Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Изгодното банково кредитиране активизира жилищния пазар

2017-09-15   |  Строителство имоти, бр.28,11.09.17, с.16

Източник: Bulgarian Properties

Средната цена на жи­лищата в София достигна 1060 евро/кв. м при 985 евро/кв. м в началото на годината. Това показват данните на водещи аген­ции за имоти за второто тримесечие на 2017 г. Според тях нараства­нето на цените на три­месечна база е 7,6%, а на годишна се запазва на нива като през първо­то тримесечие, а именно - бележи ръст от 18%. средната покупна цена на жилищата е 91 000 евро, отчитат брокери. Към момента цените на имотите в София са на нива като тези в края на 2007 г. Все още обаче не са достигнати пикови­те стойности от третото тримесечие на 2008 г., когато беше бумът преди кризата. Тогава средната цена на жилищата в София достигна 1260 евро на кв. м.

Ускореният темп на нарастване на цените в София започва от второ­то тримесечие на 2016 г. и от тогава вече една година увеличенията се движат между 15 и 18 процента. Данните сочат, че це­ните на имотите в столи­цата нарастват най-силно през второто тримесе­чие на годината. и през миналата година, и през тази усетихме значител­ни ръстове именно през месеците април и май, след което пазарът се пренастройва и следват силни летни и есенни месеци с увеличаване на обема продажби.

Сделките

През последните 3 го­дини продажбите в Со­фия нарастват равномер­но с по около 8% годиш­но. Ръстовете, регистри­рани от Агенцията по вписванията, се забавят през последните месеци, но това се дължи в голя­ма степен на значителния дял на продажби на ново строителство, което е в процес на изграждане, и вписването на сделки­те ще стане на по-късен етап. Броят на продаж­бите в София е около 25 000 на година, което все още е далече от ни­вата в бума, когато дос­тигаха до 45 000 сделки годишно. Това предпола­га един много по-балан­сиран пазар и е още една индикация, че не можем да говорим за прегряване и балонизиране на жи­лищния пазар в столи­цата.

Покупателната възможност

Достъпността на жи­лищата, измервана като съотношение на цената на квадратен метър в Со­фия, и средната заплата за града остава в рамките на 1.4, като бележи леко повишение спрямо мина­лата година. Това означа­ва, че достъпността леко намалява, но като цяло коефициентът се движи между 1.3 и 1.4 от 2014 г. насам.Лихвените проценти по жилищните кредити паднаха под 4% по дан­ни на БНБ, което е ис­торически най-ниското им ниво. Това стимулира покупките с кредит, сочат анализатори. Банковото кредитиране продължа­ва да нараства, като от­пуснатите кредити през второто тримесечие беле­жат рекорд за последни­те години, а това е един от основните двигатели на жилищния пазар. Въ­преки високите нива на кредитиране обаче да­нните сочат, че обемите отпуснати кредити все още са наполовина от тези в бума. Това е по­твърждение за по-здра­вата основа, върху която се развива пазарът през 2017 година.

Изводите

Макар растежът на цените на имоти в Со­фия да доближава 20%, не можем да говорим за прегряване или балонизиране, а по-скоро за бързо наваксване на години­те на стагнация, комен­тират брокери. Всички показатели, които влияят върху пазара, са на нива около 50% по-ниски от стойностите им в пика през 2007-2008 г. Това показва, че засега тем­повете на развитие на жилищния пазар в София са устойчиви.

Вижте изгодни оферти ново строителство гр. София

  прочети повече статии

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване