МЕДИИТЕ ЗА НАС

Стойкова на "Шумът на парите": Имотният пазар е в сериозен подем, отмина стихийността

Profit.bg

"Имотният пазар беше прекалено дълго време притиснат, но се завърна на сцената и е в сериозен подем. Тази година процесите леко се забавят, сравнено с миналата година. Не са така стихийни, но може да се каже, че имотният пазар се нормализира.

Готов е да предложи всички съвременни нововъведения. Аз съм на пазара от 2003 г. и мога да направя доста директни сравнения със сегашното състояние и тогава." Това каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, по време на 9-ото издание на Шумът на парите.

По думите й тази година ваканционните пазари ще произведат новини.

От средата на миналата година продажбите тръгнаха нагоре в ски курортите. Пример за това е Банско. Този ръст ще продължи и тази година. За първото тримесечие на 2018 г. обемът на продажбите в Разложко е 20%. Има много нови и разнообразни клиенти.

Ръст е отчетен също така по Черноморието. За първото тримесечие на 2018 г. на годишна база има 26% ръст на обемите в Слънчев бряг и Несебър. След няколко години спад, има раздвижване, категорична е Стойкова.

Ръстове са отчетени още в София и Пловдив. Покачване на цените на имотите – в Русе, Перник, Благоевград, Велико търгово, Разград и др.

По думите на изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES, бизнесът с имоти и технологиите трябва да вървят ръка за ръка.

Ако трябва да говорим за технологии, нашата компания още през 2002 г. пусна своя сайт. За 15 години нещата се промениха съществено. Тогава това беше първата технологична революция – уебсайтовете, които ни предоставиха възможност да продаваме и в чужбина, заяви Стойкова.

Според нея технологиите помагат много.

Те няма да ни заменят като професналисти, напротив - ще отворят нови възможности и ще ни позволят да се концентрираме върху човешките отношения, допълни експертът в сферата на недвижимите имоти. Като пример Стойкова посочи пуснатия от компанията автоматизиран метод за оценка на недвижими имоти.

Ако имотният пазар приложи всички технологични възможности, това ще доведе само до ползи, категорична е тя.

По отношение на съвременните купувачи, Полина Стойкова заяви, че сега те се интересуват от всичко – от вложените материали, планирането, управлението на сградата и др.

По думите й, наличието на осигурена поддръжка на имотите и сертификацията правят продукцията по-лесно продаваема.

Неслучайно продаваме такива сгради успешно, отчете експертът.

Наблюденията й сочат, че старите сгради, които нямат осигурена такава поддръжка, се предлагат на по-ниска цена. Пример за това са жилища в Банско без поддръжка, чието цена е 200-250 евро/кв. метър.
Според Стойкова, налице е промяна в мисленето на купувачите. Ако преди те са отдавали предпочитание на сградите без такса поддръжка или без каквато и да е поддръжка, то сега това не е така.

По думите й имотният пазар е в условия на мащабни регулации. Пример за това са не само сертификациите и законите, касаещи отделни сегменти, но и въвеждането на GDPR, както и нови директиви във финансовата сфера.

Ставаме свидетели на цялостна промяна на правилата на играта. Трябва да се съобразяване все повече с регулации и правила. Това снижава оптимизма, тъй като трябва да преодолеем трудностите, смята изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES.

През годините на техническо развитие компаниите натрупаха допълнителен актив – контакти, бази данни, онлайн маркетинг и др. – всичко това сега трябва да бъде преосмислено и поставено в нови рамки. Това ще внесе баланс, смята Полина Стойкова.


Вижте нашите имоти ново строителство в София

Топ оферти ново строителство в Пловдив

Топ оферти ново строителство във Варна

Вижте нашите оферти в морските курорти

Вижте имотите за продажба в планински курорти

Експресна оценка на жилищен имот


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
От няколко месеца съм клиент на Bulgarian Properties. Свързах се с брокер г-н Стилиян Георгиев, ...
Благодаря на юрист Мартин Полименов и брокер Калин Чернев за съдействието, компетентността и ...
Благодарение на помощта на Сергей Пеловски от BULGARIAN PROPERTIES, успяхме да продадем нашето шале. ...
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Последни Новини
Продават се: 555 апартамента на цени от 620 евро/кв. м

11/Март/2019
profit.bg

Имотите в Пловдив, който е Европейска столица на културата за 2019 г., поскъпнаха с 14% през миналата година, с което се наредиха на челно място по ръст сред големите градове в страната.

Близостта до София, както и доста по-ниските цени на жилищата в Пловдив, донесоха една нова тенденция през последните месеци – все повече столичани закупуват второ жилище там.

Ето за... прочети повече

Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече