Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Интересът към планинските курорти расте с наближаването на зимния сезон

2009-09-23   |  Деси Бакърджиева, Строителство Имоти, 21.09.2009

През последните няколко месеца на пазара на ваканционните имоти в големите планински курорти в България е отчетено известно раздвижване и повишено внимание от страна на купувачите. Най-голям интерес и най-много реализирани сделки има с ваканционни жилища в Банско. Това показва анализ на националната агенция за недвижими имоти “Бългериан Пропертис”. Курортният град предлага голямо разнообразие от вече завършени имоти, които в момента се оферират на много изгодни цени. През последните няколко месеца цената на имот в комплекса е намаляла с над 37 процента, като сега там може да се купи апартамент за около 35 000 евро. Такъв пример е една от топофертите на “Бългериан Пропертис” - луксозният комплекс “Белведере Холидей Клуб” в Банско, където цената на някои имоти е намалена с 20 779 евро (37.28%). В момента в курорта могат да се намерят апартаменти на цени от 300 евро за кв. м до 1200 евро за кв. м. Данните сочат, че най-търсени са имоти с цени от 450 до 600 евро за кв. м, а в по-луксозните комплекси - на цени от 700 до 900 евро за кв. м.

Специалистите смятат, че основната причина за появилата се активност напоследък е намалението на цените на този тип недвижимости. Те първи са пострадали от кризата, като при някои понижението на цените е над 50 процента, което ги е върнало до нива от 2005 г. Този тип имоти вече са достъпни за доста по-широк кръг от купувачи - не само чужденци, но и българи. Друга причина е наближаването на зимния сезон, което неминуемо увеличава интереса към планинските курорти и ваканционните имоти.

Потенциалните купувачи са от различни националности - британци, руснаци, гърци, българи, македонци и др. Българите все повече се интересуват от покупката на имот в ски курот на изгодна цена, но все още преобладават чуждестранните купувачи.

През последната година цените в трите най-големи зимни курорта в България - Банско, Пампорово и Боровец, са намалявали с различни темпове. В Банско е отчетено най-голямо намаление, тъй като там строителството на нови комплекси е било най-динамично и съответно конкуренцията е по-голяма. В Пампорово и Боровец цените също са се понижили от началото на кризата, но не с такива темпове, както в Банско. При тях намалението е средно с 10-20% и ваканционните имоти поддържат по-високи ценови нива, което от своя страна ги прави значително по-малко атрактивни от имотите в Банско. Освен това Банско е и най-добрият и най-модерният ски курорт в България.

Най-често задаваният от клиентите въпрос е дали се очаква цените на ваканционните имоти да падат още. Отговорът на експертите е, че като цяло пазарните стойности няма да продължат да намаляват с това темпо и ако все пак паднат още, то разликата в сравнение с настоящите цени ще е минимална, а изборът на качествени имоти би могъл да бъде доста по-ограничен от този в момента. Само при имотите, чиито цени са далеч над реалните на пазара, може да се наблюдава значителна промяна.

По данни на резервационната система www.ApartmentsBulgaria.com (запазена марка на “Пропърти Мениджмънт БГ” ООД) има промяна в активността на наемния пазар в Банско. Тя се изразява в две направления. Първо, заетостта на луксозните ваканционни комплекси, които предлагат множество екстри и възможности за почивка и забавление, за неактивния сезон на 2009 г. е значително по-голяма от тази през 2008 г. Основно наемателите са български клиенти. Втората промяна е по отношение на профила на наемателите за зимния сезон. Докато през зима 2008/2009 г. това са били клиенти от най-разнородни националности, то за 2009/2010 г. очакваните туристи наематели са предимно рускоговорещи.

Относно ценовите нива професионалистите посочват, че има спад, който е различен за комплексите според тяхната категория и екстрите, които предлагат. Увеличение на наемните нива обаче не се очаква - голямата конкуренция в предлагането няма да позволи това да се случи скоро.

Сделката с най-ниска цена, която “Бългериан Пропертис” е реализирала от началото на годината със ски имот, е за завършен двустаен необзаведен апартамент в Банско на стойност 28 000 евро. Най-скъпо в ски курорт за 2009 г. пък е изтъргуван двустаен напълно обзаведен апартамент в центъра на Боровец - за 95 000 евро.

Въпреки раздвижването на пазара специалистите смятат, че все още няма признаци за възвръщане на инвестиционния интерес към имоти в ски курортите и стартиране на нови проекти.

Ваканционни апартаменти в ски курорт

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване