Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотните сделки в София стават със седмица по-бързо

2015-07-28   |  Монитор, 28.07.2015, Иван Петров

Със седмица по-бързо са се сключвали имотните сделки в София през второто тримесечие, отчитат от агенциите в столицата.

Средният престой на продадените през второто тримесечие имоти е 73 дни при 80 дни за първото тримесечие и 104 дни средно за 2014 г.

Тухлените жилища остават най-предпочитани и задържат дела си от 70% от продадените апартаменти за тримесечието. 50% от купените са жилища са с централно топлоснабдяване. Средната площ на купените жилища нараства на 100 кв.м при 74 кв.м в началото на годината, сочат данни на BULGARIAN PROPERTIES.

„Лозенец” остава един от най-предпочитаните столични квартали и през второто тримесечие, като също така той държи и най-високи цени - сделки се сключват на около 1100 евро/кв.м. Сходни са нивата и в центъра, който постепенно възвръща интереса на купувачите. Други популярни квартали са Студентски град и „Витоша”, където има изгодно предлагане на качествено ново строителство.

Раздвижването на пазара от началото на годината доведе до рязко увеличение на броя на започнатите нови сгради жилищни в София. Той е около 6 пъти по-голям спрямо година по-рано. Причината е нарастващият дефицит на качествени апартаменти в столицата. За това през първото тримесечие в столицата активно са се продавали имоти, излезли на пазара преди 5 и дори 10 месеца, което е сравнително дълъг за този сегмент период. През април и май преобладаващ е делът на продажбите, реализирани за 2 до 5 месеца - 41%, следван от имотите, които са на пазара от 6 месеца до 1 година - близо 25% от всички.

„Ако купувачите, водени от убеждението, че доминират пазара, имат твърде високи очаквания, може да „изпуснат” добрите предложения и да се наложи да чакат да завърши следващата вълна ново строителство”, коментира Георги Павлов, шеф на една от столичните агенции. „Продавачите от своя страна трябва да бъдат гъвкави спрямо промените, които са много динамични в момента - от една страна, имаме растящ недостиг на качествени апартаменти, а от друга - доста активно строителство на нови обекти. Всеки, който иска да продаде на добра цена, трябва да намери пазарно решение и да открие логичен баланс между тези две тенденции”, обяснява още той.

Поне до края на годината ще се чувства известен недостиг на качествени жилища в София, смятат столичните брокери. Тогава се очаква да излязат на пазара някои нови проекти, които донякъде да задоволят търсенето на апартаменти в хубави квартали с добри комуникации.




Вижте най-новите ни оферти от София

Разгледайте нашите оферти ново строителство в София

  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване