Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотният пазар в София е в подем според брокерите

2016-01-28   |  www.dnevnik.bg, 27.01.2016

През 2015 г. имотният пазар в София се съживи, увеличи се интересът към покупки с инвестиционна цел, нараснаха и покупките на ново строителство дори и "на зелено", сочат наблюденията на агенция "Bulgarian Properties".

Наблюденията на брокерите потвърждават данни на Агенцията по вписванията за сделките през цялата минала година, според които увеличението в София е със 17%, цитирани в днешния брой на "Капитал Daily". В Пловдив, където през периода октомври - декември 2015 сделките са се увеличили с 21% спрямо година по-рано. Като цяло положителният тренд е валиден и за цялата страна - годишният ръст е 5.7%, коментира изданието.

По данни на "Bulgarian Properties" през четвъртото тримесечие на 2015 г. средната цена на продадените апартаменти в София за първи път от 2011 г. досега премина границата от 800 евро/кв.м.

Жилищата в София през последните месеци на годината са се продавали средно за 815 евро/кв.м. при 794 евро/кв.м. за 3-тото тримесечие и 764 евро/кв.м. за 4-тото тримесечие на 2014 година, тоест средното увеличение за година е с 6 на сто.

Данните сочат, че средната цена на купените апартаменти в София за периода октомври - декември е 75 280 евро.

Интересът на купувачите е бил към по-големи жилища и ателиета за отдаване поднаем, но половината от реалните сделки са за по-малки апартаменти. Южните квартали продължават да бъдат най-предпочитани за покупка, a средната цена там е около 830 евро/кв.м.

Най-скъп остава "Лозенец", където цените са около 1100 - 1200 евро за кв. м, голямо е търсенето и в района на "Хладилника" и "Кръстова вада", а от крайните квартали - в "Младост". Най-евтини са "Дружба", "Левски", "Сухата река" – средно около 580 евро/кв.м.

След активната 2015 г. в жилищния сектор очакванията на консултантите, до които "Капитал Daily" се допита, са за ръст на цените и през тази година. Според агенцията за недвижими имоти "Имотека" цените на жилищата ще нараснат с 5-7% в следващите 12 месеца. "Предпоставките за ръст в активността и цените са ясно видими – интересът е значителен, инвеститорите се стремят да отговорят на търсенето, хората предпочитат съхранението на спестяванията си в имот поради липса на по-добра алтернатива", казва Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека". По думите й "Младост" и центърът ще бъдат основните предпочитания на купувачите и те ще се стремят да намерят подходящ имот в тези райони.

Очакванията са и за по-активен кредитен пазар и по-ниски лихви. Според консултантите от "Кредит център" след сериозния спад на лихвите по кредитите и депозитите през 2015 г. и засилената активност на кредитния пазар, особено при ипотечното кредитиране, тенденциите ще се запазят и през тази година. Като при намалението на лихвите темповете ще се забавят, тъй като доходността по депозитите слезе на много ниско ниво - в границите 0.25 - 1.25%. При кредитната активност прогнозата е ръстът да се увеличи в резултат на стабилизирането на икономиката, намалението на безработицата и активния пазар на недвижими имоти, обобщават от "Кредит център".

Вижте имоти ново строителства в София

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване