МЕДИИТЕ ЗА НАС

Стойкова на "Шумът на парите": Имотният пазар е в сериозен подем, отмина стихийността

Profit.bg

"Имотният пазар беше прекалено дълго време притиснат, но се завърна на сцената и е в сериозен подем. Тази година процесите леко се забавят, сравнено с миналата година. Не са така стихийни, но може да се каже, че имотният пазар се нормализира.

Готов е да предложи всички съвременни нововъведения. Аз съм на пазара от 2003 г. и мога да направя доста директни сравнения със сегашното състояние и тогава." Това каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, по време на 9-ото издание на Шумът на парите.

По думите й тази година ваканционните пазари ще произведат новини.

От средата на миналата година продажбите тръгнаха нагоре в ски курортите. Пример за това е Банско. Този ръст ще продължи и тази година. За първото тримесечие на 2018 г. обемът на продажбите в Разложко е 20%. Има много нови и разнообразни клиенти.

Ръст е отчетен също така по Черноморието. За първото тримесечие на 2018 г. на годишна база има 26% ръст на обемите в Слънчев бряг и Несебър. След няколко години спад, има раздвижване, категорична е Стойкова.

Ръстове са отчетени още в София и Пловдив. Покачване на цените на имотите – в Русе, Перник, Благоевград, Велико търгово, Разград и др.

По думите на изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES, бизнесът с имоти и технологиите трябва да вървят ръка за ръка.

Ако трябва да говорим за технологии, нашата компания още през 2002 г. пусна своя сайт. За 15 години нещата се промениха съществено. Тогава това беше първата технологична революция – уебсайтовете, които ни предоставиха възможност да продаваме и в чужбина, заяви Стойкова.

Според нея технологиите помагат много.

Те няма да ни заменят като професналисти, напротив - ще отворят нови възможности и ще ни позволят да се концентрираме върху човешките отношения, допълни експертът в сферата на недвижимите имоти. Като пример Стойкова посочи пуснатия от компанията автоматизиран метод за оценка на недвижими имоти.

Ако имотният пазар приложи всички технологични възможности, това ще доведе само до ползи, категорична е тя.

По отношение на съвременните купувачи, Полина Стойкова заяви, че сега те се интересуват от всичко – от вложените материали, планирането, управлението на сградата и др.

По думите й, наличието на осигурена поддръжка на имотите и сертификацията правят продукцията по-лесно продаваема.

Неслучайно продаваме такива сгради успешно, отчете експертът.

Наблюденията й сочат, че старите сгради, които нямат осигурена такава поддръжка, се предлагат на по-ниска цена. Пример за това са жилища в Банско без поддръжка, чието цена е 200-250 евро/кв. метър.
Според Стойкова, налице е промяна в мисленето на купувачите. Ако преди те са отдавали предпочитание на сградите без такса поддръжка или без каквато и да е поддръжка, то сега това не е така.

По думите й имотният пазар е в условия на мащабни регулации. Пример за това са не само сертификациите и законите, касаещи отделни сегменти, но и въвеждането на GDPR, както и нови директиви във финансовата сфера.

Ставаме свидетели на цялостна промяна на правилата на играта. Трябва да се съобразяване все повече с регулации и правила. Това снижава оптимизма, тъй като трябва да преодолеем трудностите, смята изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES.

През годините на техническо развитие компаниите натрупаха допълнителен актив – контакти, бази данни, онлайн маркетинг и др. – всичко това сега трябва да бъде преосмислено и поставено в нови рамки. Това ще внесе баланс, смята Полина Стойкова.


Вижте нашите имоти ново строителство в София

Топ оферти ново строителство в Пловдив

Топ оферти ново строителство във Варна

Вижте нашите оферти в морските курорти

Вижте имотите за продажба в планински курорти

Експресна оценка на жилищен имот


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Въпреки че отне доста време да продам апартамента си в Балчик, когато се появи купувач за ...
Моите поздравления и най-добри пожелания за вас! BULGARIAN PROPERTIES – прекрасен екип! ...
Благодаря на брокера Христо Несторов и адв. Влахов за компетентните консултации и отлично оформените ...
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Последни Новини
Апартаментите носят доходност от 5%

04/Юни/2019
Труд, 04.06.2019, с. 20

Ниските лихви по кредитите, постоянно увеличаващото се население на София, по-високите заплати и по-малкият брой нови сгради по време на така наречената криза, дадоха своето отражение на пазара на имоти и повишиха както продажните цени, така и наемните нива.

Покупко-продажбата на имот е едно от най-важните събития в живота на българина. Всеки се стреми да вземе възможно най-правилно... прочети повече

Последни регионални новини
1500 евро/кв. м за дом в центъра на Варна

09/Април/2019
Труд, 09.04.2019, с. 20

Градските апартаменти в периферния център на Варна вървят по 1400-1500 евро за кв.м., заявиха брокери на имоти.

Пример за това е квартал "Чайка". Крайградските затворени и полузатворени комплекси в морската столица предлагат цени от по 1000-1100 еврокв.м. В Западната зона на града се наблюдават активни инвестиции в жилища от сравнително добро ниско и средно ниво, с цени от 650-750 е... прочети повече

Знаете ли, че?
Цените на имотите на Пловдив тръгват надолу?

21/Май/2019
www.bnr.bg, 20.05.2019

Лек спад в цените и търсенето на недвижими имоти в Пловдив за първото тримесечие на годината. Брокери отчетоха, че има застой както в цените, така и в броя търсения на имоти.

Стефан Моллов от една от големите агенции за имоти обясни, че средната цена за апартамент в Пловдив е 757 евро... прочети повече