Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените на имотите биха спирачка

2011-02-21   |  Банкер, бр.6, 12.02.11, с.29

Драстичният спад в цените на имотите вече е история и едва ли ще се повтори в близко бъдеще. През миналата година сделките са ставали при средно 8.3% по-ниски стойности спрямо предишната, но пък тогава средният спад на цените е бил 36 на сто. Това показва годишният анализ на агенцията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES, базиран на данни за сделките с жилищни, ваканционни и селски имоти в цялата страна.

Според експертите през 2010-а имотният пазар постепенно се е пренастроил от бясното темпо на продажби към нормална за сегашните условия динамика. На два пъти през годината под влияние на лоши икономически новини и прогнози той прояви нестабилност и склонност рязко да намали сделките. Но тези шокове отминаха бързо. В крайна сметка браншът показа, че е стигнал до устойчиви нива и само някакъв много силен удар в икономическата конюнктура, който пряко засяга България, може да причини допълнително свиване на пазара.

Ски имоти
Средната цена на продадените в Банско апартаменти през изминалата година е 42 800 евро, а през 2009-а тя е била 38 700 евро (или ръстът й е бил 10.5% на годишна база). Това увеличение идва преди всичко от по-голямата квадратура на продадените апартаменти, докато цената на квадратен метър се запазва същата като през 2009-а (средно около 650 евро на кв. м). Броят на продажбите през 2010-а обаче бележи спад спрямо предишната година. Макар че вече и в Боровец (от 650 до 1400 евро на кв. м), и в Пампорово (от 450 до 1000 евро на кв. м) има изгодни оферти за продажба на апартаменти, интересът към покупки и в двата курорта остава минимален и сделки там се сключват много рядко.

Една от основните причини за това е, че британските купувачи изчезнаха от пазара, интересът на гърците към покупки на имоти в България също намаля, а руснаците не познават много добре тези ски курорти и засега предпочитат морското крайбрежие. Българите купувачи на ваканционни имоти са все още много малко.

В морските курорти Слънчев бряг и Св. Влас през 2010 г. са купувани апартаменти на средна цена от 36 500 евро, което представлява спад от 27% спрямо 2009-а, когато се плащаха по над 50 хил. евро. Цените на квадратен метър остават в рамките от 350 до 700 евро. Именно тези по-ниски и по-изгодни нива са и причината за значителен ръст в броя на реализираните продажби по Южното Черноморие в сравнение с 2009-а. Интересът към Созопол и към другите южни курорти обаче остана минимален, основно заради по-високите цени на имотите там. Средните стойности на продадените апартаменти в курортите по Северното Черноморие са около 44 600 евро, а цената на квадратен метър варира между 600 и 1400 евро.

Селските имоти бяха между най-засегнатите от кризата - цените им
спаднаха с над 50% през 2009-а. Именно това увеличи и интереса към тях през изминалата година, особено през първите й месеци, което доведе до почти 50% ръст на продажните цени. Разбира се трябва да се отчита, че това повишение е на фона на много ниски нива през 2009 г. и остава под пред-кризисните обеми, но все пак е положителна тенденция.

За пръв път от 2007 г. насам се наблюдава увеличаване на броя на реализираните сделки със селски имоти. Въпреки това цените им продължиха да спадат, тъй като те са по-специфични и стойността им зависи в голяма степен от конкретните параметри. Има региони, като например Плевен, в които цените са паднали до изключително ниски нива и сега ръстът им е огромен на този фон. От друга страна, прави впечатление, че най-голямо е повишението в цените на селските имоти около Бургас. Данните са предимно за ремонтирани качествени къщи, към които интерес проявяват руските купувачи, които предпочитат да си спестят усилията по ремонта въпреки по-високата цена.

Купувачи по националности
Българите през 2010 г. са купували предимно имоти в София, но не са малко и сделките във Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Слънчев бряг и др. места. От чуждестранните клиенти най-много са руснаците - около 20 процента. Делът им нараства с 40% през 2010 г. и така руските купувачи са чужденците, които оказват най-голямо влияние на пазара на имоти в България към момента. Трябва обаче да се отчете, че тяхната активност а свързана най-вече с ваканционните апартаменти, макар вече да има сигнали за интерес и в други пазарни сегменти. Британците за сметка на това са активни основно в качеството си на продавали. Броят на англичаните, които са обявили своите имоти за продажба през 2010 г., е нараснал почти двойно спрямо 2009-а. Останалите чуждестранни купувачи са от най-различни страни от целия свят (над 50), но влиянието им върху пазара е по-скоро символично.

Прогноза за 2011 година
Ако българската икономика продължи да се развива положително, каквито са тенденциите към момента, то очакванията на експертите са, че шокът от драматичния спад в цените на имотите през 2009-а ще бъде окончателно преодолян. Ценовите нива ще се запазят стабилни, ще нараснат обемите от сделки и от края на 2011-а до пролетта на 2012 г. средните цени на имотите в страната ще нараснат с около 2 до 5 процента.

От началото на тази година вече се наблюдава активизация на купувачите, както и засилено предлагане на имоти за продажба и под наем, което говори, че всички, които са изчаквали, вече се връщат на пазара и започват да се оглеждат за добри сделки.

Ако желаете да получите пълния годишен анализ на BULGARIAN PROPERTIES на и-мейла си, моля натиснете тук

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване