Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Изгодни оферти за втори дом на село

2010-01-21   |  София Терзийска, 24 часа, бр.18, 20.01.10, с.23+24

Покупката на селска къща не е била по-изгодна в последните 3-4 г., категорични са брокерите. Цените им паднаха значително и вече има предложения за ремонтирани имоти на много прилични цени.

Този тип имоти поскъпваха стабилно през последните години. Дори през 2008 г. средните им стойности нараснаха с 24% спрямо 2007 г. въпреки намалелите обеми на продажби с 43,5%, отчита Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис. Кризата обаче не ги подмина.

Тенденцията за понижение започна още в началото на 2009 г. Цените им бързо реагираха на промяната в икономическата обстановка в България.

По данни на шефа на Бългериан Пропертис Михаил Чобанов намалението е с над 50% на годишна база. Това върна цените до нивата от 2004-2005 г. Средните в страната поевтиняха от 30 800 евро през 2008 г. до 14 300 евро през 2009 г.

Най-много са поевтинели имотите в селата около София, Варна, Бургас, Кърджали, Видин и Монтана. В тези региони цените бяха нараснали значително през последните години. Спад има дори и в района на Велико Търново, който традиционно е атрактивен за покупки на селски имоти.

Изключение от общата тенденция правят единствено имотите около Пловдив и Стара Загора. Там понижението е доста по-малко в сравнение с останалите региони. Това се дължи на факта, че продавачите на имоти в тези места много по-бавно започнаха да свалят цените на имотите си и се реализираха по-малко по обем продажби, както и поради факта, че в тези райони има пазар и за по-качествени и скъпи селски имоти, коментира Стойкова.

Още в края на март 2009 г. средните цени на селските къщи паднали с 40% спрямо такива от 2008-а. Сделките също продължили да намаляват - през април с до 55% спрямо същия период на предходната година.

Месец май била отчетена активизация на целия пазар на имоти, включително и при селските къщи. До края на август средните цени на реализираните сделки с недвижими имоти продължили да намаляват и само за 3-4 месеца се понижили с още 33 на сто. Броят на покупко-продажбите обаче започнал да се вдига и достигнал ръст от 35%. От септември до края на 2009 г. нямаше допълнително понижение, обясни Стойкова.

Бългериан Пропертис разделят купувачите на селски къщи основно в две категории според целта, за която купуват имота. Едните ги търсели за постоянно живеене, с идеята на напуснат града. Другите ги купували за вили, където да прекарват почивните дни.

Разгледайте нашите оферти на селски имоти

Ако желаете да получите по е-мейл пълния анализ и прогноза за 2010 г., моля натиснете тук.

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване