Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова пред Darik Business Review: Изгодни сделки на имотния пазар в София винаги ще има

2022-10-13   |  Снежина Владимирова, Darik Business Review


1470 евро на квадратен метър е средната цена на имотите в столицата за третото тримесечие на 2022 г.


Годишният ръст е от 22.5%, сочат данните на една от най-големите агенции, опериращи на пазара у нас – BULGARIAN PROPERTIES.


Изразено в парична стойност, това представлява близо 300 евро на квадрат поскъпване в рамките на година.

Все пак обаче на пазара се отчита забавяне в ръста на цените – на тримесечна база той спада от 5 на 3%.

Скъпи ли са имотите в София на фона на останалите пазари в страната?

Изненадващо или не, не имотите в столицата са най-поскъпващите у нас. Данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2022 г. сочат, че най-голямо повишение се регистрира в Русе.

Имотите ново строителство в града край Дунава са поскъпнали с 28.6% в последните 12 месеца до 30 юни, а съществуващите жилища – с 22.3 на сто.

В София поскъпването при съществуващите домове е от 19.4 на сто, докато при новото строителство е от 14.4%.

Доста от големите градове в страната достигат ценовите нива на столицата – особено ако говорим за централните им градски части и атрактивни райони, посочва изпълнителният директор и съсобственик на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

И допълва - цени от порядъка на 2 хиляди евро на квадрат вече има налични във всеки град у нас.

Инфлацията - двигател или задържащ фактор за имотния пазар?

17.7% годишна инфлация през август отчита Националният статистически институт у нас. Спрямо юли индексът на потребителските цени е скочил с 1.2 на сто. Средногодишната инфлация пък е 12.6%.

За момента инфлацията е по-скоро двигател на пазара на имоти, защото лихвите по ипотеките са много по-ниски от нея, казва Стойкова. Положителни лихви по депозити почти няма, така че хората продължават да търсят инвестиция в имоти.

Скоро обаче инфлацията ще се превърне в спирачка – ръстът в лихвите по ипотеките ще успокои кредитирането, а това ще повлияе и на имотния пазар, прогнозира експертът.

На 1 октомври БНБ вдигна основния лихвен процент на 0.49%, което се случва за първи път от от януари 2016 г. Това е и най-високата стойност на лихвения процент у нас от декември 2009 г., когато той е 0.55 на сто.

Кои са най-перспективните столични квартали за отдаване под наем на имот?

Устойчиво повишение в наемните нива през последните 13 години на европейския пазар отчита Евростат. От 2010 г. до второто тримесечие на 2022 г. те са скочили с общо 18%.

В България ръстът за същия период е от 22%, като страната ни се нарежда малко над средните стойности за Европейския съюз.

Наемните нива в столицата - след украинския бум, са се върнали на стойностите си от преди пандемията, според Полина Стойкова.

Най-атрактивно в момента се отдава под наем в зоните около Медицинския и други университети, където има концентрация на чужди студенти, сочат данни на BULGARIAN PROPERTIES. Южните квартали също са предпочитани, както и зоните с висока концентрация на бизнес сгради.

Отдаването под наем обаче днес не е голям фактор за покупка на имот, тъй като доходността е много по-ниска от инфлацията – около 4%, посочва Стойкова.

Двустайните апартаменти – обратно в играта

По-бързи сделки с двустайни апартаменти през последните месеци показват данните на BULGARIAN PROPERTIES.

В комплексите ново строителство, които агенцията продава, първо се изчерпват този вид жилища, тъй като са подходящи за инвестиция и отдаване под наем.

Докато през пандемичните 2020-2021 г. от пазара изчезват инвеститорите - в очакване на спад в цените, и той се движи основно от търсещите по-големи апартаменти за собствено жилище, тази година на пазара се намесиха тези, които инвестират и върнаха в играта двустайните апартаменти като най-продавани, посочва изпълнителният директор и съсобственик на BULGARIAN PROPERTIES.

Как би изглеждал идеалният имот ново строителство в София?

Идеалният апартамент ново строителство в столицата се намира в сграда с прилежаща територия, двор или парк, чието изграждане е вече стартирало или напреднало.

Цените му биха били между 1300 и 1500 евро на квадрат, посочва Полина Стойкова и допълва, че се предпочита близостта до метро и други удобства, както и схема на плащане, която предполага внасянето на по-голяма сума в по-напреднал етап на завършеност.

Идеалните проекти ново строителство за търсещите нов дом, според нея, са новият мащабен проект в Банишора - Сентрал Парк, Витоша Вю и други комплекси в популярния кв. Кръстова вада и новоизграждащите се сгради в Малинова долина, които предлагат много добро съотношение цена-качество-локация.

Промяна в търсенето

Ако до скоро партерните апартаменти са избягвани от купувачите, днес това са предпочитани имоти, особено ако разполагат с прилежащ двор.

Промяната в нагласите се дължи на промяната в архитектурата на столицата – днес в София се изграждат все повече затворени комплекси, а охраняваните сгради осигуряват спокойствие на живеещите на ниски етажи.

Подобна е ситуацията и с последните етажи – заедно с „порастването“ на сградите в столицата, расте и апетитът на търсещите имот към апартаменти с гледка и големи тераси, разположени на високите етажи.

На пазара вече има сгради ново строителство на по 10-15 етажа, които привличат купувачи заради слънцето, светлината, простора и гледките, посочва Стойкова.

Като цяло новото строителство в последните години е с все по-големи мащаби – и като височина, и като брой жилища, и като големина на парцелите. Причината – инвеститорите са по-смели, разчитайки на оживения имотен пазар.

Вижте нашите оферти за ново строителство в София

На пазара винаги ще има изгодни сделки

На пазара винаги ще има изгодни сделки. Тази своя теза Полина Стойкова подкрепя с пресен пример от работата на агенцията.

Изцяло обзаведена и оборудвана с модерни мебели и системи къща в Панчарево с голям двор за атрактивната сума от 280 хиляди евро буквално се продава за ден.

Купувачите дори вдигат цената й с офертите си, тъй като не е за изпускане. Къщите ново строителство в същия район се продават по над 300 хиляди на шпакловка и замазка, посочва експертът.

И обобщава ситуацията на пазара – днес ключови са продавачите, а не купувачите. Защото за да има сделки, е нужна и стока, която да се продава.

Продайте имот с BULGARIAN PROPERTIES!

---

Полина Стойкова MRICS е изпълнителен директор и съсобственик на BULGARIAN PROPERTIES. С близо 20 години опит, тя е един от най-уважаваните експерти в областта на недвижимите имоти у нас.

Притежава магистърски степени по "Стратегическо управление" и по "Икономика и право" от Стопански факултет на СУ ”Св. Климент Охридски”. От 2012 г. е професионален член на Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) със специализация в имотните изследвания.

Автор е на първите научни публикации за имотния пазар в България и е създател на пазарните индекси PSPI. Постът изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES заема от края на 2008 г.



  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване