни сгради, като половината от тях са от чуждестранни вложители, сочат данните на консултантката компания CBRE. Обикновено интересът към тях е висок и се продават още на етап на строеж. През 2013-а са продадени площи за 5 млрд. паунда, посочват от Savills.

„Наемът е гарантиран поне за 3-5 години, а годишната доходност е между 7% и 10%. Инвестицията в подобен тип имот се счита за сигурна и нискорискова, като през последните години става все по-популярна и се доказва като нов клас инвестиционен актив”, обясняват от агенция Bulgarian Properties.

Наемните нива в сградите, построени именно с цел отдаване под наем на студенти бележат ръст от 2.25% през 2014 г. В Лондон наемните са се повишили с 1.18%, а около университетите извън столицата – с 2.25%. Този факт, както и стабилността на сегмента, са причините интересът към него да расте.

Изискванията на студентите

Наемната цена вече не е основен критерии при избор на квартира. „Днешните студенти са по-независими и фокусирани върху обучението си, имат предпочитание за тяхно лично пространство и живот в среда, която ще подпомогне шансовете им за успешно получаване на образователната им степен. Високият стандарт при настаняването на студенти се счита за много важен фактор за постигане на образователните цели на студентите”, обясняват от BULGARIAN PROPERTIES.

Какви трябва да са новите сгради

* Сигурност – отделни апартаменти с наличие на рецепция

* Технология – високоскоростен интернет и Wi-Fi, общи компютърни зали

* Достъпност – лесен достъп до сградата на университета и близките удобства

* Висок клас на завършеност и оборудване – самостоятелни бани, кухни, съвременни уреди

* Фокусираност към образованието – колективни и самостоятелни стаи за учене, IT стаи за досъп до интернет

Кои са факторите за успешна инвестиция в студентски жилища

1. Правилното място.

Локацията е ключова, когато купувате апартамент в такива сгради. Студентите не са склонни да пътуват далеч и имат предпочитания да живеят близо до образователния център и близките удобства. Точната локация ще осигури постоянна заетост на имотите, което ще се отрази положително върху възвръщаемостта за инвеститорите.

2. Строителството да е предназначено за тази цел.

В последните години, много празни сгради с търговска цел претърпяха преустройства и бяха предлагани на инвеститори като подходящи за студентско настаняване. Тези сгради обаче не са подходящи за обитаване поради високите разходи по поддръжка, които биха имали те. Този тип имоти не успяват да доведат до желаните резултати и инвеститорите често остават с имот, който би имал проблем с генерирането на приемливи доходи от наем и трудно би се и препродал.

3. Високо качество.

Дългосрочната устойчивост и приложимост на еднa сграда трябва да бъде внимателно премислена и планирана. Дизайнът на сградата трябва да е такъв, че да осигурява качество на живот и в дългосрочен план – сигурна възвръщаемост за инвеститорите. Сградите, целево построени за студентски общежития се различават от традиционните общежития за студенти. В традиционния тип сгради има големи общи части и затова могат да генерират по-малко приходи от наем отколкото сградите, построени с инвестиционна цел за студентски общежития.

4. Строители с опит и правилно управление.

Строители и фасилити мениджъри без доказан опит е малко вероятно напълно да разберат нуждите и търсенето от страна на днешните студенти. Това би довело до скъсяване живота на сградата и невъзможност да се постигне 100% заетост.

Вижте нашите оферти за студентски жилища:
• Keele House
• Primus Edge

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване